Volt egyszer egy filmes blog...

MovieMánia

Chaplin - Alapos és elnagyolt!

2014. április 01. - DavidRawrr

történet.png

A huszadik század kezdetén született egy fiú Angliában, egy nagyon szegény családban. A kisfiúra azonban nagy jövõ vár, hiszen mint Charlie Chaplin, a világ egyik legnagyobb szórakoztató komikusává válik.Richard Attenborough, az életrajzi tablók nagymestere, ezúttal a filmtörténet talán legnagyobb figuráját tûzte kameravégre. Charlie Chaplin, századunk zseniális nevettetõje kalandregénybe illõ életet élt. A nagy komikus pályáját feldolgozó film persze vígjátéki elemekben sem szûkölködik, de nem hiányoznak a tragikus sorsfordulók, sõt a krimibe illõ hajszák sem. A címszerepben Robert Downey Jr., parádés alakítása látható, de méltó társa Dan Aykroyd, Anthony Hopkins és Geraldine Chaplin is.

Vélemény.png

Richard Attenborough olyan filmet készített, mely jó és rossz, ám szinte ironikusan néhol rávilágít a saját hibáira és mégis ugyanúgy folytatódik.

Nos, a történet egyszerre tökéletes ám összecsapott is. Nagyon alaposak akartak lenni a készítők, ám ezzel akarva akaratlanul is mindenre csak egy kis idő jutott, nem lehetett igazán kirészletezni még 2 és fél órás játékidővel sem. Noha Chaplin életének minden fontos eseményét próbálják feltárni, inkább csak egy katalógusként sikerül ezt megoldani. Viszont ennek ellenére is vannak benne nagyon jó ötletek. Például hogy Chaplin és George átveszik a film alapjául szolgáló egyik önéletrajzi írást. És így narratív módon Chaplin a saját életének a mesélőjévé válik a filmben, szerkesztője pedig a film egy-egy elnagyolt jelenete, karaktere után rá is kérdez: „nem volt ez egy kicsit kapkodó?” stb. Vagy éppen az is egy jó ötlet, mikor az elején végignézhetjük, ahogy Chaplin higgadt módon távolítja el a legendássá vált jelmezét. Apróság, de nagyon tetszett! De mint írtam, a történet nagyon alapos, ám sokszor súlytalanok a történések.
A dialógusokba nem lehet belekötni, azok nagyon jók, az átvezetések pedig a filmhez illőek, ám néhol sikerült egy kicsit kapkodóra venni, ami belerondít a koncepcióba.

Színészek terén viszont némileg behozza elmaradottságait a film. Robert Downey Jr. tökéletesen alakítja Chaplin szerepét. De nem csak a jelmezes Chaplin-t (amiben sokat segít a sminkesek, stylist-ok munkája), hanem a magánéleti Chaplin-t is! Másik akit kiemelnék még, az a mellékszereplők közül Geraldine Chaplin. Noha a való életben ő a főhősünk lánya, a filmben a saját őrülettel küzdő nagyanyját alakítja.

Nos, van egy mondat a filmeben, hogy, ha megakarjuk ismerni Chaplin-t, nézzük meg a filmjeit. Ez egy nagy igazság, ám ez a film a maga módján mégis jó, egyszer mindenképp érdemes megnézni!

Pontok.png

imdb.png7.4/10

sajat.png7.5/10

Borító.png

Előzetes.png

online.png

Online megtekintéshez kattints ide!

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekesjatekok.blog.hu/api/trackback/id/tr515889513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása