Volt egyszer egy filmes blog...

MovieMánia

Érkezés: Okos, szívbemarkoló, gyönyörű alkotás a sci-fi műfajában.

2016. november 14. - csak Porter

wfflavhmqg4u43m0l3eqqhzluvn.jpg

Talán most már végképp kijelenthető, hogy Denis Villeneuve pár év alatt felverekedte magát abba a magas rendezői ligába, ahol olyan direktorok szerepelnek, mint Christopher Nolan, David Fincher, Martin Scorsese, Alejandro González Iñárritu vagy Quentin Tarantino. Ahol már nem a színésszel, hanem a rendező nevével adnak el egy filmet és ezen direktorok minden egyes új filmjének bemutatója egyfajta eseménynek számít.

Villeneuve 2010-ben tűnt fel, amikor a Felperzselt föld című filmjét beválogatták a legjobb 5 idegen nyelvű film kategóriájába az Oscar-gálára. Ugyan nem nyert, ám arra elég volt, hogy felfigyeljenek rá, és három évre rá már két amerikai filmet is elkészítsen, méghozzá az Ellenséget és a Fogságbant. Ez utóbbi a nagyközönséggel is megismertette a rendező nevét, majd két évre rá elkészítette a Sicario – A bérgyilkos című thrillerét, amivel már bekerült az elitek közé. Nem is vesztegette sokáig az idejét és egy évvel később már meg is érkezett új filmje, az Érkezés

mv5bmty2ndg4nti0ml5bml5banbnxkftztgwodczndq1mdi_v1_sy1000_sx1600_al.jpg

történet.png

Egy nap 12 idegen űrhajó jelenik meg a Föld egy-egy fontosabb pontján. Az amerikai katonaság egy nyelvészprofesszort és egy matematikus kér fel arra, hogy próbáljanak meg kommunikációt létesíteni az idegenekkel…

Vélemény.png

Tovább is folytathatnám a tartalom leírását, de felesleges. Ezt a filmet látni kell! És most nem csak a sci-fi rajongókhoz beszélek, hanem a filmrajongókhoz és mindenkihez. De azt jobb, ha most tisztázzuk: ez nem egy pörgős, agyatlan blockbuster. Pont ellenkezőleg: az Érkezés egy lassú, okos és elgondolkodtató sci-fi, amiből nem készül sok manapság.

mv5bnzkyoti3nzawnl5bml5banbnxkftztgwotyzndq1mdi_v1_sy1000_sx1600_al.jpg

A film fő témáját – az idegenek eljövetelét – már megannyi mozi elmesélte, ám legtöbbjük arról szólt, hogy az ufók el akarják pusztítani szeretett Földünket, de az emberiség szembe száll velük, majd győzelmet aratnak felettük. Nos, ez a film nem erről szól. Sőt, pár mondatban össze lehetne foglalni, ám amilyen fantasztikusan ez el van mesélve, az az igazán dicséretre méltó.

Villeneuve ezúttal Ted Chiang 1998-as Story of Your Life című novelláját vitte vászonra a tőle megszokott stílusban. A film lassan építkezik, fokozatosan adagolja a feszültséget, miközben jelenetről jelenetre egyre mélyebbre és mélyebbre kerülünk a történetbe.

mv5bmja1mdy4ntuxmv5bml5banbnxkftztgwoda0ndq1mdi_v1_sy1000_sx1600_al.jpg

Az Arrival szinte tökéletes ellentéte a tavalyelőtti Csillagok közöttnek. Mert míg Christopher Nolan próbálta elkészíteni a saját 2001: Űrodüsszeiáját, ami végett a 160 perces játékidőbe próbált beleszuszakolni nagyon sok mindent, addig Denis Villeneuve csupán kicsit markolt, de a 116 perces játékidőt bravúrosan tölti ki úgy, hogy nem siet sehova és tényleg hatni tud a néző érzékszerveire, minden hatásvadász eszköz bevetését nélkülözve.

A jelenetek többsége nagyon hatásosra és valóságosra sikeredett, már amennyire lehet ilyet mondani egy sci-fi esetében. Hiába egy nyelvészprofesszor vagy egy matematikus a főszereplő, át tudjuk érezni minden egyes rezdüléseiket, félelmüket az első pillanattól az utolsóig. 

mv5bmzewnzg1odyxm15bml5banbnxkftztgwnjgzndq1mdi_v1_sx1777_cr0_0_1777_839_al.jpg

Ahogy a rendező eddigi alkotásainál, úgy itt is muszáj kiemelnem a film látványvilágát és a zenéjét. A képi világért ezúttal nem Roger Deakins volt a felelős, hanem a Selmat és az Egy durva évet is fényképező Bradford Young. A zenét viszont ismételten Jóhann Jóhannsson szerezte. De talán mégis a film végén megszólaló Max Richter On the Nature of Daylight című szerzeménye ütött a legnagyobbat. 

Az Érkezés valóban olyan fantasztikus, mint ahogy azt mondják. Okos, szívbemarkoló, gyönyörű alkotás a sci-fi műfajában. Denis Villeneuve ismét fantasztikusat alkotott és reméljük, hogy az általa készülő Szárnyas fejvadász 2049 is ilyen szuper lesz.

 

arrival-2016-scifi-film-trailer.jpg

Pontok.png

imdb.png

8.5/10

sajat értékelés.png

9/10

Borító.png

erkezes-magyar-moziplakat-poszter.jpg

Előzetes.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekesjatekok.blog.hu/api/trackback/id/tr9411960245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása