Volt egyszer egy filmes blog...

MovieMánia

Húzós éjszaka az El Royale-ban: Tarantino nyomdokaiban

2018. október 19. - csak Porter

bad-times-at-the-el-royale-1200-1200-675-675-crop-000000.jpg

A sorozatok világából érkező Drew Goddard régebben olyan szériákon dolgozott, mint a Buffy, a vámpírok réme (ami a Bosszúállókat író-rendező Joss Whedon gyermeke), az Angel, valamint a Lost - Eltűntek utolsó évada, majd megírta a Cloverfield forgatókönyvét és azzal be is robbant a köztudatba. 

Azóta Oscar-jelölést is szerzett A marsi Mentőexpedíció adaptálásáért (bár ott az alapanyag is nagyon jó), valamint elkészítette a Ház az erdő mélyén című horrorfilmet, amivel rendezőként is kipróbálta magát. Az eleinte egy sablon-horrornak tűnő, majd féltávon egy csavar miatt egyre szenzációsabbá váló film miatt tudtam annyira várni Goddard következő rendezését, ami a Húzós éjszaka az El Royale-ban...

bad_times_at_the_el_royale_df_04123_kf_rgb_0.jpg

Négy idegen - egy pap, egy énekesnő, egy hippi és egy porszívóügynök - érkezik az El Royale nevű hotelbe egy éjszakára. Az eleinte békésnek tűnő délután pár óra múlva egy rossz rémálomba csap át... A történet persze ennél bonyolultabb, de - ahogy azt már Drew Goddard filmjeitől megszokhattuk - minél kevesebbet tud a néző, annál jobban fog ütni a végeredmény.

Az előzetes bár sokkal többet árul el a filmről, okolni nem lehet a marketingeseket, mivel nehéz egy olyan mozit reklámozni, ami elég sok meglepetést tartogat. Például azt, hogy az előzetesekkel ellentétben ez nem egy pörgős thriller, hanem egy lassabb tempójú darab, ami elsősorban a karakterekre fókuszál. 

mv5bmgzlzwvkzdatndvmnc00nwzllwjimzktyjc1zja0zja2zdy3xkeyxkfqcgdeqxvyndg2mjuxnjm_v1_sy1000_sx1500_al_1.jpg

És emiatt csalódhat sok ember a filmben. Mivel a belengetett rejtély kevésbé olyan ütős, mint amilyenre a néző számít, sokkal inkább a karakterek kapják a főszerepet. Azzal viszont ismét villant Goddard. Egyáltalán nem kapkod a film, kihasználja mind a 141 percét arra, hogy rendesen kibontásra kerüljenek a történet szereplői és így a fináléra is megmarad az izgalom.

Ebben pedig nem kisebb nevet használ inspiráció gyanánt, mint Quentin Tarantino. A Húzós éjszaka az El Royale-ban is úgy van felépítve, mint egy Tarantino-film. Külön szegmensekre van osztva a film, amik egy-egy karaktert helyeznek a középpontba. Ez akár visszájára is fordulhat, viszont az író-rendező olyan szereplőket alkotott és olyan színészekkel játszatja el, amik simán eladják a filmet.

mv5botexyti5ytgtnwuzyy00nddhlwjiodqtndrlytu4nze1yjq0xkeyxkfqcgdeqxvyndg2mjuxnjm_v1_sy1000_sx1500_al.jpg

Mondanom sem kell, hogy Jeff Bridges és Jon Hamm hozzák a tőlük megszokott szintet, Dakota Johnson (mivel nem egy 50 árnyalat-filmről van szó) odateszi magát, ahogy Cynthia Erivo is, Chris Hemsworth pedig ismét brillírozik a szerepében.

Ám közülük is kitűnik Bill Pullman fia, Lewis Pullman, aki csupán pár éve van a pályán, de már ezzel az alakításával nyomatékosította, hogy nem csak a család révén van a színészi szakmában, hanem mert nagyon tehetséges. A nyomokban Tom Hollandra hasonlító ifjabb Pullman mondhatni ellopja a show-t a többiek elől.

bad-times-at-the-el-royale-df-02564_kf_rgb-h_2018.jpg

A sztori a 60'-as években játszódik, amit pompásan idéz meg a film. Maga a címszereplő El Royale (ami a valóban létező Cal Neva hotel mása) is remek helyszínt biztosít a történet elmesélésére, de mind a ruhák, mind a kocsik és mind a zenék remekül vannak megválogatva. 

Végszó

A Húzós éjszaka az El Royale-ban egy remek Tarantino-film, amit nem Tarantino rendezett. Mind szerkesztésben, mind vágásban és mind forgatókönyvben nagyon hajaz a mester korábbi munkáira. Ami felfogható úgy is, hogy csak egy Tarantino-másolat, de valljuk be: ha egy alkotást egy Quentin Tarantino-filmhez hasonlítanak, az azért nem egy rossz ajánlólevél...

letoltes_6.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekesjatekok.blog.hu/api/trackback/id/tr114305547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása