Volt egyszer egy filmes blog...

MovieMánia

Mátrix (The Matrix)

2014. február 27. - Nikosssz

történet.png

Két valóság létezik. Az egyik mindennapi életünk - a másik az, ami mögötte van. Az egyik álom. A másik a mátrix. Neo kétségbeesetten kutatja az igazságot a mátrixról. Erről a titkozatos és ismeretlen valamiről Neo csak mendemondákból hallott , de biztos benne, hogy ez az elképzelhetetlen dolog rosszindulatú, és titokban irányítja az életét. Neo úgy véli, Morpheus, ez a legendák övezte férfi, akit a világ legveszélyesebb emberének tartanak, megmutathatja neki az igazságot. Egy éjszaka Neo találkozik egy gyönyörű ismeretlennel, Trinityvel, aki elvezeti őt Morpheushoz és személyesen megtapasztalja az igazságot a mátrixról. Neónak egy másik kérdésre is választ kell találnia, amely ugyanolyan mellbevágó, mint az első. Vajon ő a Kiválasztott?

Vélemény.png

Vegyük is szemügyre mivel állunk szemben, amikor a Mátrix filmekről beszélünk. Egy teljesen lehengerlő film, ami érdekes, akciódús, és magával ragadó. Az egész, hogy teljes befejezett alkotás legyen, 3 részből tevődik össze. Ez az első rész, ami 1999-ben jelent meg, úgymond bevezeti az embereket a Mátrix világába, és egy kicsit eljátszik az ember elméjével. A végére pedig reményt ad nekünk, hogy elhiggyük Neo a kiválasztott. A film a 2000-ben megrendezett Oscar díjátadón bezsebelt magának 4 kis aranyszobrot, amivel teljesen egyet kell értenem. A díjakat a következő kategóriákban nyerte: 

  • Legjobb vizuális effektusok
  • Legjobb vágás
  • Legjobb hangvágás
  • Legjobb hangkeverés

Mint láthatjuk a zenéje igencsak megnyerő volt ,amit köszönhetünk Don Davis-nek a zeneszerzőnek, aki jól odatette a zenéket, és kellően pörgős ütemeket választott.  A hangeffektek is nagyon jók voltak, és a verekedős részek sem hasonlítottak valami agyament kocsmai verekedős jelenet hangjaira. Szóval hang téren teljesen korrektül nyerte el az említett díjakat.

A látványvilággal szintén nagyot taroltak, és sok egyediséget sikerült létrehozniuk. Amit máig sok film szeretettel alkalmaz, azt igényesen először a Mátrixban láthattuk. Ez nem más mint a belassított jelenetek, és az akkor történő akciójelenetek. Ez tényleg egy olyan remekmű, aminél jól áll a lassítás.

A története mint említettem egy bevezetés, de ha megnézzük a 3 részt összeáll a teljes kép, és egy fantasztikus utánozhatatlan alkotást kapunk. Nagyon összetett igazság szerint, és néhol egy kicsit nehéz is megérteni. Viszont erre rásegítenek a szövegek is, amik néhol nagyon durván gondolkodásra késztetik az embert. Azonban rengeteg olyan szöveg található, amelyeket idézve mindenki rájön miből való.

Végül a színészeket hagytam akik mindnyájan kiváló színészi munkát mutatnak be, de ezt el is várhatjuk olyan nevektől mint: Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss vagy Hugo Weaving. Ezek közül sokan köszönhetik az igazi hírnevet a Mátrix-nak, és máig elég keresett színészeink közé tartoznak. Hugo Weaving pedig ebben is csak amolyan mellékszereplő, mint a Gyűrűk urában is játszik!

Szóval ez a nagyszabású remek film a Wachowski testvérek tollából mindenképpen megéri legalább az egyszeri nézést, és aki régen látta mint én, az ne féljen rewatcholni, hiszen sok mai filmnél többet ér! Jó zórakozást!:)Pontok.pngimdb.png8,7/10sajat.png10/10Borító.pngElőzetes.png

online.pngIDE KATTINTVA!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekesjatekok.blog.hu/api/trackback/id/tr575835472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása