Volt egyszer egy filmes blog...

MovieMánia

Durr, durr és csók - (Kiss kiss, Bang bang)

2014. február 16. - Gaaler

történet.png

Vannak örök balekok. Harry jó szándékú srác, kisstílű tolvaj és felelőtlen, de optimista szélhámos, valahogy mégsem sikerül neki soha semmi. Karácsony után betör egy játékboltba, és megszólal a riasztó. Menekülnie kell, ő pedig végső kétségbeesésében egy színész-meghallgatáson bújik el. Mire felocsúdna, már Hollywoodban van: detektívet kell majd játszania, és hogy felkészüljön a szerepére, egy macsó magándetektív gondjaira bízzák. A detektív persze utálja új munkáját. Elvégre ő kemény, szűkszavú, megvesztegethetetlen... és meleg. Gyűlölet ez első látásra, de még csak a kezdet: hamarosan feltűnik a színen egy sikerre éhes színésznő, akinek a nyomában hullák, holttestek és tetemek jelennek meg, bármerre jár, családi titkok lepleződnek le, nő a káosz, és aki csak találkozik vele, életveszélybe kerül. Aztán vagy meghal, vagy megcsókolják. Esetleg mind a kettő

Vélemény.png

A Durr, durr és csók egy 2005-ben készített amerikai akció-vígjáték. A cím ne tévesszen meg senkit, ez nem egy semmitmondó romantikus komédia Meg Ryan-el és Richard Gere-el a főszerepekben. Ez egy ízig-vérig fekete vígjáték a legfeketébb humorral. Mindenki kedvence, Robert Downey Jr. itt hozza először azt a karaktert, amely későbbi filmjeiben (Sherlock Holmes-filmek, Vasember-filmek) rendszeresen előkerül.

Harry Lockhart egy kis piti tolvaj, aki a rendőrök elől menekülve beszalad egy színész-meghallgatásra, ahol sikerül elbújnia. Ezen a meghallgatáson olyan jól adja elő magát, hogy felajánlanak neki hollywoodi szerepet, és pillanatokon belül az angyalok városában találja magát. Hogy felkészüljön a szerepre, egy igazi magándetektívet küldenek mellé, akitől elleshet néhány trükköt. A magándetektív el is viszi magával Harry-t egy megfigyelésre, ahol a két férfi a tóban talál egy hullát, és ezután nincs megállás a történetben. A hullák pedig csak egyre szaporodnak…

A filmet Shane Black rendezte, akinek ez volt első rendezése pályafutása során. Az ő neve ismerős lehet, hiszen ő írta például Az utolsó cserkész című film forgatókönyvét. A Durr, durr és csók jól ismert elemekből épül fel, amelyekhez viszont a rendező bátran hozzányúlt, és nem átallott neki azokat folyamatosan használni a történetben. A sztori végig pörög, nincs megállás benne. A filmben nagyszerű párbeszédek vannak, amelyek elképesztően ütősek. A karakterek nagy része ostoba balek, akik saját maguknak köszönhetően kerülnek bajba vagy halnak meg a cselekmény során. Nekem különösen tetszett a meleg magándetektív karaktere, aki valószínűleg egy fricska akar lenni, a más filmekből jól ismert macsó nyomozó ellentéte. Az alkotáson végigvonuló önreflexió is egy nagy erénye a filmnek. A groteszksége pedig magáért beszél, egyszerűen zseniális. Itt van egy példa: Harry az autópálya hídján a híd és a talaj között lógva egy koporsóból kilógó női kézbe kapaszkodva lövi le a rá támadó gonosztevőket.

A Durr, durr és csók egy igazán olyan film, amely nem akar elmondani sokat az életről, és azt sem várja, hogy néző keressen benne valami útmutatót. Egy szórakozató alkotás, amelyben nem feltétlen sikerül kihámozni a történet lényegét, és a sztori elsiklik bizonyos dolgok felett, de bátran ajánlható mindenki számára, mert amilyen hatást el szeretne, azt el is éri.Pontok.pngimdb.png7,7/10Borító.pngElőzetes.pngonline.pngIDE KATTINTVA!

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekesjatekok.blog.hu/api/trackback/id/tr545817013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása