Volt egyszer egy filmes blog...

MovieMánia

Szellemlovas 1. - 2. (Összehasonlítás!)

2013. szeptember 23. - DavidRawrr

Úgy gondoltam, hogy most olyan kritikát írok, amiben össze vetek 2 azonos filmet! Szóval egészen másképp fog ez most kinézni, mint amit megszokhattatok. Adott egy 2 részes széria, 2 történet, ám nagyon sok szempont amiben különbözik a két film!

2007-ben kaptuk meg az első Szellemlovast, 2011-ben jött a 2. része is "A bosszú ereje" címmel. Főszereplő tekintetében - hál' Istennek - mindkettőben Nicolas Cage szerepel.

(A kép a 2. részből való!)

És erre ki is térnék egyből! Az első részben láthatunk tőle egy jó alakítást, van múltja a film iparban, így elvárjuk tőle, hogy jól alakítson. Ezt meg is teszi, remekül alakít, azt hozza a vászonra, képernyőre amit a szerepnek hoznia kell. Ám mikor elindítottam a 2. részt, és kb. eljutottam a 30. percig, úgy vettem észre, hogy a 2.-ban sokkalta jobban alakít, mint az elsőben. Komolyabban vette a szerepet, sokkal jobban odatette magát. Aztán lehet, hogy ez egyéni vélemény, de én így gondolom.

Történet terén persze 2 különbözőt kapunk! Az első részben a történet az, hogy John Blaze az apja érdekében eladja a lelkét az ördögnek, és így annak a Szellemlovasa lesz. Ám az ördög átveri, és elveszi azt amit a legjobban szeretett, az apja életét. Évekkel később felbukkan az ördög fia, és akkor lesz szükség Johnny-ra. Ha gonoszt érez átváltozik egy ördögi teremtménnyé és addig hajt még meg nem találja. A jutalma az lenne, hogy vissza kapja a lelkét, ám ő megmarad szellemlovasként, mert bosszút fogad az Ördög ellen. Így jön a következő rész, ahol egy szekta felbérli őt, hogy ölje meg magát az Ördögöt, aki egy kisfiú testében akar feltámadni. Már a film terjedelmében is látszik, hogy a 2. összecsapott lett! Mindössze 96 perc az első 114 perces. Az sem tetszett, hogy a 2. rész átment egy olyan tipikus 21. századi akciófilmbe. Az első résznek sokkal nagyobb feelingje van! Sokkal jobban átéreztem azt a nem e világi sztorit. Ehhez képest a 2. egy - amúgy - pörgős akciófilm, megspékelve egy lángoló csontváz motorossal. Ám a fantáziadús film kiveszett belőle.

Persze vannak jó pontjai is a 2. résznek. Az egyik tényleg a pörgőssége, azért az tetszett, a 2. a kialakítása. Egyszerűen az első részben nem tudtam komolyan venni Johnny Szellemlovas alakját. Túlságosan látszott, hogy animált, és számomra még nevetséges is volt. De a 2.-ban nagyon tetszett, abban végre komolyan tudtam venni, hogy az amit látok, tényleg egy földöntúli teremtmény, amitől lehet félni, ami gonosz. Szóval ezért jár a plusz!

És amit utoljára hagytam, az a filmek poénossága! Mert igen, volt, hogy a két film során felnevettem, mert Cage a maga módján tudott néha humorosan alakítani.

Ha értékelnem kéne, az első rész 10-ből kapna 8.5 pontot (iMDb-n 5.2), a második rész pedig ugyanazon a skálán 7 pontot (iMDb-n 4.5).

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekesjatekok.blog.hu/api/trackback/id/tr295529846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása