Volt egyszer egy filmes blog...

MovieMánia

Született gengszterek (Stand Up Guys)

2013. július 18. - sunfah2

Tartalom:

Val (Al Pacino) 28 kőkemény évet töltött börtönben, mert nem adta fel bűntársait. Legjobb barátja, Doc (Christopher Walken) várja szabadulásakor; s első útjuk a régen látott harmadik cimborához (Alan Arkin) vezet. Barátságuk épp oly erősnek tűnik, mint a börtönévek előtt, Val teljes erővel veti magát az addig nélkülözött élvezetekbe. Mégis, érzi, hogy valami nincs rendben, s hogy egyik társa vele kapcsolatos megbízást kaphatott. Hiába tölti gyönyörű nőkkel az idejét, hiába fog ismét fegyvert a kezében, s utazik luxusautókban, elkerülhetetlenül szembe kell néznie múltjának egyik főszereplőjével, a volt maffiafőnökkel.

Saját vélemény:

Azt mondják,kétszer halunk meg.Egyszer,amikor kileheljük a lelkünket….és amikor utoljára mondják ki a nevünket…

Val (Al Pacino) 28 év után szabadul a sittről. Egy balhé után lövöldözésbe keveredik két társával, és nem elég, hogy el is kapják, de a golyózáporban a helyi maffia főnök fia és meghal. A kóter előtt régi harcostársa, Doc (Christoher Walken) várja, aki magához veszi öreg cimboráját, és megpróbálja a lehető leggyorsabban visszarántani az életbe, kezdve egy tartalmas éjszakával. Persze Val sem hülye, tisztában van vele, hogy Claphands (Mark Margolis) csak arra várt, hogy Ő kijöjjön, és megbosszulhassa a fia halálát. Az is hamar kiderül, hogy ki kapta a “nemes feladatot”, hogy végezzen Val – lel, illetve az is, hogy gyakorlatilag egy éjszakája van arra, hogy kiélvezze hátralévő életét. A két haver felkerekedik, hogy emlékezetes maradjon ez a pár óra, még harmadik társukat, Hirsch – t (Alan Arkin) is kimentik az öregek otthonából, hogy újra összeálljon a legendás csapat. Közben előkerül egy fiatal lány egy csomagtartóból, lesz némi sírásás, szükség lesz egy nagy halom Viagrára, és többször is megfordulunk egy kis pub szerű helyen, ahol egy mindig mosolygós pincérlány, Alex (Addison Timlin) szolgálja ki a fiúkat, akiről később szintén kiderül egy s más.

Fisher Stevens rendező inkább mint színész jeleskedett eddig,tulajdonképpen ez a második egész estés mozifilmje.

A forgatókönyv Noah Haidle tolljából származik,és e két vezető zöldfülüssége meg is látszik a filmen.
A nagy átlag azt bizonyítja,ha két ilyen szerencsétlen összeáll abból sose sül ki semmi jó.

És meggyőződésem,ha nem Pacino és Walken akkor ez a film is halott lenne.
Mint ahogyan bizonyos társadalmi réteg számára az is.Aki nem bírja a morbid humort,és nem bírja,hogy a 2 zseniális öreg jeleneteit nézze annak dögunalom lesz a film.

Végülis mit is kapunk?

Val 28 év sitt után eléggé maga alatt van,tudja,hogy ezt az időt csak azért szenvedte végig,hogy utána a legelső napon legjobb barátja keze által haljon.

A film első 1 órája inkább Val és Doc párbeszédeiből áll,amely néhány helyen inkább kínos mint vicces.Nem tagadom a humor nem kis szerepet játszik a filmben,viszont ehhez megfelelő humorérzék is kell..

Az utolsó 20 perc aztán ritmust vált,sőt a zárójelenet enyhén túl is pörög,olyannyira,hogy konkrétan a filmnek nincsen vége…Arkin keveset szerepel,viszont akkor a toppon van,tudtam volna még nézni az öreg szinészi játékát..

Mindenesetre aki vágyik egy másfélórás kikapcsolódásra,és szereti a lassabb vontatott hangvételű filmeket,mindenképp nézze meg…..remélem,hogy ez a 2 ember sok filmben fog még szerepelni,akár együtt is…..hisz ők nem csak született gengszterek,hanem született tehetségek is…

Pontozás:

IMDB pont: 6,5/10

Poszter:


Előzetes:

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekesjatekok.blog.hu/api/trackback/id/tr795413657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása