Volt egyszer egy filmes blog...

MovieMánia

13 Sins - Az emberi pénzéhesség nem ismer határokat

2014. május 18. - csak Porter

Egyik kedves ismerősöm ajánlásával kezdtem el nézni a filmet, amiről persze kilométerekről látszott, hogy tipikusan DvD-re készült alkotásról van szó. De amilyenek manapság a Hollywood-i ”produkciók”, gondoltam, ez sem lehet rosszabb náluk. Szerencsémre egy kellemes meglepetésbe botlottam…

történet.png

A történet egy Eliott nevű szerencsétlen férfiről szól, akinek az élete nem túl bizalomkeltő. Van egy terhes barátnője, akiről pénztelensége miatt nem tud gondoskodni megfelelően, a szellemileg visszamaradott testvérének gondozása is plusz költségekkel jár, valamit rasszista, antiszociális édesapja is az ő gondjaira van bízva. Előléptetés helyett kirúgják, és amikor már azt hiszi, hogy egy pokol az élete, megcsörren a telefonja. Egy bizonyos hang különösen hangzó játékra invitálja főhősünket. Teljesítenie kell 13 próbát, és minden próba végén egyre nagyobb összeg vándorol át számlájára. Persze elfogadja az ajánlatot, de nem számol azzal, hogy az eleinte butácska kis próbák egyre durvább bűncselekmények megtételére kényszeríti…

Vélemény.png

Az alapötlet egészen érdekesnek mondható, ami nem az alkotókat dicséri, mivel egy 2006-os thai thriller-horror, a 13: Game of Death remakeje, amit Daniel Stamm rendező készített el forgatókönyvéből. Stamm eddig Az utolsó ördögűzés című szintén kisköltségvetésű horrort csinálta 4 éve, ám most mondhatni, egész izgalmas filmet tett le az asztalra.

A főszereplők többnyire kevésbé ismert színészek, akik hozzák a tőlük várható minimumot, de ezeknél a filmeknél nem is várunk akkora színészteljesítményt. Kisebb szerepben láthatjuk viszont Ron Perlmant, vagy a True Blood sorozatból ismert Rutina Wesleyt. Viszont a telefonáló ismeretlen személy remekül játszott a hangjával, ami nagyon tetszett.

A filmnek két nagy üzenete is van. Az egyik, hogy az emberek mi mindent képesek megtenni azért, hogy több pénzhez jussanak. Láthatjuk, hogy a pénzéhesség hogy alakítja át a viszonylag szerény, visszahúzódó és konfliktuskerülő főhősünket egy megállíthatatlan bűnözővé. Míg eleinte csupán csak kisebb apróságok a kihívások, addig próbáról próbára durvul el a helyzet és válik Elliot egyre rosszabb emberré. A másik a férfitársadalom meglepő kritikája. Főszerepet kap a fériakra jellemző kapzsiság, a győzni akarás és a veszítés lehetetlensége, amit a film utolsó jeleneténél vágnak igazán csak az arcunkba.

Meglepően jó kikapcsolódás lett ez a másfél óra. Néha ugyan kicsit ellaposodott és lelassult a film, de végig fent tartotta az érdeklődésemet. Ugyan thrillerek között is akad jobb, de egy próbát szerintem mindenképp megér. 

Pontok.png

imdb.png

6.2/10

sajat.png

6/10

Borító.png

 

Előzetes.png

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekesjatekok.blog.hu/api/trackback/id/tr446179323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása