Volt egyszer egy filmes blog...

MovieMánia

Alien: Covenant helyett inkább: a Halál

2017. május 28. - csak Porter

alien_covenant_borito.jpg

Az öt évvel ezelőtt bemutatott Prometheussal Ridley Scott egy előzményfilmet szeretett volna készíteni A nyolcadik utas: a Halál című sci-fi horrorfilmjének, ám a végeredmény teljesen megosztotta a nézőket, és sokan csalódottan távoztak a mozitermekből. 

Scott végül elkezdett dolgozni a Prometheus folytatásán, de annyira belekeveredett a dologba, hogy már ő maga sem tudta, mit csinál. Először még Alien: Paradise Lost címen futott a project, aminek főszereplői ismét Noomi Rapace és Michael Fassbender lettek volna, valamint, hogy elvileg még két filmet rendezne Ridley, amivel már tényleg összekapcsolná az első Alien-filmmel a Prometheus-szériát. 

katherine-waterston-alien-covenant_6ung.jpg

Majd végül Alien: Covenant lett a hivatalos cím és a rendező biztosított mindekit róla, hogy ez tényleg egy vérbeli Alien-mozi lesz, amiben újra lesznek xenomorphok. Az előzetesek alapján viszont inkább egy A nyolcadik utas: a Halál remakenek tűnt a dolog, de bíztunk benne, hogy nem erről lesz szó.

Ezúttal egy Covenant nevezetű kolonizáló hajó legénysége van a középpontba, akik egy új bolygón próbálnak meg letelepedni. Egy különös üzenet miatt azonban egy ismeretlen bolygó felé veszik az irányt. A megérkezés után lakhatónak vélik a helyet, ám pár perc múlva mégis elszabadul a pokol...

alien-covenant-trailer_9hxk.jpg

Az Alien: Covenant sokáig tényleg úgy van tálalva, mintha A nyolcadik utas: a Halál egy modernebb verzióját látnánk. Nem siet sehova, szépen építkezik, és Ridley Scott olyan szemet gyönyörködtető vizuális effekteket és képeket vet be, ami minden sci-fi rajongó szívét megmelengeti. 

Aztán egyre jobban kezd leülni a film. Eltelik 40 perc és még mindig nem történik semmi, csupán a karakterizálással foglalkoznak, viszont azt nagyon laposan teszi. Igazából senkiről sem tudunk meg sokat, mindenki megmarad egy kétdimenziós személynek, ami egy horror esetében nem lenne baj, ha olyan színészeket látnánk a filmben, akiknek akad egy csöpp karizmája.

mv5bmtu3nzqynzc2ml5bml5banbnxkftztgwmzexmdu5mdi_v1_sy1000_cr0_0_1499_1000_al_1.jpg

Itt viszont nem találunk belőlük egyet sem, sőt szegény Katherine Waterston a Legendás állatok és megfigyelésük után ismételten olyan semmilyen, hogy még egy tipikus áldozatnak sem jó, nemhogy egy Ripley-másolatnak. Egyedül Michael Fassbender duplaszerepe az, ami kicsit dobni tud a jeleneteken.

Abban bízhatunk csak, hogy végre valahára beindul a horror és onnantól kezdve nem lesz megállás. Aztán nagyot koppan a néző. A készítők ezután képesek kiszúrni a szemünket olyan akció/horrorjelenettel, amiben semmiféle eredetiség sincs, és amúgy is már mindegyiket ellőttek az előzetesekben. 

alien_covenant_kritika2.jpg

Sajnos Jed Kurzel zeneszerző (Machbeth, Assassin's Creed) sem volt a helyzet magaslatán, mivel az Alien: Covenant zenéje legtöbbször inkább egy zavaró tényező a jelenetek alatt. Egyedül a Prometheusból ismerős dallamok behozatala azok, amik kellemes érzéssel fognak el minket.

A film egyetlen pozitívuma azok a percek, amik a Prometheus elvarratlan szálaival foglalkoznak. Akkor végre elkezd izgalmas lenni a Covenant, és érdeklődve tekintünk a vászonra, hogy megkapjuk a válaszokat. Csak sajnos ez negyed órát tesz ki a 122 perces játékidőből. 

alien-covenant-.jpg

Az Alien: Covenant egy teljesen felesleges folytatás, ami nemcsak, hogy unalmas, de érdektelen is. Jobban járt volna Ridley Scott ha tényleg a Prometheust folytatta volna, és nem a nézők véleményei alapján készít filmet. Mondanom sem kell, elég nagy csalódás, ami 5/10-nél nem ér többet. Talán majd legközelebb, Ridley! Talán majd legközelebb...

xalien-covenant-fill_jpg_pagespeed_ic_rpycbs72kx.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekesjatekok.blog.hu/api/trackback/id/tr512537065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása