Volt egyszer egy filmes blog...

MovieMánia

Insidious: Az utolsó kulcs: Méltó búcsú a szériától

2018. január 24. - csak Porter

key2.jpg

Az Insidious-trilógia azon kevés horrorszériák közé tartozott, ami - ha a második rész egy kicsit gyengébbre is sikerült - mindig tudott hozni egy minőségi szintet. James Wan és Leigh Whannell párosa 2004-ben robbant be a köztudatba, amikor a mára már az egyik legkultikusabb horrorfranchisenak, a Fűrész-nek elkészítették az első részét. Ezután egy kevésbé jól sikerült darabbal jelentkeztek (Halálos hallgatás), majd 2010-ben megérkezett az Insidious.

A hatalmas siker talán annak volt köszönhető, hogy a már jól ismert "démonos" tematikát egy új megvilágításba helyezte és egy pazar mitológiát kanyarintott köré. A három évvel későbbi második rész ugyan ezt a világot mélyíteni tudta, ám a főszál mégsem lett elég érdekes. A harmadik résznek pedig egy meglepően jól sikerült előzményfilmet készítettek, amit ezúttal már Leigh Whannell írt és rendezett. Benne volt a rizikó, hogy egy új Insidious-rész már felesleges lesz, ám szerencsére nem így lett.

mv5bmtcwnzy5ntu4ov5bml5banbnxkftztgwndk2njq0mzi_v1_sy1000_cr0_0_1498_1000_al_1.jpg

Az utolsó kulcs főszála, az Insidious: Gonosz lélek történései után veszi fel a fonalat, amiben Elisenek - társulva Tuckerrel és Specs-csel - egy új megbízást követően kell gyerekkori házába visszatérnie, hogy egyszer, s mindenkorra leszámoljon régi és saját démonaival is.

Ezúttal Adam Robitel vette át a direktori széket, aki ezelőtt az Ördögűzés: Deborah Logan története című horrorfilmet is rendezte, és szerencsére méltó utódja lett Wan és Whannell örökségének. Ugyan vizualitásban semmi újat nem tudott hozni a negyedik részre, de végig biztos kézben tartotta a filmet, sőt egy-két jelenetet egészen bravúrosan épített fel és mutatott be. 

insidious-az-utolso-kulcs-3.jpg

A történetért ezúttal is Leigh Whannell felelt, aki még nyolc évvel később is tudott újdonsággal szolgálni. Egészen jól állt az Insidious-szériának, hogy jobban megismerhettük Elise (fiatal) karakterét és családját, amivel így már kellőképpen meg lettek magyarázva az eddig felmerülő kérdések. 

Ám sajnos a film legnagyobb hibája is a forgatókönyvben rejlik, ugyanis akármilyen jól sikerült maga a sztori, a negyedik rész indokolatlanul sok humorral rendelkezik, ami néhol eléggé zavaró tud lenni. Tucker és Specs karakterében persze eddig is voltak komikus dolgok, ám itt kicsit túltolták.

mv5bywq1owuyywmtmtg4mc00nzriltk4mmmtymywmgi5nzazodayxkeyxkfqcgdeqxvynjq4ode4mzq_v1.jpg

Ami viszont dicséretes, hogy ismét olyan karaktereket kapunk, akik hihetőek és életszagúak. A szériára eddig sem volt jellemző, hogy szereplői a ZS-kategóriás buta horrorfilmek idegesítően sikoltozó főszereplőinek feleltek volna meg, és szerencsére ebben most sincs változás. Sőt, Caitlin Gerard és Spencer Locke testvérpárosa kimondottan jól volt megírva és eljátszva. A filmben feltűnő démonok megjelenése pedig ismét hátborzongatóra sikerültek. 

Ugyan az Insidious: Az utolsó kulcs nem ér fel az első és a harmadik rész magas minőségéhez, de a másodiknál simán élvezhetőbbre sikeredett. A készítők elmondása szerint itt a vége a szériának, így a szálakat is remekül elvarrták, és így már tényleg mondhatni, hogy az Insidious-quadrológia egy magas minőséget képviselnek a horror műfaján belül. 

insidious-chapter-4-20011731-1280x0.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekesjatekok.blog.hu/api/trackback/id/tr1313566045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása