Volt egyszer egy filmes blog...

MovieMánia

A bombák földjén (The Hurt Locker)

2013. november 13. - Nikosssz

történet.png

Az Irakban dolgozó amerikai bombaosztag tagjai talán a világ legveszélyesebb munkáját végzik. Nap mint nap bombákat hatástalanítanak a háborús övezet kellős közepén. Életük azon múlik, hogy sikerül-e a megfelelő zsinórt elvágni idejében, mielőtt valaki felrobbantaná az elrejtett tölteteket. Számukra Bagdadban mindenki potenciális ellenség, ezért belső konfliktusaik ellenére össze kell tartaniuk. William James bombaspecialista őrmester megszállottan nem vesz tudomást a halál közelségéről társaitól eltérően, akik egyszerűen csak túl akarják élni a már alig néhány napos küldetést. Összebarátkozik egy helyi kisgyerekkel, Beckhammel, és amikor egy bombaraktárban hozzá hasonlító holttestre bukkan, keresni kezdi a tetteseket.Vélemény.png

Akkor mielőtt neki esnék leszögezem,hogy, ha valaki egy olyan háborús drámát akar látni, amiben az ellőtt golyók száma a csillagokéhoz közelít, akkor ezt be se próbálja. Ez a film ilyen téren visszafogott és pár lövéssel be is fejezi. Ez jobban inkább a stresszes állapotokat hozza elő, és az idegeinkre hat. Ezt itt úgy értem, hogy egyes jeleneteknél, a feszültség olyannyira az egekbe szökik, hogy mi izgulunk az életért, holott nem is vagyunk veszélyben. 

Aztán ezenkívül a film tartalmaz olyan képi anyagokat, amik vagy hátborzongatóan jól sikerültek, vagy csak simán undorítóakat. Ami számomra a legjobban átadta egy bomba robbanásának hatását, az pl. az a hátborzongatós cucc amit említettem. Az bombától elég távol álló autó-n lassítva mutatják, ahogy a rajta levő kosz,por és rozsda szépen megemelkedik, akárcsak a föld a bomba közelében. Ez hatalmasat dob a film hangulatán.

Térjünk a szereplőkre, és annak karaktereire. A főszerepben Jeremy Renner-t láthatjuk.. Számomra ő egy olyan színész, aki az eddig általam látott filmjeiben teljesen azonosulni tudott karakterével. Ez most sincs másképp. Egyszerűen illik az arca ehhez a szerephez, amit ráakasztottak. Elég keménynek tűnik, sőt életét nem féltve halad a bombák felé. Ha kell, akkor kellően átadja a humoros beszólásait, jeleneteit. Tökéletes választás volt a filmhez. Anthony Mackie szintén elismert színész és pályája szépen fut felfele. Legutóbb a Pain&Gain c. filmben láthattuk. A kakukktojás nem más mint Brian Geraghty. Nem túl ismert és nem is felkapott színész. Ezt mondjuk nem nehéz megérteni. Nem ért fel a többiek szerepjátékához.

Az átvezetések a filmben nagyon jók, bár néhol már túl hosszúak. Ekkor elkezdhetünk gondolkodni, hogy miért csinálták unalmasra. Ez hülye kérdés. Nem unalmas, csak részletesebben próbáltatja szemléltetni a katonák mindennapjait.

A film 2010-ben 6 Oscar díjat nyert meg köztük a legjobb filmért járót is. Ezt talán kicsit jogtalannak érzem. A filmmel komolyabb bajom nincsen, csak az, hogy ez már olyannyira dicsőíti az amerikai katonákat, hogy egy 12 éves is észreveszi. Annyira próbálják a nézők képébe nyomni, hogy ők a jók meg királyok, hogy az már veszélyes. Ezenkívül tényleg egy nagyon jó háborús drámát láthatunk! Jó szórakozást! :)Pontok.pngimdb.png7,6/10sajat.png9,0/10Borító.pngElőzetes.png

online.pngPART 1
PART 2

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekesjatekok.blog.hu/api/trackback/id/tr165631348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása