Volt egyszer egy filmes blog...

MovieMánia

Amerikai botrány - Kész átverés!

2014. január 26. - csak Porter

"Some of this actually happened."

Bevallom őszintén: vártam is ezt a filmet, meg nem is. Vártam azért, mert a szereplőgárdát elnézve akkora öröm fogott el, mint amekkora öröm elfoghat egy hozzám hasonló filmrajongót. Hiszen Bale, Adams, Cooper, Renner és Lawrence baromi jó színészek, akik miatt tuti élvezném ezt a 2 órát akkor is, ha nem szólna semmiről. Viszont azért nem vártam annyira, mert David O. Russell filmjei sosem tudtak úgy rám hatni, mint azt vártam...

történet.png

Két svindler, Irving és Sidney, akik anyagi gondjaikat pénzéhes emberek fifikás kihasználásával oldják meg. Ám egy buzgó FBI-ügynök, Richie DiMaso lebuktatja őket, és börtönbe juttatná kettőjüket, de támad egy sokkal jobb ötlete: inkább alkalmazza őket az egyik legnagyobb államügyész-megvesztegetési ügyben. A páros belemegy a visszanyert szabadságuk fejében, de persze - mint általában - semmi se az, aminek elsőre látszik...

Vélemény.png

Volt egy Eric Singer által írt American Bullshit című forgatókönyv, ami 2010 óta sínylődött a legjobb meg nem valósított forgatókönyvek között. Miután több rendezőt is megjárt (pl.: Ben Affleck), az irat Russell-hez került, aki kicsit átírt benne ezt-azt és belevágott, hogy elkészítse. A film forgatókönyve magában nem rossz, de a történet helyett inkább a szereplőkre fekteti a hangsúlyt, ami a film történéseiben itt-ott fellelhető, és ez a legnagyobb hibája is egyben. Néhol kicsit unalmassá, illetve vontatottá válik a cselekmény.

Viszont a színészek valami fantasztikusak. Nem is tudom eldönteni, ki volt a legjobb, de talán Jennifer Lawrence-re voksolnék. A filmben csak keveset tűnik fel, de akkor minden egyes alkalommal veszettül jó. Christian Bale megint nagyot alakít most pocakos formában, és a dauerolt hajú Bradley Cooper is baromi jó, az ő pökhendi, mitugrász FBI-ügynök szerepében. Elmondhatjuk, hogy a színészalakítás csillagos ötös!

Külön dicséret a készítőknek, hogy a hetvenes években játszódó filmhez remek atmoszférát teremtettek, mind operatőri szempontból, mind látvány-és jelmeztervezői szempontból. Az meg már külön ráadás, hogy olyan remekül pergő zenékkel pakolták tele a filmet, hogy öröm volt nézni egyes jeleneteket. 

Szerencsére pozitívan csalódtam a filmben. Igaz, hogy a forgatókönyv átírása eléggé levett a történet kibontásából, de ettől még élvezetes marad a film. Jó volt nézni ezt a két órát, köszönhetően a nagyszerű színészeknek, a jó jelmezeknek és zenéknek. Lawrence takarítása és Cooper örömnyilvánítása biztos, hogy sokáig megmarad az emlékezetemben.

Pontok.png

imdb.png

7.7/10

sajat.png

7/10

Borító.png

Előzetes.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekesjatekok.blog.hu/api/trackback/id/tr135783846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása