Volt egyszer egy filmes blog...

MovieMánia

Alita: A harc angyala: Csodaszép blockbuster

2019. február 20. - csak Porter

alita-battle-angel-1200-1200-675-675-crop-000000.jpg

Ha visszatekintünk a múltba, még 2003-ban jelentette be az Oscar-díjas rendező, James Cameron, hogy adaptálni szeretné Yukito Kishiro képregénysorozatát, a Battle Angel Alita-t. Azonban - ismerve a direktor munkatempóját - tudhattuk, hogy nem a közeljövőben láthatjuk mozivásznon a kiborglány történetét. Aztán Cameron végül elkészítette a világ legtöbb bevételét hozó mozifilmjét, az Avatar-t, és onnantól kezdve még távolibbnak tűnt a dolog, főleg, amikor bejelentette, hogy négy (!!!) folytatást is tervez a Na'vikról. 

Valószínűnek tűnt, hogy már sosem találkozhatunk a Harc Angyalával a mozikban. Aztán 2016 májusában jött a hír, hogy Cameron csak producere és forgatókönyvírója lesz az Alitának, a rendezői teendőket pedig Robert Rodriguezre (El Mariachi-trilógia, Sin City - A bűn városa) bízza. Onnantól kezdve felpörögtek az események, most pedig - több hónapnyi tologatás után - végre bemutatásra került az Alita: A harc angyala.

mv5bmzq2mtk2ndcxm15bml5banbnxkftztgwnzq1mtqzndm_v1_sx1777_cr0_0_1777_960_al_1.jpg

A XXVI. században járunk, ahol egy háborút követően már csak két hely létezik: a kiválasztottak által lakott Lebegő város és a túlélők lakta Roncsváros. Ennek a szeméttelepén találja meg Dr. Ido a magára hagyott, eszméletlen kiborglányt, Alitát. Magához térve, szinte új emberként próbál beilleszkedni az új környezetébe, azonban hamar kiderül, hogy a lány valami sokkal többre hivatott...

Érdekes váltás volt, amikor kiderült, hogy a mindig megbízható James Cameron helyett végül az olcsó, de szórakoztató filmjeiről elhíresült Robert Rodriguez fogja rendezni az Alitát. Hiszen, amíg Cameronhoz nagyon illik a Battle Angel Alita cyberpunk stílusa, addig Rodrigueztől nehezen tudtam elképzelni, hogy a kezei közül valami jó sci-fi sülhet ki. Pedig eléggé szeretem a direktor régebbi filmjeit (Desperado, Alkonyattól pirkadatig, Sin City), ám ezúttal egy 175 millió dolláros blockbusterről van szó, amibe könnyen beletörhetett volna a bicskája.

mv5bnjg2otc0nzcwnl5bml5banbnxkftztgwmzqznjq3njm_v1_sx1777_cr0_0_1777_999_al_1.jpg

Azonban látatlanban is garancia egy látványfilmnél, ha felmerül Cameron neve, és ez most sincs másként. Ugyanis az Alita valami elképesztően gyönyörű látvánnyal rendelkezik. Szerencsére nagyon jól lett használva a CGI, nem minden számítógépes trükkel van megalkotva, hanem a sok valóban felépített díszletre húzták rá az animált látványt. Emellett csodálatos részletességgel lett vászonra álmodva a történet világa, ami mind a film 120 perces játékideje alatt szemet gyönyörködtető. 

Mivel egy elég terjedelmes sztoriról van szó, így egy perc üresjárat sincs a filmben, végig magas fordulatszámon pörög az egész, azonban azt sajnálom, hogy "csak" két órásra vágták a végeredményt, mivel még legalább egy órán át néztem volna. Azonban a megkurtított játékidő végett nem tudták teljes mértékben kibontani a cselekményt, az utolsó húsz perc pedig eléggé kapkodósra sikeredett, ahol még néhol egy-egy érzelgősebb jelenet is befigyelt, majd végül eléggé nyitva hagyják a történetet

mv5bmja3njewmdy3n15bml5banbnxkftztgwntq1mtqzndm_v1_sx1777_cr0_0_1777_960_al.jpg

Persze, ez érthető, hiszen egy ekkora cselekmény inkább egy filmtrilógiában tud működni rendesen, azonban a bevételek azt mutatják, hogy nem valószínű, hogy folytatást kaphat, így viszont jobb döntés lett volna, ha egyfajta lezárást kap a film.

Ez azonban nem von le abból, hogy például az Alitában levő akciójelenetek bámulatosra sikeredtek. Nagyon jó tempóban vágott, végig követhető, remekül elkapott lassításokat felvonultató látványorgia, ami nem mellesleg még pazar módon meg is van koreografálva. 

mv5bmtk2nzu1odq1ml5bml5banbnxkftztgwnje5mjc0njm_v1_sx1777_cr0_0_1777_938_al_1.jpg

Emellett pedig a színészek és az általuk játszott karaktereik is remekül működnek a filmben. Azonban hiába a sok Oscar-díjas színész, ez Alita filmje, és az őt játszó Rosa Salazar valami bámulatos alakítást nyújt. Hiába mo-cap (motion-capture) karakter a címszereplő, Salazar remekül hozza a figurát, csodás arcjátékával pedig élettel tölti meg a kiborglányt és minden egyes pillanata teljesen hihető és elragadó. 

Az Alita: A harc angyala végül egy nagyon pozitív csalódás lett, ami ugyan történet szempontjából hagy némi kívánnivalót maga után, azonban a gyönyörű látványvilág, a csodálatos akciójelenetek, a nagyon szerethető címszereplő és Rosa Salazar remek játéka még ezt is feledtetni tudta velem. Remek sztori, amit szívesen megnéznék egy trilógiában, azonban sanszos, hogy már nem készülhet el a következő két film...

mv5bmgnjytlhnzitngzlzc00mgnmlwe2y2itndexzwy3mze5mzawxkeyxkfqcgdeqxvyntc5otmwotq_v1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekesjatekok.blog.hu/api/trackback/id/tr9414637900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása