Volt egyszer egy filmes blog...

MovieMánia

Valami Amerika 3: Valami igen rossz folytatás

2018. február 21. - csak Porter

27248.jpg

A kétezres évek egyik legnagyobb magyar közönségsikere volt a mozikban Herendi Gábor vígjátéka, a Valami Amerika. Az azóta kultfilmmé váló komédiához azonban hat év után készült csak folytatás. A rizikó már akkor is megvolt. A későn érkező vígjátékfolytatások túlnyomórészt nem sülnek el jól, azonban a Valami Amerika 2 amellett, hogy szintén remekül sikerült, talán még jobban is működött, mint az első rész.

A készítők most látták idejét, hogy trilógiává bővítse a Várnai tesók történetét. A stáb maradt ugyan az, csupán a sztárok száma nőtt ismét, és bármennyire is pozitívan álltam a dologhoz, a kiadott előzetes azért több, mint félelmetes volt. De ezt persze foghatjuk a nem megfelelő marketingre, elvégre a második rész is jól sikerült. Mi lehet a baj?

valami_amerika_3_szineszek.jpg

A történet? Tamás és Eszter épp gyereket vár, Ákos és Timi épp dolgozik rajta, András pedig nemrég szakított Vivivel, ami miatt ismét depressziós. Eközben Bala és bandája egy másik gengsztercsapattal, Toniékkal feszülnek egymásnak, hogy megtalálják a "Bázeli vöröst", amit Alex lopott el tőlük. Végül a sors úgy hozza, hogy mindannyian börtönben kötnek ki...

Valljuk be, nem az az izmos történet, ami miatt azt gondolnánk, hogy a készítők jogosan vették elő tíz év után a Valami Amerika márkanevet. De ettől még lehetne jó a végeredmény, hiszen hány olyan filmet láttunk már, amit nem is a cselekmény, hanem a színészek vittek sikerre. Itt is lehetett volna az, de amit a Valami Amerika 3. címszó alatt kapunk az eléggé kiábrándító. 

00071151.jpeg

Kezdjük azzal, hogy ez nem egy Valami Amerika-film. Ugyan használja a jól megismert karaktereket, de csupán egy-két jelenet erejéig tartalmaz olyan dolgokat, ami miatt a néző azt érezné, hogy valóban egy Valami Amerika folytatást néz, és azok is inkább kínosak, mint szórakoztatóak.

És ez a játékidő teljes egészére ráhúzható. A poénok 90%-a nem talál be, az ismert karaktereknek ugyanaz a poénforrásuk, mint az első két részben, csak még jobban felnagyítva (Bala még többet köpköd szotyival; Timi még sötétebb, mint volt), ami így harmadszorra már inkább fárasztó, mint röhejes. 

va3jelenet.jpg

Ilyenkor minden reményünk az új karakterekben van, de egy-két kivétellel ők is mind semmilyenek. A másik gengszterbanda (László Zsolt, Gangsta, Kovács Lehel) túl van erőltetve, Pokorny Liával végül úgy elbánnak, hogy azt a legrosszabb rémálmomba sem gondoltam volna, Stohl Andrásban ott volt a potenciál, de nem használták ki, egyedül Nagy Ervin az, aki teljes mértékben ellopja a show-t mindenki elől. Rezsó nevű meleg karaktere a Valami Amerika 3 egyetlen fénypontja.

d2a7aadc564ec3579d566b3d74525a0c.jpg

A Valami Amerika mindig is erős volt a zenehasználatában, de ilyen téren sem hoz semmi újat a harmadik rész. A főcímzene bántóan semmilyen, a filmben pedig helyenként a második rész dalait hasznosítják csak újra. 

Ha a Valami Amerika 3 90 perc alatt nem idegesít fel a bántóan középszerűségével, akkor megteszi azt az utolsó 10 perc, aminél egyszerűen nem hittem a szememnek. Herendi Gábor előző filmjénél, a Kincsem-nél is a vége húzta le az egész jó végeredményt, itt viszont nem csak, hogy lehúzza, de a földön fekve belerúg és leköpi az addigi filmet. 

valami_ameika_3_02.jpg

A finálé egyszerűen olyan szinten alja a magyar filmgyártásnak, hogy azt nem lehet kibírni röhögés nélkül. Röhögünk, mivel egyszerűen nem akarunk hinni a szemünknek, hogy ezt komolyan gondolták a forgatókönyvírók. Sőt, amíg leírom ezt, eszembe jut, és ismét csak röhögök rajta. 

A Valami Amerika 3 pont az a film, ami ott van a Magyar értelmező kéziszótár Hogy ne csinálj folytatást bekezdésnél példaként feltüntetve. Szerencsére a film többnyire csak egy kínos poénokkal teletűzdelt "vígjáték", ám ami az utolsó 10 percben történik, az felér egy olyanfajta agyf*sszal, amit Hujber Feri prezentált pár hónappal ezelőtt. Lehet, az ő ötlete volt...

img_7755_honlap.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekesjatekok.blog.hu/api/trackback/id/tr1013685212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása