Volt egyszer egy filmes blog...

MovieMánia

Az apáca: A Démonok között univerzum legunalmasabb fejezete

2018. szeptember 20. - csak Porter

the-nun-et00060869-11-08-2017-12-27-31.jpg

A Démonok között 2013-tól kezdődően egyre nagyobb univerzummá növi ki magát és majdnem évente kapunk egy-egy félelmetes fejezetet hozzá. De miért is ne tenné a stúdió, ha minden egyes mozijával hatalmas pénzeket keres, minőségtől függetlenül. 

És az utóbbin van a hangsúly. Mert ha minden filmjükkel tartani tudnák az első rész színvonalát, akkor nem is lenne semmi baj, sőt, mindenki örülne neki, ha évente kapnának egy biztos, minőségi horrorfilmet. De valljuk be, már a négy évvel ezelőtti Annabelle is eléggé pocsék film volt, és bár a második rész szépen javított, én azért sem tudtam igazán lelkesedni

mv5bmjqwndi2mte0m15bml5banbnxkftztgwnda5nzgxnjm_v1_sy1000_cr0_0_1715_1000_al.jpg

Most pedig itt van Az apáca. Valak karaktere az egyik legjobb dolog volt a Démonok között 2-ben. Ugyan nem sok játékidőt kapott, de azt a keveset remekül ki tudta használni arra, hogy jól ránk hozza a frászt és tele legyen a gatyó. De vajon van annyi muníció ebben a horroralakba, hogy kapjon egy saját filmet? A rövid válasz, bármilyen meglepő: nem.

Ugyanis fogták Valakot és írtak hozzá egy teljesen felejthető, semmi újdonságot nem tartalmazó, ezerszer látott és mostanra már végtelenül unalmas történetet. Az 1950-es években, Romániában egy kolostorban öngyilkos lesz egy apáca. Ez nem egy mindennapos dolog, ezért a Vatikán odaküld egy papot, valamint egy még fel nem szentelt apácát, hogy járjon az ügy végére...

mv5bmja4mtqxmtk0mv5bml5banbnxkftztgwmta5nzgxnjm_v1_sy1000_cr0_0_1499_1000_al.jpg

Ezt a pár sort elolvasva is érezzük, milyen sok munkát fektettek a forgatókönyvbe. Ez pedig James Wan és Gary Dauberman érdeme. Ugyanis Wan remek rendező, de ezek szerint nem túl izmos ötletei vannak. Ezért okosan ő mindig más forgatókönyvíróval dolgozik (Leigh Whannell - Fűrész, Insidious; Chad & Cary W. Heyes - Démonok között), Dauberman pedig olyan filmeket írt, mint az Annabelle két része (meg az Az, de hát az meg nem tőle volt jó, ugye).

A filmről igazából teljesen lerí, hogy nem azért készült el, mert kiötlöttek egy marha jó sztorit, hanem mert a Warner Bros. stúdió szólt, hogy kell nekik egy film Valakról, és kötelező jelleggel egy év alatt legyártották ezt az "alkotást".

mv5bmtgxodc1odqznf5bml5banbnxkftztgwnjk4nzgxnjm_v1_sy1000_cr0_0_1498_1000_al.jpg

Ha pozitívan nézzük a dolgot, akkor azt mondanám, hogy a 98 perces játékidő viszont hamar elmegy, és csak egy óráig unalmas a film. Az utolsó fél órás finálénál viszont teljesen szétesik az egész. Tipikus hiba, hogy a horrorfilmek akármennyire is jók, az utolsó fél órát rendre elcseszik. Itt sincs ez másként. Ilyenkor van az, hogy a készítők bedobnak minden random ötletet, ami eszükbe jut, hátha valamelyik működni fog. Hát itt egyik sem működött.

Szóval ilyenkor inkább visszasírjuk az első egy órát, mert az legalább "csak" unalmas volt és nem egy idiótaságokkal teli, röhejesen pocsék darab. Igazából ezzel a filmmel csak annyit értek el, hogy a Démonok között 2 rejtelmes és félelmetes alakját kiparodizálták úgy, hogy nem is ez volt a szándékuk.

mv5bodgyntk4nzgxm15bml5banbnxkftztgwmjk4nzgxnjm_v1_sx1500_cr0_0_1500_999_al.jpg

Ó, mondd, te kit választanál?

Az egyedüli pozitívuma a filmnek az a rendező, Corin Hardy. Ő még azt mondom, próbálkozott valami maradandót is alkotni. Rendezésileg és kinézetre teljesen korrekt filmet kapunk, sőt, még van egy-két elég ötletes jelenet is benne (a tükrös), aminél azért felkaptam a fejem a tenyeremből. 

Végszó


Az apáca nem a Démonok között legfélelmetesebb fejezete lett, hanem inkább a legsötétebb, bár ezt nem a jó értelembe véve. Teljesen sablonos alapokból építkezik, ezerszer látott ijesztgetésekkel próbálkozik, de hiába. Úgy nem működik a dolog, ha ezeket láttuk már százszor más horrorokba. És ez a legnagyobb baja a filmnek: lett volna inkább annyira gagyi, hogy legalább röhögni lehessen rajta, mintsem egy ennyire unalmas és idióta vacak...

mv5bmtyyntgyoty2mv5bml5banbnxkftztgwndk4nzgxnjm_v1_sy1000_cr0_0_1498_1000_al.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekesjatekok.blog.hu/api/trackback/id/tr8014251093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása