Volt egyszer egy filmes blog...

MovieMánia

A kör - Japán vs Amerika

2014. január 30. - DavidRawrr

történet.png

A történet mindkét filmnél ugyanaz! Van egy városi legenda egy videókazettáról, melyet, ha az ember megnéz 7 nap múlva meghal. A 2 film két főhős nője a legenda nyomába ered, miután egy hozzátartozójuk rejtélyes módon meghal.

Vélemény.png

2 szinte teljesen egyforma film, mégis rengeteg, jól észrevehető különbség!

Nos történetileg tényleg egyforma a két film. Ám itt le is lehet zárni a hasonlóságokat, az 1998-as japán változat félelmetes. De nem úgy félelmetes, hogy egy percig hevesen dobog a szívünk, mert valaki hirtelen a semmiből a képernyőre ugrik, vagy épp hangos zajokkal riogatnak minket. Nem, az eredeti Kör az elejétől a végéig (de tényleg még az intro meg a stáblista is) félelmetes hangulattal férkőzik be az idegvégződéseinkbe. A hanghatások, az aláfestő zene, a képivilág.. minden arra játszik, hogy garantáltan pár órán át ne akarjunk a tv közelébe lenni.

Ehhez képest a 2002-es amerikai verzió (öö bocs, remake) már nem ugyanilyen. Persze, mit ért volna, ha teljesen lemásolják az eredetit (persze történetileg ez történt), ám az apró változtatások rossz hatással voltak az élvezeti értékére, a hangulat csak fele annyira jó, az aláfestő zene egy romantikus filmbe is tökéletes lenne, a képivilág (ez esetben mindkét filmnél az egyes jelenetek napszakának kiválasztása stb-re gondolok) semmi sem árasztja azt a merő rettegést, amit a néző furcsa mód elvár. Ehelyett az egész egy középkategóriás thrillerként jön át.

Aztán nézzük a híres neves "csajt aki kijön a tv-ből"! Jamamura Sadako (Rie Ino) és Samara Morgan (Daveigh Chase). Szintén a '98-as filmbéli Sadako tarol. Már bocsánat de

ez

sokkal félelmetesebb mint ez

Persze az amerikai remake-ben is félelmetes, ahogy megjelenik a képernyőn és közelít a képernyőhöz. Ez után ahogy gyorsan kimászik, majd még rádobnak egy "képhiba" effektust, végül mutatnak egy ilyen undormány arcot.. Ront az élvezeti értékén, szinte nevetségessé vállik. A '98-as verzió azonban mentálisan kizsigerel! Letarolja az elmét az, ahogy kimászik Sadako a tv-ből, lassan kúszva-mászva közelít, és misztikusan ronda arcmutatás nélkül végzi be a dolgát! Ez egy igazi horrorbeli karakter!

Szereplők terén azonban mindkét film nagyon jót alakít! Nanako Matsushima (Reiko Asakawa) és Naomi Watts (Rachel) a két főhős nő odateszik magukat. Remekül fejezik ki az érzelmeket, nincs unott színészkedés, nincs túljátszás. Akiket még ki kell emelni az Hiroyuki Sanada (Ryuji Takayama) és Martin Henderson (Noah). Ők azok akikhez a főhősnők fordulnak segítségért. Mindkettőjükre ugyanaz vonatkozik, mint a hölgyekre. 
Megjegyzés: ez a film jó példa, hogy a férfiak mindig pórul járnak! Miért? Hát nézzétek meg legalább az egyik filmet!

Nos. Én nem mondom, hogy a remake verzió nem jó.. De nem elég jó! Sajnos az amerikaiak lerontották egy thriller szintjére azzal, hogy megváltoztatták a hangulatot. Próbálkoztak, ám nem ment olyan jól, mint szerették volna. Ellenben, mint ahogy azt mondtam, a japánoknak sikerült 96 percnyi rettegést vinni a filmvászonra! És tartották is ezt még további 3 részen keresztül! (Ringu 2 - A félelem, Ringu 0 - A születés, A spirál) Az amerikai 2. rész már nem érdemes szót, nagyon gyenge és vontatott lett!

Pontok.png

A kör - japán változat - 1998

imdb.png7.3/10

sajat.png10/10

A kör - amerikai változat - 2002

imdb.png7.2/10

sajat.png7.5/10

Borító.png

Előzetes.png

online.png

A kör (japán változat)

A kör (amerikai változat)

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekesjatekok.blog.hu/api/trackback/id/tr85790470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása