Volt egyszer egy filmes blog...

MovieMánia

Everest – A legnagyobb gonosz

2015. november 26. - csak Porter

everest-2015-movie-4k-wallpaper-3840x2160.jpg

„Igaz történet alapján."

Amint beültünk a terembe, egyből az a gondolat hasított belém, hogy milyen rég is volt már hegymászós film a mozikban és az ilyen alkalmakat milyen szépen megbecsülik az emberek. Ahogy körbenéztem, tömve volt a mozi emberekkel és mind azt várták, hogy meglássák, semmi sem érhet fel olyan nagy erővel és gonoszsággal, mint maga a természet. Nem mondom, hogy még egyszer meg fogom nézni az Everestet, de egyszer, moziban látva nagyon rossz élményt nyújt, persze a jó értelemben.

történet.png

A filmet a világ legmagasabb csúcsának meghódítására tett egyik kísérlet során történt hihetetlen események ihlették. Az Everest két különböző expedíció elképesztő útjának krónikája. Ez a két expedíció az emberiség által tapasztalt egyik legdurvább hóviharral találja szemben magát. A hegymászók kitartását a bolygó legkönyörtelenebb elemei teszik próbára, csaknem lehetetlen akadályokkal kell megküzdeniük, és életük szenvedélye a túlélésért folytatott lélegzetelállító harccá válik.

Vélemény.png

A látvány elképesztően szép. Ahogy hőseink lassan haladnak fel a hegy csúcsára, ahogy folyamatosan szembesülünk azzal, hogy mennyire is parányi lények vagyunk egy ilyen természeti csodához, az egyszerre félelmetes és lenyűgöző. Ez az alkotás is azok közé tartozik, ami akkor üt igazán, ha nagyképernyőn vagy moziban nézi meg az ember. Rég volt ilyen hideg egy film nézése közben. Persze most ezt nem úgy értem, hogy 15 Celsius fokon volt a légkondicionálló a teremben, hanem mert elérte azt a hatást a film, hogy tudat alatt én is éreztem egy kis részét annak a hidegnek, amit a film akart érzékeltetni. Látványból ötös, akár 3D nélkül is.

635781677285450154-everest-review-emgn2.jpg

A színészi teljesítményekre sem lehet panasz, elég jól választották meg a karakterekhez tartozó szereplőket. Valamint a történetvezetés is úgy működik, mint egy jó fogalmazás: Kerek történetet kapunk bevezetéssel, tárgyalással és befejezéssel. Nincsenek flashbackek, nem bonyolítják túl a sztorit. Néhol, ahol kicsit leülne a történet, ott belecsempésznek egy-pár tipikus filmes húzást, hogy azért ne feledkezzen meg a néző, hogy egy filmet néz.

Viszont azt sajnáltam, hogy csupán pár percet foglalkozik a film a történet legnagyobb kérdésével: Miért? Miért másznak meg emberek hegyeket? Miért teszik ki magukat ilyen súlyos életveszélynek? Persze kapunk egy-két mondvacsinált választ és lerendezik ennyivel, de sajnáltam, hogy ezek a kérdések nem kísérik végig a filmet. 

everest-movie.jpg

Ami miatt sokaknak – köztük nekem is – kevésbé lesz élvezhető a film, az a hegymászókkal és magával a hegymászással fenntartott közömbösség. Mert bármennyire is szörnyű, ami megtörtént ezekkel az emberekkel, nem tudod beleélni magad a történésekbe, mert én tudom jól magamról, hogy soha a büdös életbe nem fogok felmenni az Everestre, így velem hasonló szituáció nem fog történni. De ez persze szubjektív és ezért ezt egy cseppet sem róhatom fel a filmnek, mert egyáltalán nem lenne korrekt, így azt mondom, hogy műfaján belül ez egy jó alkotás lett.

Pontok.png

imdb.png

7.2/10

sajat értékelés.png

7/10

Borító.png

everest_magyar_poszter_b_1.jpg

Előzetes.png

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekesjatekok.blog.hu/api/trackback/id/tr188117290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása