Volt egyszer egy filmes blog...

MovieMánia

Star Wars IX. - Skywalker kora: Tűzoltás

2019. december 23. - csak Porter

mv5bngmymdhly2ytzwmzmc00mgnhlthlotetztiwyjqznge1ymjjxkeyxkfqcgdeqxvyodkzntgxmdg_v1_sx1777_cr0_0_1777_744_al.jpg

„Az Erő veled lesz ... mindig.”

SPOILERmentes kritika

Ismét véget ért egy újabb Star Wars-trilógia, végleg lezárult a Skywalkerek története. Remélhetőleg... 

Hiába vette meg anno a Disney stúdió a Star Wars-jogokat George Lucastól, ők inkább a biztosra mentek és egy teljesen új sztori elmesélése helyett inkább folytatták a Skywalkerek történetét, hogy aztán a Star Wars: Az ébredő Erő képében Egy új remény remake egy nosztalgiafilmet csináljanak, ami a legtöbb rajongónak be is jött. 

mv5bzwjkndlhymitywjhny00zgrkltlmywitn2i2y2mwmdy2ngqyxkeyxkfqcgdeqxvynjg2njqwmdq_v1_sx1777_cr0_0_1777_744_al.jpg

Majd a Disney húzott egy merészet és azt a Rian Johnson-t kérte fel a következő rész megírására és megrendezésére, akiről köztudott, hogy filmjeivel szeret kísérletezgetni és nem áll távol tőle a sokszor látott klisék felrúgása. A Star Wars: Az utolsó Jedik személyében meg is kaptuk a széria legmegosztóbb részét, amit sokan ugyan imádnak, sokan viszont annyira gyűlölnek, hogy még petíciót is indítottak annak eltörlésére a Star Wars filmes univerzumból.

Az egeres cég pedig annyira becsinált ettől, hogy menesztették a következő rész rendezői székből Colin Trevorrow-ot (Jurassic World), helyére pedig visszahívták a hetedik részt is készítő J.J. Abrams-t, hogy - egyfajta tűzoltásként - próbálja meg visszaterelni a szériát a helyes mederbe és ismét egy olyan mozit készítsen (és egyben lezárást is), ami kielégítő lesz a rajongóknak.

mv5by2m4owzkowutytazys00nwrllwi2nwmtngq4nzy1ntkwywzkxkeyxkfqcgdeqxvyodkzntgxmdg_v1_sx1777_cr0_0_1777_744_al.jpg

Ez pedig nagyjából sikerült is. A Star Wars: Skywalker kora egy rajongói film lett, viszont olyan, mintha a készítők utánaolvastak volna az összes teóriának az interneten és arra reflektálva írták volna meg a forgatókönyvet. Így elég sok mindent kukáztak az előző részből, válaszokat kaptunk eddig felvetett kérdésekre, ám valahogy mégsem áll össze egy kerek egésszé a film, valamint a trilógia sem.

Erről a fajta filmkészítésről pedig rögtön a Warner Bros. DCEU-filmjei (Batman Superman ellen - Az igazság hajnala, Suicide Squad - Öngyilkos osztag) jutottak az eszembe, ami nem éppen pozitívum. Csinálnak egy filmet, majd annak fogadtatása szerint készítik a következőt. Ez azonban nem megy, ha eleve trilógiában gondolkodtak, így a végeredmény eléggé hullámzó lett.

reys-origin-story-teased-in-new-tv-spots-for-star-wars-the-rise-of-skywalker-and-a-new-chinese-poster-social.jpg

A Skywalker kora tipikusan az a film számomra, hogy "jó, jó, de...". Végeredményben tetszett a lezárás, de még így is elég sok olyan rész / történetszál van benne, ami miatt mégsem jöttem ki teljesen elégedetten a moziból. 

J.J. Abrams és Chris Terrio forgatókönyve elég szépen viszi tovább Az utolsó Jedik történetét, azonban úgy érzem, ha az egész trilógia az ő kezükben lett volna, akkor egy sokkal jobb filmet kapunk. Így viszont olyan ez a film, mintha egyszerre akarna egy második és egy harmadik rész lenni.

mv5bzja0y2rkytetnjc3mi00zwy2ltg0n2itmmvjngmzntvlyzi4xkeyxkfqcgdeqxvynjg2njqwmdq_v1_sx1777_cr0_0_1777_744_al.jpg

Ebből adódóan a 141 perces játékidő elég feszes, maximális fordulatszámon pörög a cselekmény, ami bizonyos szempontból élvezetes, viszont mégsem ad elég időt minden sztori kibontására. Snooke halála után evidens volt egy másik főgonoszt behozni a történetbe és bár, eléggé óckodtam attól, hogy Palpatine-t hozzák vissza, valamilyen szinten érthető és ezt jól is kezelik a filmben.

Ahogy Leia karakterét is jól oldották meg a történtek ellenére (a színésznő még a forgatás előtt elhunyt, így a már meglevő, vágóasztalon maradt jeleneteit használták). És bár a legtöbb szereplő sztoriját megfelelően zárták le, azért egy-két karakter még így is eléggé a háttérbe szorult.

mv5byme1zjm4y2mtmzbmyi00zmnmlwfimdatywnjnmuxytiyytk3xkeyxkfqcgdeqxvyodkzntgxmdg_v1_sx1777_cr0_0_1777_744_al.jpg

Látványra ismét nem lehet panasz. Ilyen tekintetben vérbeli Star Wars-filmet kapunk remek fénykard párbajokkal, akciókkal és fantasztikummal, viszont - csak úgy, mint Az utolsó Jedik-ben - azért itt is akad egy-két olyan írói megoldás, ami néhány embernél ki fogja csapni a biztosítékot. 

Rian Johnson után J.J. Abrams és Chris Terrio duója is tartogat elég nagy hülyeségeket a sztoriban, és valahogy ezúttal sem sikerült a (kötelező) humort megfelelően belecsempészni a moziba. John Williams (utolsó) Star Wars-zenéje ismét csodálatos, valamint a végső jelenetsor még így is könnyeket fog csalni minden Csillagok háborúja-rajongó szemébe.

mv5bztlhnwezzwetmzmyms00m2ezltkxnwutztbkotiwodqzoddjxkeyxkfqcgdeqxvynjg2njqwmdq_v1_sx1777_cr0_0_1777_744_al.jpg

Végszó

A Star Wars: Skywalker kora nem lett rossz lezárása egy kilenc részes sztorinak, de sajnos érződik rajta, hogy ebből sokkal többet ki lehetett volna még hozni. A trilógiazáró eléggé szembemegy Az utolsó Jedikkel, így inkább azoknak fog jobban bejönni, akik Az Ébredő Erőért voltak oda. Vannak hibái a filmnek, de azért J.J. Abramséknek jár a taps, hogy ezt így össze tudták hozni.

mv5bmji4njg3nje2m15bml5banbnxkftztgwntgxodc4nzm_v1_sx1777_cr0_0_1777_744_al.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekesjatekok.blog.hu/api/trackback/id/tr3915359574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása