Volt egyszer egy filmes blog...

MovieMánia

Egy Komoly Ember - Ne vegyük komolyan!

2014. március 09. - Szexi Halálcsillag (törölt)

történet.png

Larry, a külvárosi fizikatanár számára kész bolondokháza az élet. A felesége elhagyni készül a munkatársáért, a lánya pénzt lopkod orrműtétre, a fia drogtartozást halmoz fel és emiatt meg akarják verni, a bátyja egy bogaras, semmirekellő zseni, aki ráadásul szerencsejátékozik is, az egyik diákja megvesztegeti, majd megzsarolja, a szomszédja a frászt hozza rá, meg úgy egyáltalán senki nem veszi komolyan.Vélemény.png

Mi ez?

A Cohen fivérek (Nem vénnek való vidék, Nagy Lebowski, a félszemű) újabb mozija kevésbé vehető komolyan, mint az előzőek, de mondjuk nem is célja annak lenni. Én nagyokat nevettem a zavaros, nyugtalanító képsorokon, de nem esne nehezemre olyan embereket elképzelni, akik nem nevetnének rajta annyira. (Pl., Kundráth Margitka néni a szomszédból.)
Semmi stand upcommedy féle ’rendkívül eredeti’ futószalag poénkodásra ne számítson senki, aki a film megnézését latolgatja. Ez egy fekete komédia. A humorát, a bizarr, kaotikusan groteszk jelentek rendszertelen egymásradobigálása adja. Amikor már azt hisszük tart valamerre a film, és belelazulnánk a langymeleg képsorokba, akkor felráz egy értelmetlenséggel. (Vagy épp végleg elaltat.)

Mit szeretne üzenni a film?

Noha abban nem vagyok biztos, hogy határozottan állást foglal, de egy biztos: a fő kérdése az, hogy az élet vajon kiszámítható, megjósolható-e bizonyos hibahatárokon belül, vagy teljesen zagyva és rendezetlen? Összefüggések mintha nem is lennének, az események megtörténnek, nélkülözvén bármiféle racionális, logikus magyarázatot. Rendszer nincs. Az irányítás illúziója fel sem merül. Az események látszólag a semmiből merülnek föl, és a semmibe távoznak. Ilyesformán ez egy kauzalitás kritika. Nem feltétlenül van mindennek oka!- sugallja a film.

Mely jelenetek utalnak erre?

- Az egyik legexplicitebb utalás erre, mikor a főszereplő, az álmában egy tétel ír fel, és kijelenti: „a határozatlansági elv tehát bizonyítja, hogy sosem tudhatjuk, hogy mi történik.”

- Számomra a kezdőjelenet, az élőhalottas jelenet is ezt volt hivatott illusztrálni, éppoly értelmetlen és önkényes ívű volt, mint szinte az összes jelenet a filmben.

- A fogorvosos történet önmagábanis analóg egy zűrzavaros, értelmetlen életre, de a film tovább megy: a rabbi szinte meglepődik, mikor a főszereplő a története üzenetére kérdez rá. Nincs üzenete. Hát nem magától értetődő?

- A kenőpénzt adó diáknak végül enged a professzor? Ki tudja? Mi alapján fog dönteni? Vajon jól átgondolt érvek és ellenérvek alapján? A legkevésbé sem.

- A film vége is élesen zárul, jelezvén, nem tudhatjuk, hogy mi fog történni. Bármi lehetséges?

- A lemezkiadó felhívja a főszereplőt, hogy nem fizetett. Mikor érdeklődik, hogy ugyan miért fizetett volna, kiderül azzal rendelt, automatikusan, hogy nem rendelt. Hol ebben a kiszámíthatóság?

- A legbölcsebbnek tűnő rabbi a leggyerekesebb, a legéretlenebbnek tűnő pedig, - talán véletlenül – a legbölcsebb.

És még sorolhatnám.

Amiért megéri megnézni

Aki kedveli a feketehumort, és hogy egy film folyamatosan meg tudja lepni, az imádni fogja. (Bár néha szinte gyanús a jelenet. Már-már várjuk, hogy miféle agyament dolog jön. Ez némi rendszert hoz a káoszba. Közhelyes, de igaz: „Semmi nem biztos. Ez az egy biztos.”)

Amiért nem éri meg megnézni

Egyesek talán lassúnak fogják gondolni a filmet. Én mondjuk ezt épp ellenkezőleg látom: nagyon sok minden történik, csak nem feltétlenül van az események közt okozati összefüggés. Ez a lassúság látszatát kelti. Ám ha valaki képes belehelyezkedni a filmbe és megpróbálja megjósolni a cselekményt, vagy választ adni a miértekre, arra, csakúgy, mint rám, élénkítően fog hatni ez a mozi.

Színészi játék (10/10)

A film egyik nagy erőssége a színesek hitelessége. Szinte uralják a jeleneteket a jellemükkel. A főszereplőtől kezdve az apróbb mellékszereplőkig, mindenki kiváló alakítást nyújt.

Kategóriáján belül (9/10)

Sajnos, mint vígjáték elképzelhető, hogy sokakat nem nyer meg. Nekik inkább a legújabb amerikai pitét és a project x, a buli elszabadult, és a hasonlóan nagy ívű tinibörleszkeket tudnám javasolni. Bár tény, hogy vannak vígjátékok, amiken többet nevettem, de még így is egész szórakoztató a film.

Történet (10/10)

Inkább történetlenségről lehetne beszélni, ugyanis ennek a filmnek nincs jól körvonalazható célja vagy struktúrája, és ez már önmagában is nagy teljesítmény. Kiemelni persze lehetne belőle dolgokat, de mégis a semmiből a semmibe tart. De mivel pont ez a célja, így elismerően a maximum pontszámot adom neki.

Látvány (10/10)

Gyönyörű képek, zseniális beállítások. Kifogástalan munka.Pontok.pngimdb.png7,0/10sajat.png10/10Előzetes.png

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekesjatekok.blog.hu/api/trackback/id/tr395851175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása