Volt egyszer egy filmes blog...

MovieMánia

Eszeveszett birodalom (The Emperor's New Groove)

2014. február 01. - Nikosssz

történet.png

Kuczónál nincs lazább uralkodó egész Dél-Amerikában: élvezi a gazdagságot, a hatalmat és a jó zenét. Aki pedig nem tetszik neki, azt egyik segédje szívesen kihajítja az ablakon. Legújabb terve: vízividámpark építése egy közeli napsütéses hegyoldalon. Hogy ott most még egy falu áll? A részletek nem érdeklik Kuczót. Az viszont nyilván érdekelné, ha tudna róla, hogy udvari boszorkánya, Yzma is a trónra vágyik. Ám a méreg, amit a varázslónő ütődött szolgája, Kronk kever a császár levesébe, nem tökéletes, és Kuczo véletlenül lámává változik. Menekülés közben pedig belekeveredik egy jólelkű pásztor, Pacha nyájába: Pachával csupán az a baj, hogy pont az ő faluját kellett volna lerombolni a vízicsúszda kedvéért.Vélemény.png

Az eszeveszett birodalom az a mese, amit szerintem minden kisgyereknek érdemes látnia. Nem csak azért, mert a tanulságot a legkisebb csemete is biztos megérti, de a karakterek szerethetőek, és még úgy ahogy a története is egyedi. Remek lezárással is büszkélkedhet, és egy második részes folytatással! Na de most maradjunk az első résznél és térjünk rá a történet boncolásra.

Az egész mese már úgy kezdődik, hogy a bonyodalom közepéről indulunk. Főhősünk itt már teljesen más testben van, és már komikusan indul. Innen kezdve meséli, hogy hogy is került ebbe az eszeveszett helyzetbe. Utána kapunk egy kis intrót, amit megmutatja nekünk, hogy Kuczó tényleg a lehető leglazábban veszi az uralkodást! Megismerhetjük a főkaraktereket, mint a gonoszt, a segédjét, és a jószívű parasztot, aki a későbbiekben segíti majd a királyt. Már ezzel a segítségével remekül szemlélteti a mese az egyik főbb erényt, a megbocsájtást, és a hajtást, hogy nem adja fel és harcol a házáért. A tényleges komikumot a helyzetek okozzák, amik az uralkodó könnyelműsége miatt jönnek létre. Tényleg egyedi és jól betalált poénokkal szórták tele a mesét. A végére persze jön a happyend ami kötelező a meséknél. Mondhatnám, hogy ez egy fajta klisé, de inkább csak egy íratlan szabály a mesék világában.

Ami még kiváltképpen megérdemli a dicséretet, az nem más mint a zenéi. Hangulatosak, és belepasszolnak a filmbe. Nem erőltették túl benne, de ami van az teljesen korrekt. Ezért is kaphatott 2001-ben Oscar jelölést a legjobb betétdal kategóriában, amit aztán végül a Wonder Boys nyert meg! De azért nem kis eredmény már az top 5-be sem bekerülni. 

Összesítve egy olyan meséről van szó, amit nem igazán érdemes kihagyni, a remek karaktkerek, poénok, és sztori miatt. Jó szórakozást!Pontok.pngimdb.png7,3/10sajat.png9,5/10Borító.pngElőzetes.pngonline.pngIDE KATTINTVA!

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekesjatekok.blog.hu/api/trackback/id/tr565792857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása