Volt egyszer egy filmes blog...

MovieMánia

Dredd (2012)

2012. december 31. - XynTRoN

A képregény adaptációk nem mindig sikerülnek. Illetve általában nem. Kivéve itt. Végre egy olyan vizualizáció ami hű maradt az eredeti műhöz és hozza az ott megismert világot és élményt. Igazán jóra sikerült sci-fi akció filmmel van dolgunk. A lényeg csupán az, hogy mindenki vonatkoztasson el az eddigi játék és film feldolgozásoktól, próbáljon csak egyszerű nézőként leülni a film elé.

A jövőben járunk, Megacity 1 metropoliszában. A bűnözéssel szemben, csak a Bírák veszik fel a harcot, akik spéci motorokon, egyedi fegyverükkel próbálják betartani a törvényt és igazságot szolgáltatni. Főhősünk is egy ezen emberek közül, aki egyik nap kap maga mellé egy társat, aki történetesen egy mutáns. Illetve külsőleg úgy néz ki mint bármelyik igazságosztó, de telepatikus képességekkel rendelkezik, aminek később hasznát is veszik. A történet egy toronyházban bonyolódik, ahol bizonyos Ma-Ma és az ő klánja az uralkodó. Valamint az ő kezükben van az új drog, a slo-mo előállítása és terjesztése is. Miután a három embert megnyúzva, és bedrogozva kivágnak a 200. emeletről, szembekerülnek a törvény szolgáival. Innek kezdődik igazán a film.

Igazán csak pozitívumokról tudok beszámolni. A történetet nem nyújtották a végtelenségig, 80 percben benne van a lényeg. Mivel akcióról beszélünk, így a sztori nem egy agytekervény dolgoztató, ellenben a látvány mindenképp kárpótol. Iszonyatosan jól néznek ki a szuper lassított felvételek, melyek a slo-mo hatását hivatottak bemutatni. Nincs túl sok belőlük, de arra pont elég, hogy elámuljunk rajta, főleg ha 3D-ben nézzük. Ami ezt még jobban elősegíti a vizuális orgián túl, az a zene. Tökéletesen illik a jelenetekhez. mint már említettem, szerintem akkor jó egy aláfestés, ha észre sem vesszük, hogy ott van. Ez itt is igaz, egyszerűen egybeforr a vásznon látottakkal. Paul-Leonard Morgan igazán kitett magáért.

A két főhős színészi játékát nem igen lehet dicsérni, illetve leszólni sem. Dredd arcát sosem látjuk teljesen, és semmit nem tudunk meg életének eddigi történéseiről. Kolleganőjéről viszont annál többet, és ő képviseli a drámai szálat a történetben. Ma-Ma rettentően jól hozza a szociopata klán vezetőt, a többiek meg ott vannak, mert valakiket le is kell lőni. Apropó lelőni, a film egyik csúcspontja, hogy a két bűnüldöző beszorítják egy folyosóra ahonnan nincs kiút. Itt bejön az elborult elme zsenialítása, ugyanis nem simán lelőni akarják őket. Felállítanak, három minigun-t és azzal darabokra lövik az emeletet, és az ott lakókat. Upsz, majd el felejtettem, a film nem véletlenül kapott 18+ besorolást, elég "komoly" jelenetek sokkolhatják agyunkat, de ez kell ahhoz, hogy bele tudjuk magunkat élni a történetbe.


Ismertető: A lidércnyomásos jövőben tombol a bűnözés, bírók, rendőrök és ítéletvégrehajtók próbálják megvédeni az ártatlan polgárokat. Dredd bíró, a törvényesség elkötelezett híve mindent megtesz, hogy fenntartsa a rendet és a békét.

Értékelésem: 9/10

IMDB: 7.3/10

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekesjatekok.blog.hu/api/trackback/id/tr74988820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Norby984 2013.01.19. 00:20:20

Szerintem 9/10 Nagyon sok neki!
Te vagy a profi ezt láthatnád, a film nem ér ennyit! nem rossz, de 1995-ös verzió sokkal modernebbnek és fejletebbnek tűnik mint ez az új!
Még a főhős arcát sem láthatjuk! Szinte egy helyszínen zajlik! Olyan "Die Hard" filling!
Szerintem se ér 7.5-nél többet!
süti beállítások módosítása