Volt egyszer egy filmes blog...

MovieMánia

Sorsügynökség (The Adjustment Bureau)

2014. február 05. - Nikosssz

történet.png

Mi irányítjuk a sorsunkat, vagy láthatatlan erők manipulálnak? Matt Damon ebben a thrillerben egy olyan embert alakít, aki bepillant a jövőbe, amit a végzet szánt neki, és rájön, hogy valami mást akar. Ahhoz, hogy ezt elérje, a nyomába kell erednie az egyetlen nőnek, akit valaha szeretett, a modern New York utcáin és utcái alatt.
David Norris, az ambiciózus politikus egy hajszálra van attól, hogy bekerüljön a szenátusba, amikor megismerkedik a gyönyörű balett-táncossal, Elise Sellasszal. Ez a nő senkihez sem fogható. Csakhogy amint David ráébred, hogy beleszeretett a lányba, titokzatos erők fognak össze, hogy távol tartsák egymástól a két embert.
David megtudja, hogy a sors ügynökeivel szállt szembe, mégpedig a Helyreigazító Iroda embereivel, akik minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy megakadályozzák David és Elise együttlétét. Ilyen túlerővel szemben David két dolgot tehet: vagy lemond a lányról, és elfogadja a számára elrendelt utat vagy kockára tesz mindent, hogy szembe szálljon a sorssal, és együtt legyen a lánnyal.Vélemény.png

Tartottam tőle, hogy George Nolfi rendezőnek beletörik a bicskája egy ilyen filmbe, hiszen alapjában egy teljesen jó ötlettel álltak elő a forgatókönyvírók. Elolvasva a történetet még az is motoszkált a fejembe, hogy az összhatását annyira el fogják akarni túlozni, hogy kapunk egy tömegfilmet amiben a klisés jelenetek megszámolhatatlanságig fognak dübörögni. Ahogy a film elindult, még mindig ettől féltem azonban cirka 20 perc után, amikoris elkezdődik a film, már sokkal jobban bíztam a sikerben, és ami azt illeti elkezdtem izgulni is a filmen. Ez az izgalom a film végéig elkísért, sőt egyre nagyobb nyomást gyakorolt rám a film, amikor az egyes dolgok kiderültek. Nem az az unalmas szál folyik végig, aminek minden egyes lépését tudjuk, sokkal inkább egy olyan, mint amikor megyünk egy egyenes úton, és az egész útvonal magától megváltozik. Szóval sosem tudhatjuk biztosra, hogy mit fogunk látni! Szóval a félelmem George Nolfi-val kapcsolatban értéktelennek bizonyult, hiszen nagyon sokat sikerült kihoznia ebből a remek filmből.

Maga a története, mint már mondtam tetszett. Az egész ˝sorsügynökség˝ egy teljesen korrekt elképzelés, és nagyon tetszett az ajtók használata is a kalapos uraknak. Ami viszont engem egy kicsit zavart, az nem más, mint hogy az ügynökök közt nem találtam egy női szereplőt sem, maximum az irodában. Persze ez nem jelent semmit, de mégis olyan, mintha féltek volna nőket alkalmazni az ˝angyalok˝ szerepére. Ami még nem tetszett, az az ajtónyitogatós jelenetek egyszerű kezelése. Hiszen mindezek szerint, bárki akin kalap van, kedvére teleportálgathat a városban, ha úgy van kedve. Gondolom, hogy a kalapok valami limitált kiadású angyalcucc, de mivel nem volt említve ez, így elég fura képet lehet alkotni. Ezenkívül minden rendben volt, legalábbis számomra. Külön tetszett még a szerelmi szál melletti bonyodalom is, amelynek az alapja a jövőbe tekintés volt. Számomra ez elég mélyen szántó gondolatokat okozott, és az ilyesmiket nagyon tudom értékelni egy filmen belül. Hiszen ha azt vesszük, szinte hozzánk szólnak a filmből, és várják a reakciónkat. Az én reakcióm pedig abban bizonyul meg, hogy a filmet egy nagyon jó szempontból közelítem meg, és ezt a tudatot adom át másoknak.

A színészgárda nem mondható szegényesnek, hiszen olyan nagyágyúkat vetettek be, mint Matt Damon, akit valószínűleg az egész világ ismer, hiszen minden stílusban játszott már, és nem kisnevű filmekben. A sikerét köszönheti a hihetetlen színészi játékának, amit minden filmben felmutat, és ez alól ez sem képez kivételt. A másik nagy név Emily Blunt, akit szintén sok filmben láthattunk már, bár annyira azért nem közismert mint az előbb említett Matt. Ezek mellett eltörpülnek a mellékszereplők nevei, de azért érdemes róluk is szót ejteni. John Slattery, Terence Stamp és Anthony Mackie szintén jól lehozzák az alakításukat, és kedveznek a film sikerének. Jól bevált alapanyagok egy jó film receptjéhez.

A párbeszédekre is elég komoly figyelmet fordítottak, hiszen nem egy alpári stílusú beszélgetést hallhatunk, sokkal inkább az olyan menő szövegek, mint ami illik is az öltönyös kalapos urakhoz. A zenék, és a hangeffektek is a helyükön voltak, és akkor csendültek fel, amikor kellett nekik. Jobban nem is oldhatták volna meg. A vágás, szintén egy hibátlannak tűnő munka lett a filmben. Nagyon jó volt benne minden a feljebb említett pár dolgon kívül, de egy délutáni mozizásra azt kell mondjam a film, tökéletes választás! Jó szórakozást! :)Pontok.pngimdb.png7,1/10sajat.png9,0/10Borító.pngElőzetes.png

online.pngIDE KATTINTVA!

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekesjatekok.blog.hu/api/trackback/id/tr475799971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása