Volt egyszer egy filmes blog...

MovieMánia

Star Wars I. - Baljós árnyak

2015. december 07. - csak Porter

1secbfq9ffgycfwl0qwdrzcgpx0.jpg

„Réges régen, egy messzi-messzi galaxisban…"

32 évvel az eredeti trilógia után és 10 évvel az előzmény trilógia befejezését követően, 2015. december 18-án folytatódik a talán valaha volt legnagyobb és legismertebb filmes franchise, a Star Wars. E fantasztikus filmünnepnek számító esemény apropóján nem is készülhetünk fel tökéletesebben az új rész fogadására, minthogy újra megnézzük és kivesézzük az eddig készült 6 részt, persze történeti időrendben. Szóval nincs más hátra, minthogy megszólaljon John Williams klasszikus témája és kezdetét vegye a Csillagok háborúja… Az Erő legyen veletek!

történet.png

Nyugtalanság uralkodik a Galaktikus Köztársaságban. A távoli csillagrendszerekbe irányuló kereskedelmi utak megadóztatásának tervét heves viták övezik. A kapzsi Kereskedelmi Szövetség úgy próbálja elérni a célját, hogy felfegyverzett csatahajóval blokád alá veszi a parányi Naboo bolygót. Míg a Köztársaság Szenátusában véget nem érő szócsaták zajlanak az aggasztó eseményekről, a Főkancellár titokban útnak indít két Jedi lovagot, a béke és az igazság őrzőit, hogy oldják meg a konfliktust…

Vélemény.png

A legfontosabb kérdés: Szükség van-e egy fantasztikus trilógiát folytatni, vagyis inkább készíteni hozzá egy újabb 3 részt, ami a múlt eseményeivel foglakozik? A Star Wars-rajongók között ebben az esetben megoszlanak a vélemények. Egyesek szerint az eredeti trilógia szent és sérthetetlen, és soha nem készült több Star Wars epizód. Mások szerint létezik több folytatás is, de azok egy istenkáromlással felérő bűnt személyesítenek meg és rosszul vannak, ha valaki megemlíti előttük azt a szót, hogy Baljós árnyak vagy Jar-Jar Binks. De van a másik véglet is, akik kimondottan jól szórakoztak és netalán tán még szeretik is az előzmény trilógiát. Ők legfőképp olyan személyek, akik még olyan fiatalok, hogy gyermeki szemmel látták az újabb részeket, és ugyanazt a katarzist érték el az új trilógiával, mint az idősebbek anno az eredeti trilógiával. Nos – vigyázat SPOILER veszély – én is ez utóbbi táborba tartozom. (Köveket majd később vessetek rám!)

star-wars-episode-i-the-phantom-menace-hd-movie-1999-2-e1442643575534.jpg

A Star Wars I. – Baljós árnyak még a mai szemmel nézve is egy látványos, és jól kitalált űropera, ami megfelelően tiszteleg a korábbi nagyok előtt, ám mégis egy-két résznél hagy némi kívánni valót maga után.

A Baljós árnyak egyik legjobb tulajdonsága, hogy az első perctől kezdődően, amint beindul a cselekmény, nem lassul le egyszer sem a 136 perc alatt. George Lucasék olyan magas szintű kreativitásról tesznek tanubizonyságot, hogy az a mai történetírók legtöbbjét megszégyeníti. Emellett megannyi információt képesek csepegtetni egy perc leforgása alatt, de mégsem érzi azt a néző, hogy túlzsúfolt lenne a film.

Az eredeti trilógiában feltűnő karakterek itt csupán háttérbe szorulnak és a hangsúlyt egy új páros kapja. A két főszereplő Jedi lovagnak választott Liam Neeson és Ewan McGregor hihetőek tudnak végig lenni a filmben, de legfőképp Neeson karaktere az, ami a középpontba kerül, valamint a jól megírt karakterrel és a megfelelően eljátszott szereppel végig szimpatizál a néző és még akkor is hiteles tud maradni, amikor éppen monologizál az Erővel járó nagy felelősségről.

dioxis.jpg

Viszont behoztak egy olyan szereplőt, aki tökéletesen működött volna 5 perc erejéig, hogy aztán sajnálatos módon elhalálozhasson, de a készítők más sorsot választottak Jar Jar Binksnek és ezzel egy hatalmas öngólt rúgtak a saját hálójukba. Ha belegondolunk, nyilván a nagyon fiatal nézők miatt került bele J.J., de mondjuk egy olyan filmben, ahol fénykarddal (magyar szinkronban már lézerkard) kettévágnak egy embert, az nem egy olyan fiatal közönségnek való lenne, mint akiknek Jar Jart szánták. Sajnos végig idegesítő a jelenléte és ez jó pár jelentre rányomja a bélyegét. Talán Lucasék még nem tudták azt, amit mi már tudunk Kirk Lazarustól: „Sose szabad fullba’ nyomni a kretént!”

Az eredeti trilógia koszos helyeit felváltja a letisztult, gyönyörű és csodaszép tájak. Ez magyarázható azzal, hogy míg a 4-5-6-ban már egy gonosz diktatúra által sanyargatott világképet kapunk, itt még egy viszonylag jól működő Demokratikus Köztársaság van jelen. Mind Naboo bolygója vagy a Gunganok víz alatti városa káprázatos élményt nyújt a néző számára. Valamint a maszkmesterek munkáját is érdemes kiemelni, mert ebben a részben is rengeteg emlékezetes lénnyel lettünk gazdagabbak.

vamers-fyi-movies-jar-jar-binks-was-meant-to-die-in-the-phantom-menace-jar-jar-binks-with-obi-wan-and-qui-gon-jin.jpg

Amitől jóval eltér az új trilógia a régitől az az, hogy míg ott volt nekünk egy Darth Vaderünk három részen át, ahol tökéletesen fel lett építve Luke Skywalker nemezise, addig itt kapunk egy Darth Mault és egy lehetőséget, hogy belőle is egy emlékezetes gonosz lehessen, majd fogták és kiiktatták a rész végén, holott rengeteg lehetőség rejlett a figurában. Ez a jelenség sajnos kihat a mostani filmekre is, hiszen például egy képregény adaptációban sincsen több részen át életeket megkeserítő főgonosz. 

Ha ezt a viszonylag kettő nagyobb botlást elnézzük a Baljós árnyaknak, akkor nem állunk fel rossz szájízzel a tévé elől. Hiszen akad jó pár vicces megjegyzés és utalgatás a folytatásokra, van két karizmatikus főszereplőnk, egy rejtélyes ellenfél és egy olyan fogatverseny, hogy letesszük tőle a hajunkat. Már ha van. Ennél rosszabb Star Wars részben ne legyen részünk! 

star-wars-episode-i-the-phantom-menace_1.jpg

Pontok.png

imdb.png

6.5/10

sajat értékelés.png

7/10

Borító.png

star-wars-episode-i-the-phantom-menace-622788l.jpg

Előzetes.png

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekesjatekok.blog.hu/api/trackback/id/tr468146258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása