Volt egyszer egy filmes blog...

MovieMánia

Tűnj el!: Remek rendezői bemutatkozás egy humoristától

2017. május 03. - csak Porter

getout_facebook_uk_header_aw.jpg

A januárban tartott Sundance Filmfesztiválon remekül szerepelt, majd egy hónappal később Amerikában is bemutatásra került a Tűnj el! című misztikus horrorfilm, ami három nap alatt meghatszorozta az 5 milliós gyártási költségét. A pozitív kritikai és nézői fogadtatásnak köszönhetően már 190 millió dollárnál jár. 

Persze, nincs abban semmi meglepő, hogy egy újabb kisköltségvetésű horrorfilm lett siker, de ha azt vesszük, hogy a Tűnj el! annak a Jordan Peelenek az első rendezése, akit legutóbb a Keanu: Macskaland című komédiában láthattunk és valójában egy ismert amerikai humorista, az azért eléggé érdekes, hogy egy tőle ilyen távol álló műfajban egy ilyen remek filmet készített. 

grotestilgetout01.jpg

A történet középpontjában egy Chris nevezetű fekete fiatal srác áll, akit épp barátnője készül bemutatni a szüleinek, akik viszont nem tudják, hogy ő afroamerikai. Ám a találkozás elég jól sikerül, a szülők barátságosak, látszólag minden rendben van. Ám egyre furcsább dolgok kezdenek történni és az idillikus hétvége egy rémálomba csap át...

A sztoriról elég ennyit, mivel minden további tudás csak ront az élményen. Már az előzetes is eléggé spoileres volt, de szerencsére régen láttam ahhoz, hogy emlékezzek rá, így mondhatni tiszta lappal ültem be rá és nagyon ütött. 

mv5bmtuxmjeznze1nf5bml5banbnxkftztgwndywnjuzmti_v1_sx1777_cr0_0_1777_998_al.jpg

Jordan Peele remekül tud mesélni. Olyan szépen fel van építve történetileg a Tűnj el!, hogy egész végig élvezet nézni ezt a horrorfilmet. Bár inkább thrillernek mondanám a horror helyett, mivel szerencsére leminimalizálták az ijesztegetések számát, így annak is nagyon ajánlott, akik nem szeretik a jump scareket. 

Peelenek nem csak a mesélés, de a színészvezetés is nagyon megy. Egy gyenge alakítást sem tudok felhozni, inkább a pozitív irányba dől a mérleg. Legfőképp Daniel Kaluuyanál, aki már a Black Mirror nevezetű sorozat Fifteen Million Merits című részében is nagyszerű volt, és szerencsére itt sem kell csalódni benne, könnyű szerrel viszi el a hátán a filmet.

getout_clip_id.jpg

A kritikusok ugyan az egekig magasztalják a filmet - sokan az utóbbi évek legjobb horrorfilmjének nevezik - , ami szerintem kicsit túlzás. Hiszen ahhoz túl tipikus sztorival rendelkezik, amit már nem egyszer láthattunk, sőt, egy-két kisebb "csavart" könnyen kitalál az ember, ám mégis van benne egy olyan momentum, ami miatt kiemelkedik az átlag közül és tényleg egy minőségi horrorfilmet kapunk.

Amit viszont hiányoltam, az a nyomasztóbb hangulat teljes hiánya. Egy percig sem lehet rettegni rajta, feszengeni, mivel sajnos nem tudták jól átadni a szituációkból adódó feszültséget. Ezt leginkább poénkodással kompenzálják, ami viszont pazar módon működik a filmben. 

mv5bmty4nzmxndiyml5bml5banbnxkftztgwntywnjuzmti_v1_sx1500_cr0_0_1500_999_al.jpg

A Tűnj el! egy nagyon jól felépített thriller, csak sajnos hiányzik belőle a feszültség. Helyette kapunk egy kis feketehumort (ha-ha), egy működő sztorit, na meg egy olyan végkifejletet, amire jó sokáig emlékezni fogsz. Részemről 7.5/10, és remélem, Jordan Peele hamarosan majd egy újabb ilyen jó filmet készít.

getout_ar_genesiating-01.png

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekesjatekok.blog.hu/api/trackback/id/tr9012456461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása