Volt egyszer egy filmes blog...

MovieMánia

A kíméletlen: Leránt az élet pöcegödrébe

2018. augusztus 19. - csak Porter

aprayerbeforedawn_1080.jpg

A Prayer Before Dawn nem is kaphatott volna jobb magyar címet, mivel nem csak találó a címszereplőre nézve, de kíméletlen 2 órát garantál a néző számára. Viszont a híresztelésekkel ellentétben ez nem egy börtönös boxfilm, mint amilyen a Vitathatatlan, hanem egy kemény dráma, amiben fontos szerepet játszik a harc. 

És ezt nem csak a verekedésre és az erőszakra értendő, hanem magára az életre is. Mivel a főszereplőnek minden egyes napja egy hatalmas harc, amit nem csak másokkal, de magával is meg kell vívnia. 

methode_2fsundaytimes_2fprod_2fweb_2fbin_2f3d98702a-8a6b-11e8-b6b1-add95100dd9e.jpg

A kíméletlen Billy Moore igaz történetét meséli el, akit Thaiföld egyik legkeményebb börtönébe zárnak heroin birtoklásáért és terjesztéséért. Ezt követően Billyre nehéz idők várnak, az egyetlen kapaszkodót pedig a boxban találja meg...

Viszont ez a sztori nem úgy van tálalva, mint ahogy azt elsőre hinnénk. Ugyanis Jean-Stéphane Sauvaire filmje inkább olyan, mintha egy áldokumentarista film kíséretében kapnánk betekintést a thaiföldi börtönök borzalmaiba, és ezt sikerül neki olyan remekül szemléltetni, hogy a néző végig azon hálálkodik, hogy ő nem került eddig még ilyen helyzetbe.

mv5bmzc0mze5ndaxnf5bml5banbnxkftztgwmtixmjc5ndm_v1_sx1777_cr0_0_1777_760_al.jpg

Mivel az amerikai filmek által bemutatott börtönök kimondottan csodás helynek tűnnek az ebben látottakhoz: legalább 30 ember egy cellába, egymás hegyén hátán alszanak, a wc teljesen elkerítetlen, akit pedig megerőszakolnak, azt másnap reggelre meg is ölik. 

Ahogy említettem, A kíméletlen-t kimondottan rossz nézni, de valamennyire ez is a célja: A "főhős" egy agresszív, heroinista vadállat, a cellatársai nem különbek és semmiféle kapaszkodót nem nyújt a film. A verekedések és az erőszak közelről és zavarosan van felvéve, amitől csak még inkább reálisakká válnak a látottak. 

mv5bmwm1otywmwutndbimc00ndmyltkwogmtowm0nmzjzgvmm2q0xkeyxkfqcgdeqxvyndg4mzi5ng_v1_sx1777_cr0_0_1777_744_al.jpg

Emellett pedig a film 80%-a thai nyelven van, amit le se fordítottak. Elsőre talán furcsának tűnhet, viszont a történet szempontjából nagyon találó, mivel a főszereplő sem tud igazán thai nyelven, így nekünk is könnyebb azonosulni vele és sokkal jobban le tud rántani az élet pöcegödrébe.

De a film legnagyobb erénye mégis a Billyt alakító Joe Cole, aki valami félelmetesen erős alakítást nyújt. A készítők nem is kímélték, mivel jó pár jelenetet tényleg egy valós thai börtönben vettek fel, Cole pedig kihozta magából a dühöngő vadállatot, hogy még hitelesebben tudja hozni a figurát. 

mv5bztzjmdizy2etmjexmi00m2jllwi2oditodg5nzy0mdi0nguxxkeyxkfqcgdeqxvyndg4mzi5ng_v1_sx1777_cr0_0_1777_744_al.jpg

Aki nem szórakozás céljából akar filmet nézni, hanem inkább szeretne alámerülni az élet mocskába, annak tökéletes választás A kíméletlen, mivel a cím nem hazudik: 120 perc garantált kíméletlen szórakozásban lesz része, de a jobbik fajtából.

ac00-movies-prayer-before-dawn02_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekesjatekok.blog.hu/api/trackback/id/tr1114190467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2020.09.18. 15:19:02

kegyetlenül naturalista, realista(?), igaz történeten alapuló börtönfilm, amiben egy fehér drogos-thaiboxos kerül ázsai börtönbe. A főszereplő (by the order of the peaky blinders) nagyon jó, érdekes ötlet, hogy a szövegek jó részét nem értjük, ahogy ő se.
Amitől nem a "tipikus" börtönös verkedős az az, hogy semmi, de semmi erkölcsi felmelkedés nincs benne.
Jó általában sem arról szoktak szólni, hogy a főszereplők milyen széplelkű ifjak, de itt?! Egy junkie aki anyagot akar és azért bármire is hajlandó.
süti beállítások módosítása