Volt egyszer egy filmes blog...

MovieMánia

Dunkirk: A háború még sosem volt ilyen idegtépő

2017. július 29. - csak Porter

maxresdefault_1_16.jpg

 - Szép volt.
 - Miről beszél? Nem csináltunk semmit, csak túléltük.
 - Az épp elég.

Christopher Nolan azon kevés rendezők táborát erősíti, akiknek elég csak a nevét feltűntetni egy filmnél és már előre borítékolható a siker, mind bevételileg, mind a kritikusoknál, mind a nézőknél. Még úgy is az év egyik legjobban várt filmje volt, hogy a kiadott előzetesek nem igazán adták el a filmet, de semmi kétségünk nem volt afelől, hogy ismét valami különlegeset kapunk a brit direktortól.

1940. május 26. és június 4. között 400.000 francia és angol szövetségesek rekedt Dunkirknél, miközben a német sereg folyamatosan bombázta őket. Churchill parancsára minden civil és kereskedelmi hajó elindul, hogy megmentse a katonákat a biztos haláltól...

christopher-nolans-dunkirk-imax-poster-cropped.jpg

Christopher Nolan háborús filmet forgatott. Talán a legtöbben - köztük én is - egy közel három órás filmeposzt képzelt el, lehengerlő akciókkal és filmsztárokkal. Ehelyett valami teljesen mást kaptunk: egy 106 perces pszichológiai thrillert, ami az első percétől az utolsóig annyira felszült, hogy még levegőt is alig bírsz venni.

Ám nem csak ez az, amivel Nolan meglepett minket. A történetvezetés is kellően érdekfeszítő, ami szintén sokban segíti a feszültség fenntartását. Egyszerre három szálon fut a cselekmény: Maga a dunkerque-i helyszín egy hetet, egy hajós egy napját és egy brit vadászgéppilóta egy óráját követjük nyomon. 

dunkirk-movie-banner.jpg

Ha már itt tartunk, külön dicséretet érdemel Lee Smith vágó, aki már az Eredetben is remekelt, de itt még annál is bravúrosabban szerkesztette össze a különböző jeleneteket, valamint a zeneszerzőlegenda, Hans Zimmer is, aki pedig végig egy olyan idegtépő szerzeményt komponált a film alá, hogy az valami fantasztikus. 

Valamint remek döntést hoztak azzal, hogy a főbb szerepeket kevésbé, vagy egyáltalán nem ismert színészeket játsszák. Az első filmes Fionn Whitehead volt annyira karizmatikus, hogy a Dunkirknél játszódó jeleneteket simán el tudta vinni a hátán, valamint volt annyira hétköznapi, hogy a néző már az első perctől kezdve a helyébe tudta képzelni magát.

dunkirk-2017-1200-1200-675-675-crop-000000.jpg

De ami a legnagyobb pozitívuma a Dunkirknek az a visszafogottság. A dialógusokat minimalizálták, így nincsenek benne felesleges párbeszédek; az akciók nem tocsognak a vérben, de akkor is hatásosak és van mélységük; valamint mindegyik szereplő megmarad embernek. Itt nincsenek jók, vagy rosszak, nincsenek gonoszak vagy hősök, csupán az ember, aki bármi áron, de életbe akar maradni és túl akar élni. 

A Dunkirk végül egy háborús környezetbe bemutatott feszült thriller, ami minden egyes játékpercét kihasználja arra, hogy a feszültséget végig fenntartva megmutassa, milyen is az, amikor egy élő célpont vagy és minden percben a halál árnyékában jársz. 9/10 simán, mivel a végére azért maradt pár dolog, ami megkérdőjelezhető volt számomra, így csak egy hajszál választja el attól, hogy tökéletes legyen.

mv5bmty4mdgxmdqwnv5bml5banbnxkftztgwnde5ode1mji_v1_sx1500_cr0_0_1500_999_al.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekesjatekok.blog.hu/api/trackback/id/tr9012696165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása