Volt egyszer egy filmes blog...

MovieMánia

Star Wars VI. - A Jedi visszatér

2015. december 16. - csak Porter

star-wars-return-of-the-jedi-1983-british-quad.jpg

„Réges régen, egy messzi-messzi galaxisban…"

32 évvel az eredeti trilógia után és 10 évvel az előzmény trilógia befejezését követően, 2015. december 18-án folytatódik a talán valaha volt legnagyobb és legismertebb filmes franchise, a Star Wars. E fantasztikus filmünnepnek számító esemény apropóján nem is készülhetünk fel tökéletesebben az új rész fogadására, minthogy újra megnézzük és kivesézzük az eddig készült 6 részt, persze történeti időrendben. Szóval nincs más hátra, minthogy megszólaljon John Williams klasszikus témája és kezdetét vegye a Csillagok háborújaAz Erő legyen veletek! (további írások: I.részII.rész, III.rész, IV.rész, V.rész)

történet.png

Luke Skywalker hazatért a Tatooine bolygóra, hogy megpróbálja kimenteni barátját, Han Solot Jabba, a galád gengszter karmai közül. Luke még nem tudja, hogy a Galaktikus Birodalom új katonai űrállomás építésébe kezdett, ami még a rettegett Halálcsillagnál is hatalmasabb lesz. Ha elkészül, legyőzhetetlen fegyver lesz a galaxis felszabadításáért küzdő lázadók maroknyi csapata ellen...

Vélemény.png

Az eredeti trilógiát méltón lezáró A Jedi visszatér elhagyta az előző rész komor hangulatát, és inkább visszatért az Egy új remény könnyedebb hangvételéhez, ezzel adva egy szép ívet a régi Star Wars-hármasnak. George Lucas saját gyermekének lezáró darabjára visszatért forgatókönyvírónak és Lawrence Kasdannal közösen írták meg a híres űropera befejező részét.

still-of-mark-hamill-in-star-wars--episode-vi-return-of-the-jedi-_1983_-large-picture.jpg

Befejező epizódhoz képest egyáltalán nem lett túlzsúfolva a film. Nagyon sokszor előfordul, hogy a készítők vérszemet kapnak egy többrészes alkotás lezárásánál és mindent bele akarnak erőltetni vagy be akarnak vetni, hogy az legyen a leglátványosabb folytatás. Mind a forgatókönyvírók, mind a rendező a "kevesebb több" elvet folytatva inkább három fontosabb történetszálat tettek meg A Jedi visszatér cselekményének, és ezt fejtették ki jobban, ami előnyére vált a filmnek.

A fent említett keretes szerkezet több helyen is fellelhető a hatodik részben. Félretéve mindent, a negyedik rész pár perces mellékszereplője válik a film egyik fő gonoszává, méghozzá az igen kreatívan megalkotott, legfőképp egy óriás csigára hasonlító gengszter, Jabba. Birodalmának kinézete is legfőképp a két résszel ezelőtti, híres kocsmajelenet helyszínére hajaz: Tömve van különféle lényekkel, megy a mulatozás és még egy fantasztikus zenészbandát is megismerhetünk.

hot_lips_snootles.png

Visszatérünk a Dagoba rendszerbe is, ahol az előző részben elindított szálat zárják le méltóképpen. Immár nem az ifjú Skywalker kiképzése történik, hanem egyfajta stafétabot átadás. Yoda úgy dönt, hogy ideje a végső nyugalomba térnie, így az ő általa kiképzett Luke-nak kell folytatnia a Jedik útját, de csak akkor válhat azzá, ha legyőzi a gonoszt, ez esetben az apját. Ezt követően végre fény derül az igazságra is, a főhős identitását illetően. 

Az utolsó egy óra a végső összecsapást mutatja be a lázadók és a birodalmiak között. Itt most szerencsére nem egy Gyűrűk ura szintű epikus, tömény csata folyik le a néző szeme láttára, hanem egy visszafogottabb küzdelem. Ennek a fontos eseménynek helyszínét nem egy eddig ismert hely adja, hanem a viszonylag még ismeretlen Endor bolygó. 

speeder_bikes.jpg

A lázadókhoz csatlakoznak az Endor bolygó erdejében élő Ewokok is, akik a széria legaranyosabb szövetségesei és karakterei. A plüssmacikhoz hasonlító szerzemények pillanat alatt belopják magukat a szívünkben, valamint ők szolgáltatják a csata szomorúbb pillanatit is. 

A végső leszámolás gonosz és jó, apa és fia között egyszerre izgalmas és drámai. Nem túlozzák el a harcot, épp a megfelelő ideig tart, és bármennyire is kiszámítható a végkifejlet, elég drámai töltet van benne, hogy a végeredmény meghatóvá tudjon válni. Semmi giccsesség, csupán színtiszta emberi érzelem. Ennyi elég ahhoz, hogy méltóképpen búcsúzhassunk Darth Vadertől.  

star-wars-return-of-the-jedi.jpg

A Star Wars VI. - A Jedi visszatér nagyszerű lezárása az eredeti trilógiának, ami méltóképpen tiszteleg az előző két rész előtt és ennek megfelelően pazar módon fejezi be ezt a remek történetű űreposzt. 

Pontok.png

imdb.png

8.4/10

sajat értékelés.png

9/10

Borító.png

star_wars_6.jpg

Előzetes.png

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekesjatekok.blog.hu/api/trackback/id/tr948176986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása