Volt egyszer egy filmes blog...

MovieMánia

Daybreakers - A vámpírok kora

2014. február 25. - Nikosssz

történet.png

2019-et írunk. Egy rejtélyes járvány a Föld lakosságának többségét vámpírrá változtatta. A megmaradt emberiség a kihalás szélére került, veszélyeztetett, másodrangú faj lett. Bujkálni kényszerülnek, mert vadásznak rájuk, és farmszerű telepeken ipari méretekben csapolják vérüket. Egyedül Dr. Edward Dalton hematológus kutatón múlik - aki szintén vámpír, de nem fogyaszt emberi vért -, hogy tökéletesítsen egy mesterséges vérkészítményt, aminek fogyasztásával a vámpírpopuláció fennmaradhat, és talán a megmaradt emberi életek is megkímélhetők. Ám az idő és a remény egyre fogy - amíg Ed nem találkozik Audrey-val, egy túlélő emberrel, és az ő segítségével áttörést érnek el a szer fejlesztésében. Felfegyverkezve a titkos tudással, amiért az emberek és a vámpírok egyaránt ölni készek, Ed harcba száll saját fajával, és ez a csata eldönti az emberiség sorsát.Vélemény.png

Sok lehúzós vélemény után úgy döntöttem saját tapasztalatom alapján döntöm el, hogy tényleg ennyire pocsék-e a film. Azonban azt kell mondjam, hogy valószínűleg az olyan vámpírfilm rajongók szólták le, akik az Alkonyatféle vámpírokra gerjednek, és azt hiszik a vegetáriánus vámpír a menő. Ugyanis azután, hogy megnéztem teljesen ellenkező véleménnyel állok előtte, mint a lehúzás. Régen láttam ennyire jó filmet ebben a témában. A romantikus szálat a minimumra vették, és jobban koncentráltak a vámpírok viszályára.

Egyedi módon alkották meg a történet alapját, és ez nagyon nagy szó, hiszen ritka már a teljesen eredeti történet, főleg ha még vámpírok is vannak benne.  Az ábrázolás módjában külön tetszett, hogy voltak a vámpírok és a korcsok, akiknek már mindegy volt milyen vérhez jutnak, csak ehessenek már. Néhol ijesztőre is sikerült jelenetek voltak, ilyen például a testvér veszekedése után felbukkanó alak. Éjjel a sötétben egyedül nézve,azért megrándul az ember!  Szóval akkor az egyediség mellé tartozik az egész föld alatti rendszer kiépítés is, hogy a vámpírok napközben is tudjanak közlekedni. Külön tetszett az autós megoldás, ami abból áll, hogy napközbeni vezetés közben befeketülnek az ablakok és kamerák által lássuk az utat, amik az autó tetején helyezkednek el. Ez tényleg nagyon ötletes volt! A végére is elég egyedi módon hozzák létre az ellenszert, de arra nem kapunk komolyabb magyarázatot, szóval érjük be azzal, hogy akadnak majd részek, amik nem lesznek kristálytiszták.

Lássuk, hogy a látványvilággal mihez kezdtek az alkotók. A vámpírok kinézetével kezdeném, és azzal, hogy nem a szokásos piros szemeket kapjuk, a hegyes fogak mellé ehelyett sárgás szemmel tárják elénk őket, ami ugyanolyan félelmetes mint a piros. Az emberfarmok amiket felépítettek nagyon durván hatnak, és feláll tőle a szőr az ember hátán. Főként amikor közelítve mutatják az emberekbe beszúrt csapoló eszközt. A korcsok igen jól meg lettek csinálva, és könnyen megkülönböztethetőek a vámpíroktól. Erre még magyarázatot is adnak. A filmben olyan jelenetek is találhatóak ami közben nem túl egészséges kajálni.  Durva csonkítós jelentek is akadnak. Aztán jöhet az ami már nem túl jól van megoldva. A vámpírok elégése elég gyenge munkával lett megoldva, ez által aztán nem túl látványos, de legalább nem tettek bele egy rakat olyat amiben nem teljesítenek jól.

Jöjjön pár akkora orbitális hülyeség ami mellett már végképp nem tudtam elmenni. Vagyis inkább csak egy ilyen van. Az autós üldözésnél, mégpedig amikor az üldözés a végéhez ér. A Hummer amelyik követni akarja a Chryslert kicsit nehezebb, és ennek következtében leereszkedik a vas, és a másik telibe átszúrja a szélvédőt. Ugye minden normális autó, ha a szélvédője betörik, akkor az FELROBBAN!!! Ez azért tényleg nagyon durva volt. A másik észrevételem az volt, hogy a költségvetést elvették a Hummerok meg a képi világ, szóval a melltartóra már nem volt gázsi.

A színészekről végezetül. Ethan Hawke már nagyon sok filmben játszott, de ennek a fele ZS kategóriás. Mostanában azonban a Bűn éjszakája és a Sinister meghozta neki a reményt ezért ez sem tántorított el. Mondjuk nem az ő hibája a filmek minősége, mert ő elég jól játszik a filmjeiben. Ez alól ez sem kivétel, és ebben segíti őt Willem Dafoe is, akit ha máshonnan nem is, a Pókemberből biztos ismerhetjük!  Ezek mellett már csak Sam Neillt említeném meg, aki tökéletesen bepasszol a rossz karakter szerepére. A többi színész nem túl ismert, és ez nem is csoda ha megnézzük a nyújtott teljesítményüket!Pontok.pngimdb.png6,5/10sajat.png8,5/10Borító.pngElőzetes.png

online.pngIDE KATTINTVA! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekesjatekok.blog.hu/api/trackback/id/tr525832352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása