Volt egyszer egy filmes blog...

MovieMánia

Csak Porter: TOP 10 - 2016

2017. január 02. - csak Porter

Ahogy az lenni szokott, idén is (immár negyedik alkalommal: TOP 10 - 2013, TOP 10 - 2014, TOP 10 - 2015) jelentkezek egy év végi filmes összefoglalóval, amikor kiemelésre kerül jó pár olyan alkotás, ami felejthetetlenné tette számomra a 2016-os évet. Ha valami hiányosság merülne fel a listámból, akkor az vagy annak tudható be, hogy még nem láttam, vagy annak, hogy egyszerűen nem tetszett. *Ba Dum Tss!*

A 2016-os év bivaly erősen kezdett. Jöttek a jobbnál jobb alkotások, valamennyi Oscar-jelölt film is bemutatásra került és már kezdtem "félni", hogy ilyen rajt után tényleg egy ennyire erős filmes évet üdvözölhetünk. Sajnos nem. Az év hátra levő részében elég nagy volt a pangás, a blockbuster szezon rég volt már ilyen gyenge, ám a magyar filmgyártás sose volt ennyire erős és végül azért nehéz lett leszűkíteni a listámat 25 filmre. De nem is szaporítom tovább a szót. Lássuk a filmeket...

25. Hétköznapi titkaink 
24. Eddie, a sas
23. A nagy dobás
22. Steve Jobs
21. Virsliparti
20. Kiéhezettek
19. Rendes fickók
18. Amerika Kapitány: Polgárháború
17. Bridget Jones babát vár
16. Zootropolis - Állati nagy balhé
15. Csontok és skalpok
14. Kubo és a varázshúrok
13. Deadpool
12. Cloverfield Lane 10.
11. Vaiana

És akkor a TOP 10:

10. Kút

A 2008-as A nyomozó óta vártuk, hogy Grigor Attila újra filmet forgasson és 8 év távlatában, megnézve a Kút című alkotást, azt kell mondanom, teljesen megérte. Egy vérbeli mocskos magyar film, amihez nem kellett más, mint egy benzinkút, egy remek színészgárda és egy erős rendezés. 

kut-jelenet-05_88ea_1920.jpg

9. Hurok (kritika)

Madarász Isti első mozifilmje eléggé betalált. Aki szereti az időutazós filmeket, azoknak mindenképp ajánlott, mert egy remekül összerakott darabról van szó, ami végig izgalmas tud maradni és miután véget ér, még akkor sem engedi a nézőt. 

scene-san-0865_jhk7_1.jpg

8. Vaksötét (kritika)

Fede Alvarez három éve már szállított egy ultra brutális Gonosz halott remaket, ám most saját ötlet alapján forgatott filmet, ami az érdekes alapfelvetést remekül körbejárva, és még azon is túlmenve egy roppantmód ügyesen felépített és kellően rövid, de feszült thriller 

dont-breathe_1_1.jpg

7. A szoba (kritika)

Emma Donoghue saját novelláját adaptálta forgatókönyvvé, amiből Lenny Abrahamson rendezett erős drámát. Anyát és fiát tartják fogva egy szobába 5 éven keresztül. Ebből simán lehetett volna egy tipikus Oscarra gyúrt giccses valami, ám a készítők minden ilyet elkerülve egy valódi érzelmekkel operáló, nagyon szép filmet készítettek. 

163323_1448463495_2854_1.jpg

6. Kaliforniai álom (kritika)

Damien Chazelle második rendezése ugyan nem varázsolt el annyira, mint a kritikusok és a nézők legjavát, ám a film megtekintése után azt vettem észre, hogy egyre többet beszélek róla, egyre több kép és jelenet jut újra és újra az eszembe, miközben a City of Starst dúdolgatom. Még egyszer látnom kell a La La Landet moziban.la_la_land_review_emma_stone_ryan_gosling_1.jpg
5. Elliott, a sárkány
 (kritika)

Az év legnagyobb pozitív meglepetése számomra, hiszen egy újabb tipikus élőszereplős Disney-filmet vártam, de annál sokkal többet kaptam. David Lowery filmje újra visszahozta bennem a gyermeki rajongást, amit régebben olyan film tudott csak megidézni, mint például Spielberg E.T. - A földönkívülije. 

flex_petesdragon2016_header_848f56ed_1.jpeg

4. Saul fia (kritika)

Tavaly sajnos lemaradtam róla, ám a Golden Globe- és Oscar-jelölés után a mozik ismételten műsorukra tűzték januárban Nemes Jeles László holokauszt filmjét, amitől azt kaptam, amit vártam. A film után sokáig csak néztem magam elé és próbáltam feldolgozni a látottakat. Kivételes alkotás, aminek az első jelenete talán az egyik legerősebb, amit az utóbbi években láttam. 

saul-fia-rc3b6hrig-gc3a9za_1.jpg

3. Érkezés (kritika)

Denis Villenueve tavaly is már hasonló pozíciót ért el a Sicario - A bérgyilkossal, most pedig ezzel a filmmel került fel a dobogóra. Az Érkezés képében végre egy olyan inteligens sci-fit kaptunk, ami mindenféle városrombolás helyett úgy mutatja be az első találkozást, hogy az teljesen valósághű marad.

wfflavhmqg4u43m0l3eqqhzluvn_1.jpg

2. A fegyvertelen katona (kritika)

Mel Gibson új rendezésével ismét bebizonyította, hogy ott a helye a legjobbak között. Filmet forgatott egy igazi hősről, mindezt hiteles karakterdrámával, szerelmiszállal és talán a valaha készült leghatásosabban bemutatott háborús jeleneteivel. 

bg_2_1.jpg

1. A visszatérő (kritika)

De rég is volt már január. Az év elején bemutatásra került számomra 2016 legjobb filmje, ami magasan vezette az idei filmes felhozatalt és amit csak A fegyvertelen katona és az Érkezés tudott egy minimálisan is megszorongatni. Ám Alejandro G. Iñárritu egy mesterművet tett le az asztalra, amit az elmúlt években másnak talán nem sikerült.

the-revenant-2015-after-credits-hq_1.jpg

A listán csak a január 1-je és december 31-e között Magyarországon mozikba kerülő filmek találhatóak.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekesjatekok.blog.hu/api/trackback/id/tr6512086719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása