Volt egyszer egy filmes blog...

MovieMánia

Nyughatatlan özvegyek: Adósság visszatérítés

2018. november 27. - csak Porter

widows-et00069914-29-01-2018-10-12-06.jpg

„Mi történt ezzel a világgal, hogy a normálist ma már kiemelkedőnek tekintik?”

Nem kétséges, hogy sok filmrajongó (jelen!) egyik legjobban várt őszi filmje volt a Nyughatatlan özvegyek (ilyen hülye egy magyar címet!). Az Oscar-díjas Steve McQueen öt év hallgatás után új filmmel jelentkezett, méghozzá Gillian Flynn-nel (Holtodiglan, Éles tárgyak) közösen írt forgatókönyve alapján, valamint olyan nevekkel a főszerepben, mint Viola Davis, Robert Duvall, Colin Farrell, Liam Neeson vagy a frissen Oscar-jelölt Daniel Kaluuya (Tűnj el!).

Persze, maga az alapsztori nem túl izmos: három özvegyen maradt asszonynak kell a férjeik tartozását megadniuk egy képviselőjelöltnek, különben csúnya dolgok történnek. De ha azt vesszük, hogy eredetileg az azonos című 1983-as angol minisorozat alapján készült, elsőre talán nem is lepődünk meg a sztori egyszerűségén, azonban, akik ismerik Gillian Flynn munkásságát, biztosak lehetnek abban, hogy nem csak erről fog szólni a film.

widows-113_1.jpg

Ami már az első percektől kezdődően látszik, hogy Steve McQueen a 12 év rabszolgaság után öt évvel sem felejtett el rendezni. Olyan betonbiztosan van levezényelve ez a több, mint két óra, hogy öröm nézni. Az év talán legbravúrosabb kezdését tudhatja magáénak a film, ami ha végig ilyen markáns maradt volna, akkor simán ott lenne az év legjobb filmjei között.

Azonban egy baj van számomra a Widows-szal: bedobnak csomó érdekes karaktert és történetszálat, amit elkezdenek szépen építeni, egészen a fináléig, ahol aztán kicsit pofára esik a néző. Mivel nem kapja meg azt, amire egészen addig várt, csupán egy kis részét. 

mv5bodg1mdqwotuyml5bml5banbnxkftztgwmzgymdmxnjm_v1_sx1500_cr0_0_1500_999_al.jpg

Mivel egy heist-filmbe csomagolt drámáról van szó, így nem meglepő, hogy a fináléban egy rablás történik, ami filmes szempontból mesterien van levezényelve, azonban olyan rövid időt ölel fel a játékidőben, ami után egy kis hiányérzetem támadt

Azonban ha túl tudjuk tenni magunkat azon, hogy a 129 perces játékidő csupán 10 perc akciót foglal magába és 2 órát inkább a karakterekre fókuszál, akkor nyert ügyünk van. Ugyanis nemcsak, hogy minden egyes figura remekül lett megírva, de pazarul el is lettek játszva

mv5bmtywmtqxndcwm15bml5banbnxkftztgwndgymdmxnjm_v1_sx1500_cr0_0_1500_999_al.jpg

Kezdve Viola Davis-szel, akinek fantasztikus játékát dicsérni már akkora közhelynek számít, mint Meryl Streep-ét, de azért álljon csak itt, hogy simán elvinné akár önmagában is az egész filmet a hátán. Ott van még Robert Duvall, aki a maga kis szerepében is hatalmasat alakít, csakúgy, mint Daniel Kaluuya, akitől megfagy a vászon minden egyes megjelenésénél. Egyedül talán Michelle Rodriguez lóg ki a sorból, aki inkább marad hiteles "kemény csaj", mint színésznő.

Ami még nagyon feltűnő, hogy a forgatókönyvben semmilyen felesleg nincsen. A film több, mint két óra hosszú, de azt teljes mértékben kihasználják. Pörög a sztori, nincsenek elfecsérelt történetszálak, üres járatok, mindennek megvan a miértje. Ehhez pedig még hozzávenném Hans Zimmer zenéjét, aki ezúttal is hozta azt a magas színvonalat, ami tőle elvárható. (Főleg a rablásnál az a feszült dallam.)

mv5bmtezotc5odk0mtneqtjeqwpwz15bbwu4mdc4mjazmtyz_v1_sx1500_cr0_0_1500_999_al_1.jpg

Végszó

Szóval összességében még így egy remek darab a Nyughatatlan özvegyek, viszont megvolt benne a potenciál, hogy ebből egy még jobb filmet hozzanak ki. Hiszen a színészek kiválóak, a forgatókönyv remek, a rendezés erős, viszont a fináléra csak egy pukkanást kaptunk a várt robbanás helyett.

c1547771b0419fb5920ffe8cf9f677a4.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekesjatekok.blog.hu/api/trackback/id/tr414395120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása