Volt egyszer egy filmes blog...

MovieMánia

Veszettek: Végre egy jó magyar film!

2015. november 03. - csak Porter

261259_1435832005_8839.jpg

„Dühösek. Kiszámíthatatlanok. Veszettek."

Az utóbbi években pozitív úton indult el a magyar filmgyártás. Régebben a magyar produkciók 90%-a vígjáték volt, ami sokszor kellően bárgyú ahhoz, hogy azután legtöbbször, ha egy mondatba került a "magyar" és a "film" szó, csak legyintettünk. Most már egyre merészebb alkotások születnek itthon, és sokféle filmből válogathat a néző. Egy ilyen merészebb vállalkozás lett a Goda Krisztina Veszettek című filmje is, aminek első előzetese láttán egyből megfogott valami, így kimondottan vártam a filmet, ám a közepesnek vélt kritikák kicsit eltántorítottak. Aztán a haverom elhívott a filmre, és kellemes csalódás ért...

történet.png

Egy lepukkant, elszegényedett, mindennapos lopásokkal, erőszakkal és drogokkal teli helyen két ellentétes személyiségű testvér próbál boldogulni a kilátástalan helyzetből. Máté iskolába jár, mellette dolgozik és élsportolóként szeretne kitörni erről a helyről. Joci mindennapjait a haverokkal való lógással és piti lopásokkal üti el, mígnem egy este bekerül cimboráival a börtönbe. Ám minden megváltozik, amikor új rendőrkapitány érkezik, Ács János személyében, aki felkarolja a fiatalokat, kiképzi őket és egy kisebb magánhadsereget farag belőlük...

Vélemény.png

Ami talán a legnagyobb mértékben járult hozzá a szórakozásomhoz az az ifj. Vidnyánszky Attila - Fenyő Iván alkotta duó. Első filmszerepében Vidnyánszky - aki kiköpött James McAvoy - teljes mértékben megbirkózott a főszerep által felmerülő kihívásokkal. Erőteljes alakításával az egész filmre kivívta a nézők szimpátiáját.

veszettek-2.jpg

Fenyő Iván, aki kilépni látszik a Sas Tamás által készített kínosan nem humoros vígjátékainak szerelmes főhősének szerepéből, és egy remek szerepet vállalt el a Veszettekben. Persze ez nem csak egyedül Iván érdeme, hiszen a legjobban Ács János karaktere van megírva, amihez Fenyő Iván rosszfiús sármja tökéletesen párosul, így a néhol megkérdőjelezhető viselkedésű Ács is könnyen maga mellé állítja mind a fiatalokat, mind a nézőket.

20151021veszettek9.jpg

A jó karakterek megírásáért Divinyi Réka a felelős, aki a Barátok közt írógárdájából a 2000-es évektől kezdve olyan filmeket írt, mint a Csak szex és más semmi, Tibor vagyok, de hódítani akarok, Szabadság, szerelem, Valami Amerika 2., majd a vígjátékok készítésével felhagyva Czető Bernát Kakukk című kisregényét dolgozta át forgatókönyvvé, és ebből lett a Veszettek. Az írónő vígjátékos múltja egy-két jelenetben itt is fellelhető, hiszen komolyabb témája ellenére is csempészett bele némi humort a filmbe.  

Goda Krisztina nem árult zsákbamacskát filmjével. Már az előzetesbe belebegették, mire lehet számítani és pontosan azt kaptam másfél órán keresztül. Lehetett volna sokkal mélyebb és sokatmondóbb, ám nem éltek ezzel a lehetőséggel a készítők, de így is remek szórakoztatást nyújt! Rég szórakoztam ilyen jól magyar filmen!

2015011346_2xrq_1920.jpg

Pontok.png

imdb.png

6.8/10

sajat értékelés.png

7/10

Borító.png

20151006veszettek3_1.jpg

Előzetes.png

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekesjatekok.blog.hu/api/trackback/id/tr98048486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása