Volt egyszer egy filmes blog...

MovieMánia

Sosem voltál itt: Túltolt művészieskedés

2018. július 20. - csak Porter

showimage_3.jpg

Mivel láttam már Lynne Ramsay-filmet (Beszélnünk kell Kevinről), tudtam, hogy a Sosem voltál itt elé is csak úgy lehet leülni, hogyha megvan a hangulatod hozzá. Főleg annak fényében, hogy sokan a Drive és a Taxisofőr szerelemgyerekeként hivatkoznak rá.

Az biztos, hogy ebben nem tévednek, a történet ugyanis arról szól, hogy van egy Joe nevezetű férfi - aki régen olyan dolgokat tett, amitől mindmáig PTSD-je (poszttraumás stressz szindróma) van, egy kis szuicid hajlammal vegyítve -, aki pénzért cserébe eltűnt lányokat talál meg és visz haza. Az egyik melója kapcsán azonban valami olyasmibe tenyerel, amibe nem kellett volna...

pioner-cinema_ru_83a5e1776add32e82503c7f5239dc754.jpg

Az elképzelés jó lenne, ám a kivitelezés sajnos csak nagyon kevés embernek fog bejönni. Ugyanis a legnagyobb gond a filmmel az, hogy a direktornő annyira művészi filmet szeretett volna készíteni, hogy görcsösségében végül egy üres, túlontúl művészieskedő 90 perc lett a jussunk. 

Pedig nagyon próbáltam szeretni ezt a filmet, de a legjobb szó, amivel le tudnám írni a végeredményt, az a zavaros. És sajnos nem a jó értelembe. Mind a főszereplő, mind a cselekmény és a minden harmadik percben bedobott "kötelező" művészi látomás, mind-mind csak nehezít a film élvezhetőségét és inkább eltaszítja magától a nézőt.

you-were-never-really-here-joaquin-phoenix.png

Ezen sajnos a zene sem segít, ami néhol már-már inkább idegesítő, mint feszültségkeltő, de mégis a legnagyobb problémám az erőszak kezelése az egész filmben.

Legtöbbször nem is lehet látni semmit, csupán egy-egy kamera felvételéből, valamelyik jelenet el van vágva, valamelyik meg premierplánba mutat egy fejlövést. Olyan, mintha maga Ramsay sem tudná eldönteni, hogy milyen látásmóddal közelítse meg a dolgot.

dbsv5awwsaewq7k.jpg

A film egyedüli pozitívuma maga Joaquin Phoenix, aki a már megszokott zseniális játékára rá tud tenni még egy lapáttal és valami frenetikus alakítást nyújt a főszerepben.

Ám sajna a Sosem voltál itt nekem nagyon nem talált be. A film hangulata pedig egész jó, Pheonix zseniális, ám néhol már olyan szürreális élményt nyújt, ami nagyon nehezen befogadható. Nekem nem sikerült, hátha más nyitottabb az ilyen "impulzusra"...

mv5bmdczzmrmytutmme1zs00yjnilwjiytmtmjk2ywvjote3owvmxkeyxkfqcgdeqxvymtg2ote2oq_v1_sy1000_sx1500_al.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekesjatekok.blog.hu/api/trackback/id/tr9914103621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása