Volt egyszer egy filmes blog...

MovieMánia

Űrvihar: Szórakoztató B-film

2017. október 29. - csak Porter

geostorm-59eac56b6081e.jpg

Dean Devlin pályafutását a 90'-es években kezdte producerként, valamint olyan filmek forgatókönyvének megírásával, mint a Tökéletes katona, a Csillagkapu, A függetlenség napja és a Godzilla. Ezeket a darabokat kivétel nélkül Roland Emmerich rendezte, így mikor Devlin egy katasztrófafilm megrendezésére adta a fejét, a bejelentésében nem is volt semmi meglepő, hiszen Emmerich mellett eltanulhatta a műfaj csínnyát-bínnyát.

Ám a végeredmény jó pár évig a dobozban hevert, mígnem egy másik stúdió (Warner Bros.) vette szárnyai alá, akik rögtön pótforgatásokat rendeltek el. 15 millióból vadiúj jeleneteket rögzítettek, hogy aztán az idei évbe mozikba küldhessék az Űrvihart.

geostorm-6.jpg

Jake Lawson egy olyan műholdhálozatot hoz létre, ami az űrből tudja szabályozni az időjárást. Három évvel később meghibásodik a rendszer és sorba következnek be a természeti csapások. Jakenek nem marad más választása, mint felmenni az űrbe, hogy helyreállítsa a hibát még időben...

Bevallom őszintén, nem túlzottan érdekelt a film. A katasztrófafilmek nem tartoznak a kedvelt filmműfajom közé, valamint az előzetesek sem voltak túl bíztatóak. Ezerszer ellőtt kliséhalmazok egymásra dobálva, megfűszerezve egy kis fárasztóan nem vicces humorral. Egyik haverom unszolására azonban beadtam a derekam és kellemesen csalódtam a végeredményben.

19-geostorm_w710_h473_2x.jpg

A kiadott előzetesek hazudnak. Ez nem az a 100%-os romboláspornó, mint amilyen anno a Holnapután vagy a 2012 volt. Sőt, ez nem is egy klasszikus értelemben vett katasztrófafilm. A film középpontjában egy összeesküvés / egy rejtély áll, amit néhol látványos rombolás keresztez. 

A játékidőt sem viszik túlzásba, pont annyira hosszú, hogy még ne legyen túl zavaró, a látvány egészen korrekt, a néhol betolt rombolás pedig egészen élvezhetőre sikerült (amin még a 3D is dob, kivételes alkalommal). 

geostorm38.jpg

Gerard Butler, aki régen az elitbe tartozva olyan remek darabokban szerepelt, mint Az orperaház fantomja, a 300, vagy a Spíler, mostanra már inkább csak B-filmekben kap szerepet, amit kicsit bánok. Viszont, ha ilyen szórakoztató B-filmekben, azt egy cseppet sem, mivel egész jól áll neki ez a szerep, amit látszólag kimondottan élvezett.

Összességében az Űrvihar egy kellemes meglepetés lett, egy szórakoztató, agykikapcsolós darab, de semmi eredetiség nincs benne. Marad a műfajhoz tartozó jól bejáratott ötletek, csak azok valahogy jól vannak tálalva. 6/10

la-et-mn-geostorm-review-20171020.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekesjatekok.blog.hu/api/trackback/id/tr1313111386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása