Volt egyszer egy filmes blog...

MovieMánia

Zsivány Egyes: Egy Star Wars történet: Jó alapötlet, közepes mozi

2016. december 19. - csak Porter

rogue-one-poster.jpg

Kevesebb, mint egy év telt el azóta, hogy 10 évvel később folytatódott a Star Wars-széria (és 22 évvel később az eredeti trilógia) Az ébredő Erővel, majd felrobbantotta a mozikat. Ezúttal a készítők inkább egy háborús filmet ígértek, mintsem egy vérbeli Csillagok háborúja-mozit. A kérdés az volt, mennyire tud sikeres lenni egy olyan történet, aminek középpontjában nem a Jedik, hanem a Lázadók állnak?

Az izgalmakat tovább fokozta az is, hogy már jó pár hónappal ezelőtt a film készülésének problémájától volt hangos a média. Volt itt szó arról, hogy a tesztvetítéseken nem szerepelt túl jól a film, hogy 4 hetes utóforgatás következett, hogy ezután Tony Gilroy (A Bourne-trilógia) átírta a forgatókönyvet, majd a rendezést is átvette Gareth Edwardstól és hogy 2 hónappal ezelőtt lecserélték a zeneszerzőt is. Hogy ezek után mégis milyen lett a Zsivány Egyes? Hááát...

mv5bmtcxnju4ntq4mf5bml5banbnxkftztgwote0ntezmdi_v1_sx1777_cr0_0_1777_744_al.jpg

történet.png

A Lázadók elfogják Jyn Ersot, hogy információkat szerezzen az apja által építetett birodalmi új fegyverről, a Halálcsillagról. Édesapja egy hibát rejtett el a fegyverben, ami segítségével könnyen el lehet pusztítani azt. Így egy maroknyi csapattal karöltve öngyilkos akcióra készül Jyn, méghozzá a Halálcsillag tervrajzainak ellopására. 

Vélemény.png

Még a Disney sem tévedhetetlen és megtörtént az, amitől eleinte féltem. Egy Star Wars-film bemutatója mindig is eseményszámba ment eddig, ám amikor bejelentették, hogy évente fognak jelentkezni új Star Wars-mozikkal, tartottam attól, hogy a mennyiség a minőség rovására fog menni. 

20160715-rogue-one-water-storm-troopers_0_0.jpg

Erre nem kellett sokkal többet várni, mint hogy bemutatásra kerüljön az első különálló Csillagok háborúja történet, a Zsivány Egyes, ami már most az egyik legmegosztóbb epizódnak számít. A Zsivány Egyes alapkoncepciója - a Halálcsillag tervrajzainak ellopása - érdekes felvetés, de vajon szükség van egy egész filmre, hogy elmeséljék ezt a sztorit, főleg úgy, hogy már 39 éve tudjuk rá a választ? 

Látva a Rogue Onet, kiderült, hogy ebben a sztoriban nincs elég puskapor, főleg nem egy egész estés filmre. A készítők is látták ezt, így próbálták felturbózni a történetet, ami folytán maga az akció kapott egy másfél órás felvezetést, pár új karakterrel.

rogueone_cast.jpg

A végső akcióhoz vezető út viszont nem tartogat különösebb izgalmakat vagy érdekességeket ahhoz, hogy fent tudja tartani a néző figyelmét 90 percig, hogy aztán végre megkapja azt, amire valójában befizetett. 

Abban a másfél órában több újabb karakterrel ismerkedhetünk meg, ám egyik sincs olyan jól megírva, hogy pár perc alatt, vagy a későbbiekben megkedvelhessük, mint tavaly Reyt, Finnt vagy Poet. Pedig bennük lenne a potenciál, de az írók inkább megmaradnak a kliséknél, és inkább könnyen beazonosítható, egy tulajdonsággal tökéletesen jellemezhető figurákat teremtettek, akikkel a színészek sem tudtak mit kezdeni igazán.

orson-krennic_4c6477e2.jpeg

Zenei fronton Alexandre Desplat végül Michael Giacchino váltotta, aki már a Lost - Eltűntek és jópár blockbusterhez szerzett zenét (Mission: Impossible III, Star Trek), ám itt nem igazán tudott mit kezdeni. (Mentségére szóljon, volt rá kevesebb, mint 2 hónapja).

Legtöbbször a már jól bejáratott, John Williams által szerzett dalokat hasznosította újra, valamint pár kevésbé emlékezetes szerzemény komponált, de ami a legjobban felfedezhető a filmben, hogy minden egyes jelenet alatt dübörög Giacchino műve, ami egy idő után inkább zavaró, mintsem hozzáad az élményhez. 

mv5bmjixmtq4nza0mf5bml5banbnxkftztgwnti0ntezmdi_v1_sx1777_cr0_0_1777_744_al.jpg

Viszont ha túl tudunk lendülni az unalmas másfél órás felvezetésen, akkor már megkapjuk azt, amire a film eleje óta várunk. A finálérá megérkezik az addig hiányolt Star Wars-hangulat és egy olyan remek utolsó fél órát kapunk, ami megdobogtatja minden néző szívét, aki kicsit is kedveli a Csillagok háborúját. Itt már tököt növesztettek a készítők és néhány fordulattal megspékelve egy baromi élvezetes lezárást kapunk a Zsivány Egyeshez. Ezt látni kell!

A Zsivány Egyes: Egy Star Wars történet inkább csak a pénz miatt készült, mintsem a rajongók szórakoztatására. A stúdiónak volt egy jó alapötlete, amit egy egész estés filmmé bővített, ám ez nagyon meglátszik a végeredményen. A finálé tényleg remek, de ahhoz másfél óra köldöknézegetésen vezet át az út.  

mv5bmtuynjkxotk5nv5bml5banbnxkftztgwodaxmtc1ode_v1_sx1777_cr0_0_1777_744_al_1.jpg

Pontok.png

imdb.png

8.3/10

sajat.png

5/10

Borító.png

273182_1472192078_4765.jpg

Előzetes.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekesjatekok.blog.hu/api/trackback/id/tr312057021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Palibácsi69 2017.02.27. 14:10:04

Szerintem nem vetted számításba azt, hogy ezzel a filmmel milyen betekintést nyertünk a Birodalom és a Lázadók valódi harcára, az elnyomás és félelem valódiságára. Továbbá nagyon jól mutatta be a birodalom és a lázadók belső problémáit/ellentéteit, gondolok itt a Krennic és CGITarkin beszélgetésekre, vagy a szövetség gyűlésén elhangzott politikai nézetek közti ellentétekre. Az, hogy a karakterek nem lettek nagyon jól megírva, szerintem nem sokat számított, mert a film célja nem egy különleges személyekből álló csapat bemutatása volt, hanem az, hogy meglássuk, miért küzd egy úgymond "átlagos" lázadó, és ezt elképesztően jól érzékeltette
(mind sokat vesztettünk).
süti beállítások módosítása