Volt egyszer egy filmes blog...

MovieMánia

Hamlet (1996)

2013. december 05. - Noresz999

történet.png

Hamlet meg akarja bosszulni apja meggyilkolását, és az a célja, hogy királyként elfoglalja jogosan megérdemelt helyét a trónon. De vajon elvezeti-e gyanúja apja gyilkosához? És saját kezével kell-e bosszút állnia?

Vélemény.png

Kenneth Branagh Hamletje 4 órás(?!), első hallásra elrettentően hangzik, de a film csak ebből a szempontból hosszú, és nem azért az, mert tele van felesleges pillanatokkal, mert nincs. Egyszerűen csak leforgatták, megvágták, és így jött ki, de minden másodperc okkal van ott, jó hogy ott van.

A filmet Kenneth Branagh rendezte, írta, és még Hamlet szerepét is ő játssza. Nem ez volt az első Shakespeare adaptációja, előtte is csinált olyan filmeket, mint az V. Henrik, vagy a Sok Hűhó Semmiért, az egyik tragédia, a másik komédia, teljesen más műfaj, de mindkettőt nagyon eltalálta, de talán még a Hamlet a legjobb közülük, a mai napig szerintem Branagh tudta megcsinálni a legjobb Shakespeare adaptációkat.

Pont a rendezés, írás, színészkedés az a 3 dolog ami a legnagyobb pozitívum a filmben. A többi színész is jó volt persze Kate Winslet, és Derek Jacobi mondjuk, de akkor is Kenneth volt a legjobb. A forgatókönyv nagyon jó, Oscar-jelölést is kapott. A rendezés úgyszintén, egyszer valakitől azt hallottam, hogy onnan tudjuk, hogy jó rendezővel van dolgunk, hogy a kis szerepeket is nagy színészek játsszák el. Itt van 5-15 perces szerepekre Jack Lemmon, Gérard Depardieu, Charlton HestonRobin Williams, illetve Richard Attenborough.

A filmnek vannak nagyon erős pillanatai pl. amikor a halott apjával beszélget, színház, lenni vagy nem lenni szöveg, sírásós rész és a legerősebb: a film legvége, kegyetlen jól eltalálták eltalálta Branagh hiszen ez csak az ő érdeme, mert a rendezésen függött. Amikor ment ez a rész, úgy voltam, hogy megérte végigülni ezt a 4 órát.

De ez a 4 órás játékidő kicsit rontott azért az élményen.

Persze a filmet nem arra találták ki, hogy egy fáradt délután leüljünk egy kicsit szórakozni. Nagy odafigyelést igényel, de minden pillanata megéri, bárkinek bátran tudom ajánlani, de nem egyben végig nézni!

Pontok.png

imdb.png

7,7/10

sajat.png

8/10

Borító.png

Előzetes.png

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekesjatekok.blog.hu/api/trackback/id/tr655677481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása