Volt egyszer egy filmes blog...

MovieMánia

Star Wars III. - A Sith-ek bosszúja

2015. december 13. - csak Porter

star-wars-revenge_of-the-sith-2.jpg

„Réges régen, egy messzi-messzi galaxisban…"

32 évvel az eredeti trilógia után és 10 évvel az előzmény trilógia befejezését követően, 2015. december 18-án folytatódik a talán valaha volt legnagyobb és legismertebb filmes franchise, a Star Wars. E fantasztikus filmünnepnek számító esemény apropóján nem is készülhetünk fel tökéletesebben az új rész fogadására, minthogy újra megnézzük és kivesézzük az eddig készült 6 részt, persze történeti időrendben. Szóval nincs más hátra, minthogy megszólaljon John Williams klasszikus témája és kezdetét vegye a Csillagok háborújaAz Erő legyen veletek! (további írások: I.rész, II.rész)

történet.png

Háború! A könyörtelen Sith nagyúr, Dooku gróf brutális támadásokkal gyengíti a Köztársaságot. Mindkét oldalon harcolnak hősök, és mindenütt felüti fejét a Gonosz. Griveous tábornok, az ádáz droidvezér váratlan húzással behatol a Köztársaság fővárosába, és foglyul ejti Palpatine kancellárt, a Galaktikus Szenátus vezetőjét. Miközben a szeparatista droidhadsereg katonái értékes túszukkal menekülni próbálnak az ostromlott városból, két Jedi-lovag vakmerő akciót indít a kancellár kiszabadítására...

Vélemény.png

Elérkeztünk az előzmény trilógia és maga a Star Wars univerzum egyik legfontosabb részéhez: Darth Vader megszületéséhez. Ilyen szempontból nagy nyomás nehezedett George Lucasékra, hiszen ki kellett küszöbölniük a Baljós árnyak és A klónok támadása által okozott felháborodást, így nem volt más választásuk, minthogy mindent feltegyenek a harmadik felvonásra, a Sith-ek bosszújára. És ez elég jó megoldásnak bizonyult...

di-star-wars-episode-iii-revenge-of-the-sith-3.jpg

A harmadik részre sikerült a készítőknek rájönniük, mi működik és mi nem az új Star Warsban, így sikerült egy olyan epizóddal előállniuk, ami méltó az eredeti trilógiához és nem válik vicc tárgyává, mint sokaknál az I. & II. rész.

A klónok támadásánál közel 100 percet kellett várnunk, hogy végre beinduljon a cselekmény, itt körülbelül 3 percet. Amint túljutottunk a gyártó stúdiók logóin és a bevezető szövegen, egyből a háború kellős közepébe csöppenünk főhőseinkkel és egy légi csatával egybekötött kancellármentést izgulhatunk végig közel fél óráig. 

anakin-skywalker-star-wars-revenge-of-the-sith-23602645-1155-768.jpg

Hayden Christensen mintha megtanult volna színészkedni, vagy csupán egy normális karaktert írtak neki és nem egy öntelt, nyafogós hősszerelmest, mint legutóbb. Ewan McGregorral percről percre jobban működik a kémia. A III. rész másfél órája több harcot tartalmaz, mint elődei közösen, de mindezt pompásan használva, így egy percig se válik feleslegessé. 

Ezt a pörgős "nyitójelenetet" látva kezdünk abban reménykedni, hogy most tényleg megkapjuk azt, amit már régóta várunk: egy remek Star Wars-epizódot. És tényleg! A politikai cselekményeket is elég szépen csűrik csavarják ahhoz, hogy fent tudják tartani a nézők figyelmét, olyan politikai lépéseket tesznek a karakterek, amilyen tényleg lennének egy háborúban. 

itstreasonthen-rots.png

Szép lassan körvonalazódni kezdenek a karakterek sorsai, majd elérkezik az a bizonyos jelent, ami közben egekbe szökik a néző pulzusa és mindenkiben tudatosul, hogy nem lesz már semmi olyan, mint eddig és innen már nincs visszaút. 

Ettől kezdve a dráma veszi át a főszerepet. Az idáig tartó háborúskodás egyik pillanatról a másikra egy szomorú hattyúdalban kezd el véget érni. De hát ez persze sorsszerű volt, tudtuk jól, hogy így kell végződnie, ám mégis szívszaggató, ami az utolsó egy órában történik. 

revenge-of-the-sith-star-wars-revenge-of-the-sith-29322525-1980-1136.jpg

Majd bekövetkezik az, amire rajongók millió vártak: Darth Veder végső átalakulásának jelenete. Ahogy az eddigi játékidőben, itt sem hibáznak George Lucasék. A végső leszámolás mester és tanítványa között egy látványos, epikus harcként jelenik meg. Darth Vader robotkülsejének, valamint gyermekei, Luke és Leia megszületése remek ütemben lettek összevágva. Aztán elcsöndesül minden és meghalljuk az addigra már-már kultikussá vált lélegzést. Ekkora valamennyi nézőt és rajongót kirázza a hideg és libabőrösek lesznek. Fantasztikus percek, ezért megérte várni 22 évet. 

ws_star_wars-_revenge_of_the_sith_1024x768.png

Csupán egy probléma van ezzel a filmmel. Az előző rész harcos amazonjává változtatott Amidala csupán kevés játékidőt kap a vásznon, és akkor is aggódó feleségként van jelen. Ebben az epizódban a férfiaké a főszerep. 

George Lucas lehet, hogy addig nem megfelelően nyúlt hozzá 1977-es klasszikusának előzményéihez, de ezzel az epizóddal bebizonyította, hogy ennyi év után is el tud egy fantasztikus Star Wars fimet készíteni. Bármennyire műanyagnak tűnik ez a rész is, elsikkad ez a tény az akciók és drámák fantasztikumában. Méltóképpen született meg Darth Vader. 

2002805-star_wars_episode_3_revenge_of_the_sith_05.jpg

Pontok.png

imdb.png

7.7/10

sajat értékelés.png

9/10

Borító.png

star-wars-episode-iii-revenge-of-the-sith-2005.jpg

Előzetes.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekesjatekok.blog.hu/api/trackback/id/tr888169992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása