Volt egyszer egy filmes blog...

MovieMánia

Hair (1979)

2014. augusztus 25. - Popcorn M

bruckadi írása:


Az LSD és a vietnami háború időszakában egy vidéki fiatalt (Claude) beverbuválják a hadseregbe, ezért a besorozásra New York-ba utazik. Majd meglát egy szép lányt lóháton, akibe talán beleszeretne, de tudja, hogy úgyse látja őt többé. Ekkor találkozik új barátaival, akik erről a témáról másképp gondolkodnak. Innentől kezdődik a srác igazi élete, ugyanis a friss hippi társaságával egy egészen más életet próbál kezdeni, mint előtte. Kipróbálja a különféle drogokat, megváltozik az életstílusa, és hedonista életformát él. Csakhogy három nap múlva katona lesz... 


Milo Forman-t talán sokak ismerik és legtöbben szeretik is munkásságát. A rendezőóriás innkább a kevesebb filmet alkot, de azok rendszerint fantasztikusra sikerülnek. Noha nincs ezeknek a filmeknek egyedi stílusjegye, ami sok kortárs direktornál megvan (Woody Allen, Martin Scorsese) A Hair című filmjét mindig csak a Száll a kakukk fészkére vagy éppen az Amadeus után szokták emlegetni. Méltatlanul.
A Hair egy korszakot ölel át, és ezek jellegzetességét próbálja prezentálni. Több, mint sikeresen. Az akkori kor legsúlyosabb tabu-témáira reflektál rá, és közelíti meg musical formájában. Bemutatja a hippik mindennapi, pazarló életstílusát, a drogokkal való állandó, legtöbbször sikertelen harcot és a nemtörődöm érzést. A film négy központi szereplővel rendelkezik, akik által reflektál a Vízöntő korában kialakuló társadalmi különbségekre is. A betétdalok jórészt a szabadság és ennek szeretetéről szólnak, a béke és egyenlőség útján. Megemlítik a háború értelmetlenségét is a híres "3-5-0-0" háborúellenes dal, önfeledt táncon és zenén keresztül. A rasszizmus kérdését szintén kiemelik, mint az örök problémára, amire csak a béke és összefogás lehet a kiút. Érdekes, hogy a film, akárcsak a rendező inkább európai szemszögből világította meg a témát, nem meglepő, hogy a tengeren túl, nem számít olyan időtálló kultuszfilmnek, mint nálunk.
Összességében egy igen szórakoztató, de komoly remekművet kapunk, amit egy rendkívül katarktikus fináléval teszi rá a pontot az i-re. Egy generációt átölelő, örökérvényű darab, ami minden idők egyik, ha nem a legjobb musicalje..

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekesjatekok.blog.hu/api/trackback/id/tr946611447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása