Volt egyszer egy filmes blog...

MovieMánia

Jurassic World: Bukott (b)irodalom

2018. június 19. - csak Porter

maxresdefault_1.jpg

Tizennégy év után, 2015-ben újra bevették a mozikat a dinók, és valami elképesztő sikert értek el. Megdöntötték az addigi csúcstartó Bosszúállók nyitását, majd meg sem állt a Jurassic World 1.6 milliárd dollárig. Az Universal stúdió örülhetett, ismét dinómánia uralkodott. Ám ehhez képest nem kapkodták el a folytatást, egészen három évig kellett várni a második részre.

Ezúttal azonban már nem Colin Trevorrow-val a rendezői székben, ő csupán a forgatókönyvet jegyezte ismét Derek Connolly-val, a második menet levezénylését J.A. Bayona vállalta el, aki olyan filmeket készített, mint az Árvaház, A lehetetlen vagy a Szólít a szörny! Az előzetesek alapján pedig lehetett sejteni, hogy végeztek a biztonsági játékkal, és teljesen új felállás veszi kezdetét.

mv5bmjuzodnhmdktmzcwyy00nzfkltgzogmtotkymtvkotuxzjixxkeyxkfqcgdeqxvynjqymdmznzc_v1.jpg

A történet szerint három éve már, hogy megtörtént a katasztrófa a Jurassic Worldben. Az emberek még most is perelik a céget, ám sokan kiállnak a dinók mellett. Egy ilyen csapat tervez mentőexpedíciót a dinók szigetére, ahol egy hatalmas vulkán készül kitörni, ezzel elpusztítva az ottmaradt állatokat. Végül Owen és Claire is részt vesz a mentésbe, ami végül nem úgy sül el, mint ahogy azt tervezték...

A Jurassic World három éve eléggé megosztóra sikerült: sokan kisgyermekes lelkesedéssel örvendtek a mozikban a dinóknak, míg mások inkább fejfájást kaptak a percenként bedobott idiótábbnál idiótább dolgoktól. Bevallom, én az utóbbiak táborát erősítem, de az új rendező, valamint az ígért új irány miatt mégis adtam neki egy esélyt. 

jurassic-world-fallen-kingdom-2018-after-credits-hq.jpg

SPOILER: kár volt. Az a durva, hogy a Bukott birodalom után a Jurassic World még mondhatni fel is értékelődik, mivel ebben a két órában olyan szinten nézték hülyének az embert, hogy szinte már hallottam az agysejtjeim halálsikolyát, amikor kettesével pusztultak el. 

Pedig mégis csak egy olyan filmről beszélünk, ami arról szól, hogy génmanipuláció segítségével újrateremtették a dinoszauruszokat. Fantasy a javából, ami még anno az első részben kellőképpen meg lett magyarázva, így az ember elfogadja ezeket a dolgokat. De itt a forgatókönyv valami borzalmas.

jurassic-world-fallen-kingdom-6.jpg

Szinte úgy éreztem, hogy Colin Trevorrow és Derek Connelly "forgatókönyvírás" címszó alatt egymásra licitálva, nagyobbnál nagyobb ökörségeket dobtak be egymásnak, majd ezt papírra vetve megszületett a Jurassic World: Bukott birodalom.

Ezzel nem is lenne baj, ha látszana a készítőkön, hogy maguk sem vették komolyan az egészet, és ilyenkor a néző együtt nevet a stábbal, de itt a film reklámozásánál leszögezték, hogy azért vártak ilyen sokat a folytatással, mert a tökéletes sztorit akarták megcsinálni. MI VAN? Erre futotta egy év alatt? Hát gratulálok!

jwfk_6739837274023040.jpg

Sajnos még J.A. Bayona sem tudta menteni a menthetőt. Igaz, volt egy-két szebben fényképezett jelenet a filmben, de rendezésileg is eléggé semmilyen a film. Sok helyen olvastam, hogy meglepő módon a film vége felé stílust vált a Bukott birodalom, és elindul egy horrorosabb irányba, ami elég tökös dolog lett volna, de ebből semmit nem lehetett észrevenni. 

Tovább nincs kedvem szapulni a filmet, bár még így is több időt fordítottam rá, mint a forgatókönyvírók. A lényeg az, hogy a Jurassic World: Bukott birodalom nem hogy nem tudta megugrani az előd által felállított nagyon alacsony lécet, de már az első pár lépés után hatalmasat zakózott. És így érezzük magunkat mi is, nézők: egy töketlennek, akinek semmi keresnivalója sincs a mozikban a Bukott birodalom vetítésén...

jurassic-world-2_collider.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekesjatekok.blog.hu/api/trackback/id/tr10014052814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása