Volt egyszer egy filmes blog...

MovieMánia

Star Wars V. - A Birodalom visszavág

2015. december 15. - csak Porter

the-empire-strikes-back-dream-poster.jpg

„Réges régen, egy messzi-messzi galaxisban…"

32 évvel az eredeti trilógia után és 10 évvel az előzmény trilógia befejezését követően, 2015. december 18-án folytatódik a talán valaha volt legnagyobb és legismertebb filmes franchise, a Star Wars. E fantasztikus filmünnepnek számító esemény apropóján nem is készülhetünk fel tökéletesebben az új rész fogadására, minthogy újra megnézzük és kivesézzük az eddig készült 6 részt, persze történeti időrendben. Szóval nincs más hátra, minthogy megszólaljon John Williams klasszikus témája és kezdetét vegye a Csillagok háborújaAz Erő legyen veletek! (további írások: I.részII.rész, III.rész, IV.rész)

történet.png

Nehéz idők járnak a lázadókra. Bár a Halálcsillagot elpusztították, a birodalmi erők kiűzték titkos bázisukról és végigüldözték őket az egész galaxison. A rettegett birodalmi csillagflotta elől menekülve a szabadságért küzdők csapata, Luke Skywalker vezetésével új titkos bázist létesített a távoli Hoth jégvilágában. A gonosz Darth Vader nagyúr parancsára távkutaszok ezrei rajzottak ki az űrbe, hogy az ifjú Skywalker nyomára leljenek...

Vélemény.png

Elérkeztünk a nézők által legjobbnak tartott részhez, A Birodalom visszavághoz. 3 évet kellett anno várniuk a rajongóknak, hogy folytatódhasson a híres űropera, és egy felettébb komorabb folyatást kapunk az előző rész pozitív kimenetelű befejezése után. George Lucas ebben az epizódban csak a film történetében segített, hogy forgatókönyvíróként átvegye helyét (már a bemutató előtt elhunyt) Leigh Breckett és Lawrence Kasdan (aki a legújabb rész forgatókönyvébe is besegített).

image_9211cded.jpeg

Már a bevezető szövegben eloszlatják azokat a reményeinket, hogy az előző részben történt cselekmények után a lázadók nyerőbb helyzetben lettek a birodalmiak ellen a Halálcsillag felrobbantását követően. Sőt, ellenkezőleg. Új helyre kellett menekülniük az ellenállóknak, méghozzá egy fagyos bolygóra, ahol nem csak attól kell tartaniuk, hogy mikor találja meg őket a Birodalom, hanem a mindennapos téli ítéletidőtől és a bolygón felbukkanó egyéb veszélyekre is.

Ezt a kilátástalan helyzetet a film remekül szemlélteti rögtön az elején azzal, hogy egy figyelmetlenség következtében majdnem meghal a főhős. A semmiből bukkan fel egy lény és nem sok tartja, hogy halálos kimenetellel végződjön ez a "találkozás". Ezt követően - mikor már örülünk, hogy nem lett komolyabb baj - Luke rögtön egy újabb halálos szituációba csöppen. 

pic1-large.jpg

Ha ez nem lenne elég, fél órán belül egy olyan csata veszi kezdetét a havas tájon, ami az előző részben a végjátéknak felelt meg. A nézőben tudatosulnak a dolgok, egy percig sem lehetnek biztonságban hőseink. Megjelennek a híres birodalmi lépegetők és egy látványos harcnak lehetünk szemtanúi, ahol már az akkori számítógépes technika is segítségére volt a készítőknek, ám sajnos itt nagyon látszanak az elavult effektek és lerí róla, hogy mindez csak egy komputer által készített fikció.

A már említett komorabb hangulatból a nézőket csak a Han Solo és Leia hercegnő között történő szerelmi évődés mozdítja ki. Az előző részhez képest már jóval előrehaladottabb a kapcsolatuk az egymáshoz intézett szájkaratéjuknál. Pezseg a levegő kettőjük között, csak egyikük se mer lépni a másik felé, és ettől egyfajta aranyos és gyermeki szerelem alakul ki köztük. Az ezt bemutató jelenetek felettébb humorosra sikerültek. 

esb5.jpg

Ami viszont nagyon kilóg az egész filmből, az a Tagoba rendszerben történtek. A jelenet helyszíne tökéletes választás volt, remekül hozta azt a zord hangulatot, mint maga a film. Majd feltűnik a színen Yoda, és teljesen karakteridegenként viselkedik. Az én emlékezetemben (és nem csak az előzmény trilógia miatt) Yoda mindig is egy bölcs és mindent tudó Jedi mester volt, aki közel 900 évével az egyik legjobban képzett (fény)kardforgató. Ehhez képest itt egy idegesítő kis mitugrász manót látunk, aki kedvére hisztizik egy zseblámpa miatt. De lehet ezt magyarázni például az öregkori szenilitással is.

Valamint maga a tanítás is erőtlen volt. A film szerint egy-két héten (vagy napon?) belül egy "haladó szintű" Jedit faragott belőle Yoda mester, ám a tanulás befejezése helyett inkább barátai életének megmentését választotta, így otthagyta Yodát. Ekkor felmerül a kérdés: Hogy válik mégis Jedi-lovaggá és győzi le a gonoszt, ha még ki se tanulta a Jedi mesterséget? Ez számomra annyira értelmetlen volt, hogy csak pislogtam. 

star-wars-episode-v-the-empire-strikes-back.jpg

Az utolsó 40 percnek szánt befejezés viszont dicséretre méltó. Az írók voltak olyan bátrak, hogy meg merték lépni azokat a dolgokat. Ebben a részben főhőseinkre nem a boldog kimenetel vár, hanem elég durva történések, amik teljesen megváltoztatják őket. Akik régen először látták a filmet, azoknak sokkal jobban ütött az a bizonyos csavar, ám azóta már nagyon rég elhíresült szállóige vált belőle.

A Star Wars V. - A Birodalom visszavág egy eléggé sötét hangulatú epizóddal folytatta az első Csillagok háborúja sztoriját. Az írócsere olyan szempontból jól sült el, hogy hangulatában jóval eltér elődjétől, és egy másfajta Star Warst kaptunk ám hiába a rajongók véleménye, nekem ez a rész tetszett a legkevésbé az eredeti trilógiából.

bgsg6s4expcobcvfquxh.jpg

Pontok.png

imdb.png

8.8/10

sajat értékelés.png

8/10

Borító.png

star_wars_5.jpg

Előzetes.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekesjatekok.blog.hu/api/trackback/id/tr98174846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása