Volt egyszer egy filmes blog...

MovieMánia

Csak Porter: TOP 10 - 2014

2015. január 04. - csak Porter

Újabb év köszöntött ránk, ami azt jelenti, hogy ismét vissza kell tekintenem a tavalyi évre, és összeszednem, hogy melyik 10 film tetszett legjobban a 2014-es évből. Ez persze sose megy könnyen, de kimondottan kedvelem ezt az összegzést, mert, ahogy végignézek a filmcímeken, azt veszem mindig észre, hogy rengeteg új jó filmet kaptunk idén is. És most nem csak a magyar mozikban játszott 150 film közül válogattam, hanem azokból a produkciókból is, amik csupán DvD-n jelentek meg nálunk, vagy most kaptak magyarítást. De nem is szaporítom tovább a szót, lássuk a kedvenceimet...

10. A védelmező

Denzel Washington az utóbbi években egyre kedveltebb színészemmé válik, és az utóbbi 5-6 filmje is elnyerte tetszésemet. Most – zsinórban másodszor – került fel az éves toplistámra filmjével. Előzetesben is egy jó alkotásra számítottam, ám a vártál nagyobb hatást gyakorolt rám ez a lassan felépített kemény akciófilm, ami nagyon egyedi stílusban, remekül eltalált zenével, és faék egyszerű, de jól tálalt sztorival válik az év egyik legjobbjává. A film végi leszámolás az áruházban azzal a zenével, mondhatni telitalálat. 

8/10 

df-10117.jpg

 

9. The Signal

Biztos vagyok benne, hogy a következő megnézés során már nem fog akkorát ütni, mint először, de elsőre olyan élményt adott, amit már rég tapasztaltam. Olyan könnyedén és hatásosan ugrálnak a filmes műfajok között, hogy azt öröm volt nézni, és minden 10. percben feltettem magamban a kérdést: "Most mi fog történni?" Ez a 4 millióból forgatott kis szösszenet simán kenterbe vert nálam sok százmilliós blockbustert. Így kell ezt csinálni!

8/10

kgbmfafqgc3p6otor3ph.jpg

 

8. Éjjeli féreg

Jake Gyllenthaal eszméletlenül jó alakítást nyújt ebben a szemét filmben. Ez a jelző ebben az esetben jóként érthető, hiszen a legtöbb szereplő ebben a történetben undorító, sikeréhes szörnyek, akik mások szerencsétlenségéből próbálják meg feljebb taposni magukat azon a bizonyos ranglétrán, élükön Lou Bloommal. De hát az élet már csak ilyen. Remek kritika a médiáról és az emberi természetről. 

8/10

o-nightcrawler-trailer-facebook.jpg

 

7. Időhurok

Az időutazás témája számomra roppant érdekes és képes vagyok egy ilyesmi film után több órát agyalni. A Spierig testvérek 5 év kihagyás után egy kisebb költségvetésű, de okosan kivitelezett sci-fit készítettek az időutazás témájával. A film rengeteg fordulattal kecsegtet, és némelyiket persze előre lehet sejteni, de ezt leszámítva baromi jó szórakozást nyújt ez a másfél óra, és az biztos, hogy nem most láttam utoljára a filmet...

8/10

2013_04_12_predestination_0869.jpg

 

6. Csillagok között

Christopher Nolan új filmjét úgy vártam, mint a messiást. Ugyan egyik részről megkaptam azt, amit vártam, de mégis, végül hiányérzetem támadt. Piszok nagy volt az elvárás a filmmel szembe, ezt bevallom, de olyan filmek után, mint a The Dark Knight vagy az Inception azért ez érthető. A film első felével volt egy kis bajom, túlságosan elnyújtottra sikeredett a felvezetés és nagyon sok idő elment a családi dráma kialakítására, de azután, amikor az űrben folytatódik a cselekmény olyan látványorgiát és páratlan moziélményt kapunk, ami után egy percig sem bánom meg, hogy ezt a moziba néztem, mert ehhez moziképernyő és mozihangzás kell. Kétség kívül az év leglátványosabb filmje!

8/10

interstellar_by_annaeus-d7jtk2d.jpg

 

5. Holtodiglan

David Fincher új filmjéről és az utóbbi idők egyik legjobb könyvélményének találkozásáról van szó. A film 150 perces játékidejében is csak pörög és pörög, aminek forgatókönyvéjéért a könyvet is író Gillian Flynn felelt. A Finchertől megszokott komor, sötét hangvételből most sincs hiány, amibe néhol egy kis fekete humort is csempészett. A remekül összeválogatott színészgárda is tökéletesnek bizonyult. Az év egyik legkülönlegesebb filmélményét kaptuk!

8/10

gone-girl-01_1485x612.jpg

4. A holnap határa

A film, amit vagy azért kell megnézned, mert Tom Cruise ismét iszonyú jó sci-fis környezetbe, vagy azért, mert legalább kétszázszor meghal benne. A történettel már találkozhattunk egy-két másik filmben, de annyira jól össze van rakva, hogy egyszerűen még így is marha nagy élmény. Remek, pörgős tempójú, így nem igen van ideje unatkoznia rajta a nézőnek, amiért a jól időzített vágás a felelős. Az év legjobb blockbustere! 

8.5/10

hb3linruc6cl024irwsm.jpg

 

3. A nő

Spike Jonze hozta el nekünk az utóbbi évek legelgondolkodtatóbb és legegyedibb szerelmes filmjét. Rengeteg jelenet annyira tökéletesen van megírva és kivitelezve, hogy egyszerűen beleszegez a fotelba, és csak élvezni tudod a pillanatot, hogy ilyen gyönyörű jeleneteket láthatsz egy filmben. Joaquin Pheonix pazar alakítást nyújt, miközben 2 perc alatt beleszerelmesedsz Scarlett Johansson búgó hangjába. Ezt a filmet mindenképp feliratosan ajánlom! 

9/10

her.jpeg

 

2. Csillagainkban a hiba

Csillagainkban a hiba újra bebizonyította nekem, hogy miért is imádom a fiatalokról szóló filmeket. A film fantasztikumát legfőképp a két főszereplő szolgáltatja. Remekül működött közöttük a kémia. A történet ismét az első szerelem, de most egy halálos beteg pár szemszögéből mutatja meg az élet vidám dolgait. Újra fogod nézni, mert szeretnél újra és újra 2 órát eltölteni a főszereplőkkel, velük nevetni, velük sírni és ez a lényeg!

9/10

the-fault-in-our-stars-photos.jpg

 

1. John Wick

John Wicknek el kellett veszítenie feleségét, meg kellett halnia a kiskutyájának és le kellett mészárolni legalább 100 orosz bűnözőt, hogy végül megszerezhesse 2014 legjobb filmjének járó elismerését. Ilyen stílusos akcióorgiát rég láthattunk már a mozivásznon. Nincs megállás, nincs finomkodás, csak kőkemény akció! És a végére már csak ez maradt: People keep asking if I’m back… Yeah! I’m thinking, I’m back!

9/10

john-wick-is-keanu-reeves-best-movie-since-the-matrix.jpg

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekesjatekok.blog.hu/api/trackback/id/tr677041523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása