Volt egyszer egy filmes blog...

MovieMánia

Kardhal (Swordfish)

2013. október 07. - Nikosssz

történet.png

A Föld nevű bolygón létezik egy másik világ. Az alatt található, amit úgy hívunk, "cyberspace". Ezt a világot tűzfalak és a legprofibb biztonsági rendszerek veszik körül, ebben a világban rejtjük el legmélyebb és legkompromittálóbb titkainkat, no meg persze egy rakás pénzt is. Ez a világ a Kardhal világa. Gabriel Shear (John Travolta), a karizmatikus és veszedelmes kém, ebbe a világba akar bejutni, mert pénzre van szüksége egy - szerinte - hazafias akció végrehajtásához. Ha sikerül bejutnia, többmilliárdnyi illegális kormányzati vagyont kaparinthat meg. De mindehhez szüksége van Stanley Jobsonra (Hugh Jackman), arra a profi hackerre, aki villámgyorsan be tud törni akár a legjobban védett biztonsági rendszerbe is. Stanley most egy lerobbant lakókocsiban tengeti napjait, lerongyolódva, magányosan, lánya nélkül, aki még valami értelmet adott az életének.Vélemény.png

2001-be repülünk vissza a filmmel, és az akkori filmiparban ez egy jó filmnek számított. Nem azt mondom, hogy most nem lehet megnézni, de tény, hogy mára már kliséssé vállt a film minden porcikája. Akad benne bár részlet, ami viszont a mai filmekben van elhanyagolva, pedig nem rossz ötlet. A cyber terrorizmus alapjával sok film rendelkezik, de egyről sem tudok ami olyan szinten lenne felépítve mint a Kardhal.

Az elején kapunk egy rövid jelenetet, ami egyből az akció közepébe ad betekintést, majd szépen visszakanyarodunk az előzményekre. Bár még így sem kapunk mindent tisztán, elég, hogy megértsük a filmet.  Későbbiekben is merülhetnek fel kérdések, a választ pedig vagy megkapjuk, vagy kérdéses marad. Ebből a szempontból a film kicsit elvontnak tűnhet. És bár akció film a hangsúly mégsem a robbantáson, és a lövöldözésen van, hanem azon a stílusos felépítésen. A robbanásos jelenetekről jut eszembe. Amikor a bombák robbannak azok leírhatatlanul bénán néznek ki. Ezt persze 2013-ban írom egy 12 éves filmről. Ezenkívül van benne egy jelenet, ami még a fura látványa ellenére is hatalmas, és jónak hat. Ez nem más mint az elején levő legelső túsz felrobbanása, és az utcán levő kocsik láncreakciója a hatásra.

A színészek. Azt tudtam, hogy John Travolta a főszereplő, de semmi egyebet nem olvastam elő a filmről, ezért enyhén meglepett Hugh Jackman szerepe, aki egy hekker legényt alakít, és mellette a szerető apát is hozza. Szerény véleményem szerint nem illett neki ez a szerep. Ez lehet azért is, mert a színész mára már szinte teljesen egybe forrt a Rozsomákkal. Halle Barry-re sem számítottam. Mondjuk olyan túl komoly szerepe nem is volt benne, csak a csábítással játszadozott amit testének köszönhetően nem volt nehéz elérni.

A film egy klasszikus, és egyszer látni kell. Jó szórakozást! :)Pontok.pngimdb.png6.4/10sajat.png7.5/10Borító.pngElőzetes.png

online.png

IDE KATTINTVA! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekesjatekok.blog.hu/api/trackback/id/tr695556100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása