Volt egyszer egy filmes blog...

MovieMánia

Végjáték (Ender's Game) - Újabb remek fordítás!

2014. január 31. - Nikosssz

történet.png

A Földet már többször megpróbálta leigázni egy kimagasló technikai fejlettséggel rendelkező földönkívüli faj és nem kisebb a szándékuk, minthogy elpusztítsák az egész emberiséget. 70 évvel a kíméletlen háború után az emberek talán megtalálták szabadulásuk kulcsát Ender Wiggin (Asa Butterfield) személyében. A csendes, de annál különlegesebb képességekkel rendelkező fiút egy szigorúan védett, titkos űrbázisra küldik, ahol hozzá hasonló tehetséges fiatalokból álló katonai csapatot képeznek ki. A vezetőség terve, hogy a szüleiktől, testvéreiktől elszakított gyerekekből egy olyan sereget formáljanak, akiket az idegenek elleni végső támadás során bevethetnek.
Endert addig manipulálják, míg kegyetlen gyilkossá nem válik. Egy váratlan esemény rádöbbenti a fiút tettei következményeire és arra, hogy a körülötte zajló hatalmi játékban ő is csak egy eszköz. De a remény még nem veszett ki belőle: saját eszközeivel akarja megmentheti családját és a Föld lakóit a félelmetes idegen fajjal szemben. De vajon ez elég lesz a végső összecsapásra?Vélemény.png

Azt hiszem egy tipikus olyan könyvadaptációról beszélhetünk ezzel a művel, amit hiába akartak belesűríteni szűk játékidőbe nem tudják. Vagyis a lényeget igen, de például eléggé fura, hogy a gyerekek egy iskolából átjutva a világűrbe pár hét/hónap alatt teljesen elsajátítják a drónok irányítását, ennek tetejében külön flottájukat is irányítani. Ezt ugye jobban érthetnénk az elején az iskoláról többet megtudunk esetleges tanórán is részlegesen részt vettünk volna (kizárólag a filmben). Ezzel a kivitelezéssel eléggé gyors ütemet diktál a film.

Az ami viszont bele is került a filmbe, már jóval ütősebb anyag. Bár egy kicsit azért kiszámítható a folyamat, de vannak rejtett meglepetések is. Azt hiszem a sok kisebb meglepetés mellett a legutolsóra szenteltek nagy figyelmet. Bár egy kicsit számítottam rá személy szerint, de nem mertem volna rá mérget venni. Ezért le a kalappal. Ami még megérdemli a dicsérő szavakat, az a látványvilág. Vizuális effektjei és a CGI olyan varázslatos helyekre repít, és egy teljesen új világot tár elénk. Nagyon jól kivitelezett képei mellett az ott szereplő képek vágása is jó! A szörnyekben viszont eléggé csalódtam. Lehet azért nem szenteltek rájuk komolyabb figyelmet, mert az összességben nem sokat szerepelnek a hajóikon kívül. Szerintem viszont pont ezért lesz szembetűnő, hogy semmi komolyat nem tudtak hozzátenni egy hangya kinézetéhez.

A szereplőkről is essen pár szó. Eleinte sajnos majdnem mindenki unszimpatikus, és csak Abigail Breslin-t tudtam elfogadni a szerepére. Azonban ahogy halad a film, egyre jobban ráforr Ender karaktere az őt játszó Asa Butterfield-re. A végére szintén sikerül egyfajta utálatot kiváltania, de ez lehet azért is, hogy mit csinál a végén. Túlzottan ragaszkodik a karaktere ahhoz, hogy megértse az ellenfelet. Aki egyértelműen alul teljesített az a híres Harrison Ford. Az Indiana Jones filmekkel feljutott a csúcspontra, de ahogy észrevettem azóta hanyatlásban van. 

A film remek története ellenére a kivitelezés eléggé csalódást keltő. A könyvet nem olvasva nézhető, ha valaki olvasta, azoknak biztos nehezebb elviselni. A vizuális hatások jól sikerültek. Azt hiszem 3 mondatban ennyi lenne a film. Jó szórakozást! :)Pontok.pngimdb.png7,1/10sajat.png7,0/10Borító.pngElőzetes.png

online.pngMOZIFELVÉTELLEL IDE KATTINTVA!

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekesjatekok.blog.hu/api/trackback/id/tr245791931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása