Volt egyszer egy filmes blog...

MovieMánia

Bosszúállók - Végtelen háború: Erre az epikus képregénymozira vágyott mindenki

2018. április 28. - csak Porter

when-will-avengers-infinity-war-be-on-netflix.jpg

„Félhettek. Elmenekülhettek. Úgyis utolér a végzet.”

SPOILERmentes kritika

10 éve már, hogy bemutatkozott a mozikban a Vasember, és ezzel egy olyan franchise vette kezdetét, amilyennel ezután még sokan próbálkoztak, de nagyjából mindenkinek a bicskája beletört. A Marvel-filmuniverzum (MCU) eddig 18 filmet mondhat magáénak, és most elhatározták, hogy a Bosszúállók: Végtelen háború-val, valamint a negyedik Bosszúállók-filmmel közösen pontot tesznek az eddig gondosan építgetett "i"-jükre

Persze, ez nem azt jelenti, hogy ezt követően nem kapunk több Marvel-filmet, csupán egy új fejezet nyílik a történetükben, amiben viszont már sokan nem fognak visszatérni. Ez azt is jelenti, hogy a stúdió szembemegy az eddigi szokásukkal és jó pár szuperhőstől könnyes búcsút fogunk venni a Thanos elleni harcban. Nem vitás, a Bosszúállók: Végtelen háború az eddigi legnagyobb szabású filmje a Marvel-nek, a kérdés már csak az: A Russo-tesóknak (Amerika Kapitány: A Tél Katonája, Amerika Kapitány: Polgárháború) mennyire sikerül ehhez méltó filmet készíteniük?

mv5bmtc3njy5mzmzn15bml5banbnxkftztgwmtkwmdk1ndm_v1_sx1777_cr0_0_1777_937_al.jpg

A történet szerint Thanos, az őrült titán szándéka, hogy a Végtelen Kesztyűt és a Végtelen Köveket összegyűjtse, majd ezt követően elpusztítsa az univerzumot. Ehhez persze a Bosszúállóknak is lesz egy-két szava, akik Thanos személyében az eddigi legnagyobb ellenfelükkel kerültek szembe...

A Marvel ismét megcsinálta! Pedig nagyon magasra tették az elvárásokat a filmmel kapcsolatban, de újfent sikerült azt megugrani, mondhatni, minden nagyobb probléma nélkül. Anthony & Joe Russo egy olyan Bosszúállók-mozit tett le az asztalra, ami pont akkorát - vagy talán még annál is nagyobbat - üt, mint 6 éve a Joss Whedon által rendezett első Avengers-mozi. 

mv5bmtu3ndexmjqynl5bml5banbnxkftztgwmjk2mtuwntm_v1_sx1500_cr0_0_1500_999_al.jpg

A Végtelen háború profi módon bánik (majdnem) az összes karakterével. Senki sem lett elhanyagolva, mindenki megkapja a megfelelő játékidőt, mindemellett pedig a "világelpusztítós" klisésztori is jól van felvázolva. A 149 perces mozi végig magas fordulatszámon pörög, egy perc üresjárat sincs a filmben.

Kicsit félő volt, hogy az eddig nem sok jelenettel bíró Thanos mennyire lesz a Bosszúállók méltó ellenfeleként ábrázolva a filmben, ám Christopher Markus és Stephen McFeely forgatókönyvírók remekül írták meg a karaktert, és kellő időt szántak a film főgonoszának felépítésére. 

mv5bmja5njg2njcyof5bml5banbnxkftztgwody4mjkzntm_v1_sx1777_cr0_0_1777_937_al.jpg

Ami talán a legjobban működött a Végtelen háború-ban, az a karakterek közti kémia. Már 2012-ben is ez adta a legerősebb pillanatait a Bosszúállók-nak, itt pedig ugyanezt a bravúrt ismételték meg, háromszor annyi szereplővel. Sikerült a legjobb szuperhőspárosokat egymás mellé tenni, így minden pillanatukban sziporkáztak a hősök.

Ami miatt azonban mégsem válik tökéletessé a moziélmény, hanem csak egy elképesztően jó blockbusterré, az a tipikus disneys húzások. Néhol feleslegesen túl van erőltetve a poénkodás. Ez leginkább Hulk karakterénél figyelhető meg, aki emiatt már-már olyan szinten ellenszenvessé és idegesítővé válik a fináléra, hogy a halálba kívánjuk a karakterét. 

mv5bmtu2ntm1mty0ov5bml5banbnxkftztgwodc4mjkzntm_v1_sy1000_cr0_0_1368_1000_al.jpg

De ami még ennél is nagyobb probléma: az a finálé. Vártam, hogy a Disney végre tökös legyen és meglépje azt, amit az egész marketingje során hirdetett, ám végül kaptunk egy "nesze semmi, fogd meg jól" befejezést, ami annyira hatásvadászra sikeredett, hogy komolyan, nem hittem a szememnek.

Ezt leszámítva persze ismét azt kell mondanom, hogy eddig nem igazán tudott hibázni a Marvel és a Bosszúállók: Végtelen háború egy olyan epikus finálé első része lett, amire szinte minden Marvel-rajongó vágyott: látványos, pörgős, vicces, drámai és elképesztően odaver! 

mv5bmtkzmte1mjk2nl5bml5banbnxkftztgwmzk2mtuwntm_v1_sx1777_cr0_0_1777_937_al_1.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekesjatekok.blog.hu/api/trackback/id/tr3113871402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása