Volt egyszer egy filmes blog...

MovieMánia

Mentőexpedíció - Matt Damon a bolygó legjobb kertésze

2015. október 15. - csak Porter

martian-gallery3-gallery-image_1.jpg

„Ami elromolhat, az el is romlik..."

Andy Weir két éven keresztül írta részletgazdag sci-fi regényét, majd egyes részeit elkezdte megosztani saját blogján. Több lelkes olvasója kérésére 2011-ben feltöltötte regénye egészét az amazon.com-ra mindössze 99 centért, amit három hónap alatt 35.000-en töltöttek le, majd az egyik könyvkiadó több, mint 10 millió dollárért felvásárolta tőle a történetét, és mire kiadásra került már a 20th Century Fox is megvásárolta a megfilmesítési jogokat, és leszerződtette Ridley Scott (A nyolcadik utas: a Halál, Szárnyas fejvadász, Prometheus) rendezőt, hogy készítse el A marsi filmváltozatát…

történet.png

Az Ares 3 legénysége egy erős homokvihar következtében megszakítja küldetését a Marson, ám a kiürítés során a csapat egyik tagját baleset éri, és így kénytelenek otthagyni. Mindenki meglepetésére azonban Mark Watney mégis életben marad, ám túlélési esélye csekély, hiszen készletei végesek. Így nincs más választása, elő kell vennie botanikus és gépészmérnöki tudását, ha életbe akar maradni a következő legénység megérkezéséig, ami még 4 év…

Vélemény.png

Ridley Scotthoz nem áll távol a sci-fi műfaja, hiszen már jó pár klasszikussal bizonyította, hogy nála jobban kevesen értenek a science fictionhoz. Most sincs ez másként, hiszen a Mentőexpedíció ezen részét, mondhatni tökéletesen ültette át a vászonra. A Földtől távoli jelenetek lenyűgözően lettek szemléltetve, akár ha csak az űrben állomásozó Hermes űrhajóra vagy a Marson játszódó jelenetekre gondolok. Valamint dicséret éri Drew Goddard forgatókönyvírót (Cloverfield, Ház az erdő mélyén, Daredevil-sorozat) is, aki a nehéz alapanyaghoz képest egy kevésbé korhatáros, és kevésbé műszaki pontosságú, ám még így is élvezhetően átalakított történetet szállított.

martian-gallery9-gallery-image.jpg

A film talán legnagyobb erénye a tökéletesen összeválogatott szereplőgárda. Matt Damon teli találat a szerepre. A nagydumás, folyton viccelődő és végletekig optimista nézőpontú karakterét kisujjból rázza ki, és a játékidő egésze alatt hihető marad. A Marson játszódó, egyszemélyes jelenetek a legélvezetesebbek az egész filmben, mivel Damonnak van akkora színészi tehetsége, hogy egymaga képes egy egész filmet elvinni a hátán. Ám ez nem egy one-man-show, így mellette olyan színészek asszisztálnak mint Jeff Daniels, Chiwetel Ejiofor, Sean Bean, Kristen Wiing, Jessica Chastain, Michael Pena, Kata Mara, Sebastian Stan vagy Aksel Hennie.

Az egyetlen bajom a filmmel, hogy míg a könyvben egy komoly hangvétel van jelen egész végig, amit néhol megtör a főszereplő egy-egy humoros beszólása, addig a film egy jóval közönségbarátabb, humoros feldolgozása a történetnek, ahol sugárzik a pozitivitás és az emberi összetartás, majd kapunk egy – az eredetitől jóval eltérőbb – tipikus Hollywood-i befejezést. Persze ezzel sincs semmi baj, csak így elveszett a könyv hangulata kissé.

nevtelen_2.jpg

A Mentőexpedíció egy humorosabb formában elmesélt adaptáció, amit az egytől egyig kiváló színészek közreműködésével és Ridley Scott jól eltalált rendezésével kellemes élmény lett, még a sablonosra átírt befejezéssel együttvéve is. Csak a további könyvadaptációk is minimum ilyen szintűek legyenek. Hallod, Hollywood?!

Pontok.png

imdb.png

8.3/10

sajat értékelés.png

7/10

Borító.png

the_martian_hun_poszter.jpg

Előzetes.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekesjatekok.blog.hu/api/trackback/id/tr777971539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása