Volt egyszer egy filmes blog...

MovieMánia

Twilight Saga, egy bejegyzés elég!

2014. január 03. - DavidRawrr


Vélemény.png

Hogy is kezdjek neki ennek a bejegyzésnek? Mindenképp szimbolikus lett a Twilight sorozat. Több millió lelkes fan ordította egyszerre, hogy ez a világtörténelem legjobb romantikus filmje, és ezt ellensúlyozva több millió hater mondta azt, hogy aki ezt a filmet megnézni az nem ember, hanem ugyanolyan buzi mint Edward vagy Jacob.

Nos én (és még biztos vannak így sokan, ahogy olvastam) valahol a kettő közt helyezkedem el. Látom a sorozat pozitívumait és az egetrengetően nagy negatívumait! Mert akad belőlük, nem is egy!

Nos az alaptörténetet a 4 részes Stephenie Meyer könyvsorozat adta. És szinte adta magát, hogy, ha J.K. Rowling hasznot tudott húzni a 7 részes Harry Potter megfilmesítésével, akkor bizony neki is fog menni. Sikerült is, de nem kaptuk meg azt, amit vártunk. Nem fogom itt mind az 5 film történetét felsorolni, akkora hype-ot kapott, hogy, ha 10 emberhez odamegyek az utcán 7 biztosan tudni fogja miről kérdezem.

Az első és legnagyobb hibája a sorozatnak a hossza. Az első rész ígéretes volt, még azt is bátran kimerem jelenteni, hogy tetszett. Ezután az Újhold és a Napfogyatkozás 2x2 órányi tömör unalom és, ha nem lenne ott a könyv, akkor azt mondanám fölösleges. Miután túl éltük azt a 2 részt, a befejezés hozott valami olyat, mint amit az elsővel elkezdett, ám mindenképp felüdülés volt az előzőekhez képest. Szóval, meglehetett volna szépen csinálni ezt a filmet, de nem majd 10 órában, hanem jóval kevesebbe.

A második legnagyobb hibája a szereplő választás. Kristen Stewart (Bella) úgy vonul be a színészek történelmébe (Ugyan!) mint a lány aki képtelen becsukni a száját, és minden érzelmet ugyan azzal az arccal intéz el. Ha kikellene választani, hogy az 5 film közül melyikbe volt a legjobb, akkor azt mondanám, hogy a Hajnalhasadás 2. felében. Miután a szeretett Edward-ja vámpírrá változtatja esküszöm az alakítása is.. hát öö megszépül! Akkor valamit jobban csinál, mint az előző 4 filmben. Robert Pattinson és Taylor Lautner (Edward és Jacob) még úgy ahogy elmegy. A széria során valahogy felcserélődtek a dolgok, mert a mellékszereplők alakításai sokkal jobban tetszettek, mint a főszereplőké.  Például Ashley Greene (Alice) vagy Billy Burke (Charlie). Illetve személyes kedvencem Michael Sheen (Aro).

A 3. legnagyobb hibája ennek az egész szériának, és ez a könyvre és a filmre is egyaránt igaz, ahogyan sárba tiporja a vámpírokról alkotott képet. Újból jön a 10 emberes kérdés, mind a 10 azt fogja mondani, hogy vért szívnak, ha a szívükbe karót döfnek meghalnak és, ha kimennek a napra akkor elégnek. Itt persze ezt fel kellett rúgni, és ezek gyémántként csillognak a napon. Én amúgy egy nyugodt ember vagyok, és egy film ritkán tud felidegesíteni, de itt én is majdnem szét vertem a képernyőt, mikor megláttam. A másik ahogy gyilkolják egymást, úgy tépkedik le egymás fejét, mint, ha csak bábuk lennének. Se vér, se erőlködés, és mellé az a fura, mint, ha gyémántott törnének hanghatás. (Ezzel mégjobban súlykolva a csillogást!) És amit még megkell említeni, hogy az utolsó részre már nem úgy éreztem, hogy vámpíros filmet nézek, hanem azt, hogy valamilyen X-Men adaptációt. Különleges képességek, jövőbe látás, elektromosság uralása, agyban turkálás... Jaj!

Végül jöjjön az a kevés pozitívum, ami miatt végülis nézhetőnek lehet nevezni a filmet. Csak és kizárólag a történet! A történet az bizony jó, tartogat csavarokat, tartogat meglepetéseket, egyszóval Stephenie Meyer nagyon jól megírta, és a forgatókönyv író szépen és részletesen átvitte ezt a filmben. Persze a könyvből kénytelenek voltak kihagyni részeket, sokat, hisz így is hosszú a film, hát akkor méghosszabb lett volna. De nem szabdalták meg annyira, hogy minden nagyobb részlet kimaradjon. Mint romantikus fantasy megállja a helyét.

Nos, hogy próbáltak-e a Harry Potter nyomdokaiba lépni? Igen! Ám ott volt elég szufla a történetben, a Twilight Saga esetében ez már nincs így. Jól kezdett, aztán zuhanórepülés után a befejezés sikerült talán a legjobban. És hogy ne nézd meg, vagy nézd meg.. Hát ez kettős, mai napig nem tudom eldönteni, hogy megbántam-e vagy sem!

Borító.png

online.png

Alkonyat

Újhold

Napfogyatkozás

Hajnalhasadás 1.

Hajnalhasadás 2.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekesjatekok.blog.hu/api/trackback/id/tr615728697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása