Volt egyszer egy filmes blog...

MovieMánia

Mielőtt meghaltam – McCounaughey-nek az AIDS is jól áll

2014. február 18. - csak Porter

Nem egy könnyű témát mesél el nekünk a Dallas Buyers Club. Egy beteg ember harcát a gyilkos betegséggel. Kemény két óra dráma, egytől egyig remek színészekkel. Erős film, de mégse ütött annyira, mint ahogy ígérte…

történet.png

1985-ben járunk, amikor Ron Woodrof, a rasszista homofób villanyszerelő egy munkahelyi baleset során kórházba kerül, ahol közlik vele, hogy AIDS-es és csak 30 napja van hátra. Elsőként elküld mindenkit a francba és nem hiszi el, ám végül mégis belátja a dolgot és egyből a gyógymódot kezdi el keresni, ami nincs. Majd megalakít egy AIDS-ellenes gyógyszereket importáló szervezetet, a Dallas Buyers Clubot. Majd ezek után még 7 évet él és megment több ezer embert…

Vélemény.png

Főszerepben a karrierjét felturbózó Matthew McCounaughey, aki miután maga mögött hagyta a limonádé filmeket, olyan izgalmas alkotásokban láthattuk, mint a The Lincoln Lawyer, a Killer Joe, a Mud vagy az új HBO-s krimisorozat, a True Detective. Ahogy az említett produkciókban, itt is remek alakítást nyújt az AIDS-es rodeókirály szerepében, amit már rengeteg díjjal jutalmaztak, és még az Oscaron is nagy eséllyel indul.

Miután megcsinálta a tavalyi év egyik legjobb lemezét a 30 Seconds To Mars frontembere, 4 év kihagyás után visszatért Jared Leto és egy olyan alakítást tett le az asztalra egy transzvesztita szerepében, hogy csak lestem. Őt is megérdemelten díjaztak számos gálán. Valamint csakugyan jó volt látni újra filmben Jennifer Garnert is, akit egy jófej doktornő szerepében láthatunk.

Ám a remek alakítások mellett mégsem gördült úgy a sztori, mint ahogy azt vártam. Olyan gyorsan ugrálják át azt a 30 napot, hogy egyszerűen nem lett súlya magának a sztorinak és a főszereplő betegségének. Nézzük az eseményeket, de nem nagyon tudjuk átérezni a szenvedést. Majd szépen ugrálunk tovább, néha-néha egy-egy jelenetet hosszasan kibontanak, de legtöbbször nem a harc a betegséggel áll a középpontban, hanem egy feleslegesen beleerőltetett szerelmi szál-féleség vagy harc a gyógyszercégek embereivel. A film során egyszerűen elveszik maga a fő téma: az AIDS.

Persze nem olyan vészes a helyzet, mint ahogy azt leírom, hiszen a színészek brillírozása végett nem egy jelenet volt, ami baromi jóra sikerült. Például McCounaughey és Leto közös jelenetei mind telitalálat volt. Ám mégis kicsit csalódott vagyok a végeredménnyel, legfőképp a színészek miatt marad emlékezetes a film.

Pontok.png

imdb.png

8.0/10

sajat.png

7/10

Borító.png

Előzetes.png

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekesjatekok.blog.hu/api/trackback/id/tr245821399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása