Volt egyszer egy filmes blog...

MovieMánia

Volt egyszer egy... Hollywood: Szerelmeslevél a 60'-as évek Hollywoodjának

2019. november 29. - csak Porter

1342869.jpg

Nem vitás, hogy az év egyik legnagyobb filmes szenzációjának számít a Volt egyszer egy... Hollywood. Quentin Tarantino kilencedik filmje, Leonardo DiCaprio és Brad Pitt főszereplésével. Már ettől a hármastól is könnybe lábadt a szemünk, és ezt még tetézni tudták minden egyes újabb casting-hírrel.

Mára már tényleg minden újabb Tarantino-alkotás eseményszámba megy, mivel ő is azon kevés rendezők egyike, akinek pusztán a nevével el lehet adni egy filmet és nem fél a stúdió akár 50-100 milliót is adni egy-egy ötletére.

onceuponatime3_0.jpeg

A Volt egyszer egy... Hollywood Tarantino eddigi legszemélyesebb alkotása. Egyfajta tisztelgés egy letűnt kor előtt, vagy mondhatni, egy szerelmeslevél a 60'-as évek Hollywoodjának. Azokról az időkről mesél, amikor még a filmgyártás nem olyan lelketlen gépezet volt, mint mostanság. Amikor még voltak filmcsillagok és ők vonzották be a nézőket. Amikor Hollywood még ártatlan volt...

A sztoriról elég annyit tudni, hogy Rick Dalton az egykori westernsztár csillaga egyre jobban kihunyni látszik. Barátjával - aki egyben kaszkadőre is - már csak sorozatok egyes epizódjaiban kapnak munkát. A szomszédban pedig Sharon Tate lakik akkori férjével, Roman Polanski-val. 1969-et írunk, amikor Hollywoodban valami végleg megváltozott...

mv5bmzrjzjfmnmytytiwnc00nmvhlwjlngitotjmyzhkmtaymtrhxkeyxkfqcgdeqxvynjg2njqwmdq_v1_sy1000_sx1500_al.jpg

Az biztos, hogy a Once Upon in Time... in Hollywood az eddigi legkevésbé sztoriközpontú filmje a rendezőnek. Sokkal inkább egy hangulatfilm, ami vagy bejön valakinek, vagy nem. Ebből adódóan eléggé megosztó lett a végeredmény, hiszen ez a legkevésbé tarantinos Tarantino-film. Nem az izgalmas történeté vagy a pörgős, emlékezetes párbeszédeké a főszerep, sokkal inkább a tökéletesen megidézett 60'-as évek korképé

Ehhez pedig tökéletesen asszisztál korunk két legnagyobb filmsztárja, Leonardo DiCaprio és Brad Pitt, akik - nem meglepő módon - csodálatosan festenek a filmvásznon. DiCaprio kapta a "látványosabb" szerepet, amiben ismét sziporkázik, Brad Pitt pedig pofátlan lazasággal testesíti meg a kissé (direkt) alulírt Cliff Booth-t. 

mv5bzdrjogi1zjytyzg1yy00n2q2lweymwetywuxzte5yzg0y2m5xkeyxkfqcgdeqxvynjg2njqwmdq_v1_sy1000_sx1500_al.jpg

A színészek és a hangulat mellett a zene kapta a legfontosabb szerepet. Tarantino mindig is remek érzékkel tudott dalokat összeválogatni, ami még akkor is élvezetes, ha csak külön beteszed a lejátszóba az albumot. Ez most sincs másként. Ismét csodás dalok váltják egymást a játékidő egésze alatt, amik tökéletesen asszisztálnak a kor szellemiségéhez. A The Rolling Stones Out of Time című dalának használata pedig az egyik legcsodálatosabb dolog, amit Tarantino-filmben láttam.

Az egyedüli negatívumként talán azt tudom felhozni, hogy inkább tűnik a film több, hosszabb rövidfilmnek, mint egy kerek egész alkotásnak, viszont Tarantino és Fred Raskin remek vágási munkája végett mégsem válik túl darabossá a végeredmény.

mv5bowjimzc3mdqtytflzc00yzi4lwfmngutnjy1mmqzytdindq5xkeyxkfqcgdeqxvynjg2njqwmdq_v1_sy1000_cr0_0_1485_1000_al_1.jpg

Végszó

A Volt egyszer egy... Hollywood ugyan nem lett Tarantino legjobbja, de kétség kívül a legérettebb alkotása. Minden egyes képkockájából árad, hogy mennyire sokat jelent ez a korszak a rendezőnek, és ha hagyod, hogy magával ragadjon a film hangulata, akkor egy fantasztikus 161 perces élményben lesz részed. Én hagytam, és így az év egyik legjobb filmjévé vált számomra

mv5bzdg0nmqzzjmtntdkmy00m2y1lwewmzetmtm0yjrlyzzkzjhkxkeyxkfqcgdeqxvynjg2njqwmdq_v1_sy1000_sx1500_al.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekesjatekok.blog.hu/api/trackback/id/tr8815135108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása