Volt egyszer egy filmes blog...

MovieMánia

Ex Machina - Robot vagy mesterséges intelligencia?

2015. szeptember 29. - csak Porter

ex-machina-download-wallpapers.jpg

„Egy két lábon járó majom, a porban tengődik, durva nyelv és eszközök használója. Kihalásra ítéltetett!”

Ahogy véget ért a film, egyből az jutott az eszembe, hogy ez mennyivel jobban ütött volna a moziban, nagyvásznon, a sötét teremben. Piszok erős atmoszférával rendelkezik és néhány jelenet elég klausztrofób hatással lehet a nézőre, ha engedi, hogy majdnem két órára átadja magát a filmnek.

történet.png

Az előzetesek szerencsére csupán nagyjából vázolják fel a történetet és inkább sejtet dolgokat, így én is csak nagyvonalakban írom le: Caleb programozó az egyik cégnél és egy versenyt megnyerve lehetősége válik arra, hogy a cég tulajdonosának segíthessen annak saját birtokán. A feladata, hogy beszélgetések által megállapítsa, hogy főnöke egy robotot alkotott vagy megteremtette az első mesterséges intelligenciát.

Vélemény.png

Legjobban a rendező személye miatt vártam annyira ezt a filmet, aki nem más, mint Alex Garland. Így sincs meg? Ő írta A part, a 28 nappal később és a Napfény forgatókönyvét és most, először saját történetéből rendezte meg az Ex Machinat.

Ahogy már írtam, a film legnagyobb pozitívuma az erős atmoszféra. Ezt legjobban a képsorok alatti feszült zenekíséretnek köszönhetjük. Ben Salisbury és Geoff Barrow szerzeménye néhol olyan szorongó élményt nyújt akár egy beszélgetős jelenetnél is, hogy csak izgulni tudsz, hogy mit hozhat a következő perc és úgy érzed, bármelyik pillanatban történhet valami meglepő és váratlan dolog.

ex-machina.jpg

A látványtervező remek meglátásának következtében csodálatos helyszínt alkottak meg, ahol zajlanak a cselekmények, és maga a robot is elképesztően szépre sikeredett. Erre a látványra már csak hab a tortán a jelenetek gyönyörű fényképezése.

A színészek közül Alicia Vikander emelkedett ki, aki hatalmas lehetőséget kapott a robot szerepében, és csak rajta állt, hogy kihasználja-e, vagy meghaladja a képességeit a feladat. Szerencsére remekül megragadta a karaktere lényét és egy piszok erős alakítást láthatunk tőle. A férfi szereplők meg a tőlük megszokott módon, megfelelően asszisztáltak kolléganőjüknek.

ex-machina-2015-04.jpg

Ám, ami miatt számomra mégsem lett annyira átütő erősségű az Ex Machina, az a film témájával kapcsolatos lehetőségek kihasználatlansága. Remekül kezdik el felépíteni a mesterséges intelligenciáról szóló témát, majd miután elkezdik azt kibontani, történik egy törés a filmben. Ezt követően nem mélyednek el tovább az M.I.-ben, hanem egy-két kisebb csavart bevetve egy megosztó végkifejletben futtatják ki a cselekményt, ami persze nekem nagyon bejött.

Pontok.png

imdb.png

7.7/10

sajat értékelés.png

7/10

Borító.pngexmachina_payoff_hires2.jpg

Előzetes.png

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekesjatekok.blog.hu/api/trackback/id/tr167866110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása