Volt egyszer egy filmes blog...

MovieMánia

Snowden: Érdekes sztori, érdektelenül elmesélve

2016. október 12. - csak Porter

mv5bzgiznziwmwitzja1ny00yzq2lwe1yjktzdu5mdnknmyxzwi4xkeyxkfqcgdeqxvyndkzntm2odg_v1_sy1000_cr0_0_1498_1000_al.jpg

Oliver Stonetól már régóta várjuk a visszatérését, hogy ismét olyan klasszikusokat készítsen, mint A szakasz, a Tőzsdecápák vagy a JFK - A nyitott dosszié, de a 2000-es évek óta rendezett filmjei közül egyik sem tudott felérni a nagy elődökhöz. Az "Amerika lelkiismerete"-ként is gyakran hívott direktor kezébe újra egy olyan sztori került, ami remekül passzol Stonehoz, hiszen a Snowden-ügy mélyen érintette az egész amerikai társadalmat. 

történet.png

Edward Snowden az NSA és a CIA embere egy olyan információt hozott nyilvánosságra pár újságíró segítségével, ami az egész USA-t megdöbbentette: bizonyítékai vannak rá, hogy a kormány mindenkit megfigyel és lehallgat térfigyelő kamerák, laptopok, mobilok és az internet segítségével...

Vélemény.png

2014-ben már készült egy Oscar-díjas dokumentumfilm (Citizenfour) ebben a témában, ami szinte tökéletesen bemutatta a történetet, de mégis, ha egy Oliver Stone készít mozifilmet Edward Snowdenről, olyan színészek tolmácsolásában, mint Joseph Gordon-Levitt, Shailene Woodley, Rhys Ifans, Melissa Leo, Zachary Quinto, Tom Wilkinson, valamint Nicolas Cage, akkor azért felkelti a néző érdeklődését.

mv5botawmtg1otiym15bml5banbnxkftztgwmzk3oda1ote_v1_sy1000_cr0_0_1497_1000_al_1.jpg

A Snowden viszont nem lett több, mint egy érdekes sztori, csöppet érdektelen elmesélése. A 134 perces játékidő soknak bizonyult, de nem a hossz miatt, hanem mert tele van olyan unalmas jelenetekkel, aminek nézése 90 perc (ha nem kevesebb) után már unalmassá válik és ez ellen a nagynevekből álló színészgárda sem tud semmit tenni. 

Joseph Gordon-Levitt címszerepbeli alakítása hitelesre sikeredett, valamint az újságírói szerepekre választott Melissa Leo - Zachary Quinto - Tom Wilkinson-hármas alakítása is a jobbak közé tartozik, azonban a többiek leginkább csak alibiztek és egy közepesnél nem nyújtanak többet. Rhys Ifans inkább röhelyes, mint markáns CIA-fejes, Shailene Woodley és Gordon-Levitt között semmiféle kémia nincsen, Nicolas Cage meg ott volt, de (arra az 10 percre meg) minek? A teljes karaktere funkciótlan volt. 

mv5bmjm4mzg1mta0nf5bml5banbnxkftztgwmzg1ntmwmdi_v1_sy1000_cr0_0_1500_1000_al.jpg

Az egész film hangulata eléggé hullámzó, sőt néhányszor olyan B-filmes eszközöket használtak, hogy sokszor kételkedtem magamban, hogy jó teremben ülök-e. A programozós jelenet alatt durván pörgős elektronikus zene használatától Ifans ijesztőnek szánt, de inkább röhejes Skype beszélgetésén át, Nicolas Cage utolsó fejfájós jelenetéig beleértve. A film lezárása viszont egész hangulatosra sikeredett.

A szinkron viszont valami borzalmas. Kevésszer szoktam megjegyezni ezt, mert többnyire nincs nagy bajom vele, de itt egyszerűen pocsék. Amikor volt kedve a szinkronrendezőnek leszinkronizáltatta a jeleneteket, amikor meg nem volt kedve, akkor angol nyelven ment a szöveg, magyar felirattal. 

mv5bmjy4otqymdc4m15bml5banbnxkftztgwmtk1ntmwmdi_v1_sy1000_cr0_0_1500_1000_al.jpg

A Snowden lehetett volna jó, sőt, lehetett volna nagyon jó, de ez az Oliver Stone már nem az az Oliver Stone, mint régen. Pedig a téma pont neki való, van benne potenciál, de talán már a közepes forgatókönyvön elúszott ez az egész.

Pontok.png

imdb.png

7.4/10

sajat.png

4/10

Borító.png

272790_1473525817_3681.jpg

Előzetes.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekesjatekok.blog.hu/api/trackback/id/tr3311799455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása