Volt egyszer egy filmes blog...

MovieMánia

A Viszkis: Így néz ki egy remek magyar közönségfilm

2017. november 28. - csak Porter

blob_ugwc.jpg

Végre a mozikba került Antal Nimród szerelemprojectje, az Ambrus Attila életét feldolgozó A Viszkis. A rendező már 2008 óta vászonra akarta vinni a saját maga által írt forgatókönyvet, ám akkor mégsem tudott elkészülni a film.

Ezután Nimród olyan Hollywood-i alkotásokat rendezett, mint A szállítmány, a Ragadozók, vagy a Metallica koncertfilmjét, a Metallica: Through the Never-t. A Magyar Nemzeti Filmalap aztán 1.1 milliárd forinttal támogatta meg a projectet, Antal visszatér Magyarországra és leforgatott egy olyan magyar akcióthrillert, ami világszinten megállja a helyét...

mv5bnddinje5nmqtymnlny00ogvmltk4n2utyjc0mtcxnje0ntblxkeyxkfqcgdeqxvynjcznjm1mzg_v1_1.jpg

A Viszkis Ambrus Attila egész eddigi életét elmeséli, hogy milyen kemény évei voltak Erdélyben, hogyan szökött át Magyarországra, majd miknek a következtében döntött úgy, hogy bankrablásból szerez pénzt. 1993 és 1999 között 27 bankot rabolt ki és közel 200 millió forintot lopott el.

Antal Nimród már az első nagyjátékfilmjénél, a Kontroll-nál bebizonyította, hogy hatalmas tehetséggel rendelkezik, és ez tökéletesen látszik A Viszkis-nél is, hiszen már a film első (és vágatlan) jelenete olyan erősre sikerült, hogy egyből beleszögezi a nézőt a székébe. 

mv5bzgrmm2vlzjgtm2myoc00ntbllwjjmdqtmdgxmgm0ztcwmjazxkeyxkfqcgdeqxvynjcznjm1mzg_v1.jpg

Ez a rendezői karizmatikusság a 126 perces játékidő teljes egésze alatt érezhető, Nimród végig biztos kézzel vezényeli le a jeleneteket és pontosan tudja, mikor, hol fér bele a történetbe egy-két vicces kiszólás, utalás vagy egy remek cameo szerep. 

A Viszkist játszó Szalay Bence (akinek ez volt az első filmszerepe), tökéletes választásnak bizonyult, mivel végig teljesen hihető maradt Ambrus Attila szerepében. De mégis Schneider Zoltán (Testről és lélekről, Kincsem) az, aki olyan erős jelenléttel bír minden egyes vásznon töltött percével, hogy az valami elképesztő. Rég láttam ennyire markáns alakítást.

mv5by2i1mza4zdatm2m2zs00otqxltkwogytntm3m2jjytllzdm3xkeyxkfqcgdeqxvymjizmtu0nzk_v1.jpg

Az erős alakítások mellett pedig az akciójelenetek azok, amik a film legerősebb pontját képezik. Nemcsak, hogy izgalmas, feszült és végig hihető rablásokat kapunk, de olyan pörgős üldözős jeleneteket is, hogy az valami hihetetlen.

Addigra már mindenki elfelejti, hogy egy magyar filmre váltott jegyet, mert kérem szépen, ez simán világszintű teljesítmény. Mindezt pedig a Yonderboi által szerzett filmzene teszi még ütősebbé.

mv5byzkxyzk3yzmtmthjys00mzk1lwi1yjetogq0ngy2njc1mmu2xkeyxkfqcgdeqxvymjizmtu0nzk_v1_sy1000_sx1500_al_1.jpg

A Viszkis simán az év legjobb magyar közönségfilmje. Antal Nimród a Kontroll után ismét bebizonyította, hogy a vérében van a pazar hazai filmek rendezése. Az utóbbi években számos műfajban bebizonyítottuk, hogy képesek vagyunk remek filmeket csinálni. Most ilyen az akcióthriller műfajában A Viszkis. 8/10

mv5bmmvhmwe0mdutzdjkzi00nzc1ltg1otitmjnjywy2mzbintbixkeyxkfqcgdeqxvymjizmtu0nzk_v1_sy1000_cr0_0_1498_1000_al.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekesjatekok.blog.hu/api/trackback/id/tr5713399151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása